Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Μεγάλο αφιέρωμα στον Ιούλιο Βερν το καλοκαίρι στο Βόλο

Κύκλος εκδηλώσεων διεθνούς ενδιαφέροντος, οι οποίες θα είναι αφιερωμένες στον Ιούλιο Βέρν, προγραμματίζεται για τον προσεχή Ιούλιο στο Βόλο, έπειτα από πρωτοβουλία του παγκόσμιου σωματείου αποδήμων Μαγνησιωτών «Κοινό των Μαγνήτων». Η σχετική πρόταση υποβλήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι στον Δήμαρχο Βόλου Π.Σκοτινιώτη και έγινε αμέσως αποδεκτή, με στόχο την προβολή του πολύπτυχου έργου του διάσημου Γάλλου συγγραφέα,  που ως γνωστόν έχει καθιερωθεί ως πρωτοπόρος της επιστημονικής φαντασίας και το όνομά του έχει συνδεθεί στενά με τη θάλασσα, τα ταξίδια και την εξερεύνηση του διαστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο ο Δήμος Βόλου, όσο η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, αλλά και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συνεργάζονται ήδη με το «Κοινό των Μαγνήτων» για την πραγματοποίηση αυτού του  αφιερώματος, από κοινού με το Δήμο της Νάντης, που είναι η  γενέτειρα του Ιουλίου Βερν.

Σύμφωνα με όσα έχουν προγραμματιστεί μέχρι στιγμής ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, το αφιέρωμα αυτό θα περιλαμβάνει πολυήμερη  δέσμη εκδηλώσεων, εστιασμένη σε ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων για όλες τις ηλικίες, διαλέξεις, επιστημονικές συναντήσεις, λογοτεχνικές αναφορές, πρωτότυπες εκθέσεις με στερεογραφίες εμπνευσμένες από έργα του Βερν και σπάνιο υλικό, προβολή ταινιών, μουσική, θέατρο  και εκπαιδευτικές δράσεις. Eίναι δε τόσο μεγάλο το εύρος της θεματικής του εξαιρετικά δημοφιλούς  και στην Ελλάδα συγγραφέα,  που ενδεχομένως ενταχθούν και άλλες δράσεις, οι οποίες  θα αναδείξουν τα ελπιδοφόρα μηνύματα που εκπέμπονται μέσα από τα βιβλία του Βερν. Και όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο Πρόεδρος του «Κοινού των Μαγνήτων» κ.Αχ. Παπαρσένος στην επιστολή του προς τον Δήμαρχο Βόλου «ο φιλελληνισμός του Ιουλίου Βερν, όπως αναδεικνύεται στα βιβλία του με τη στήριξη των  αγώνων των Ελλήνων για ελευθερία, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη, καθώς και τα μηνύματα αισιοδοξίας και ανάτασης που εκπέμπει συνολικά το έργο του, αποτελούν και σήμερα, ενάμισι αιώνα αργότερα, πηγή έμπνευσης και αλληλεγγύης στις δύσκολες μέρες που διέρχεται η πατρίδα μας».

Με αφορμή την προετοιμασία του αφιερώματος στον Ιούλιο Βερν, έχει ήδη υπάρξει ανταλλαγή αλληλογραφίας μεταξύ του Δήμων Βόλου και Νάντης, όπου λειτουργεί το ομώνυμο Μουσείο, με στόχο τη στενή συνεργασία για την επίτευξη των στόχων του αφιερώματος και άλλων συναφών θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Πρόσφατα ο Δήμαρχος της Νάντης κ.Patrick Rimbert απάντησε θετικά στην επιστολή του Δημάρχου Βόλου κ. Π.Σκοτινιώτη, η οποία  πρότεινε «τη σύνδεση των δυο πόλεων, μέσω των μηνυμάτων που εκπέμπει τόσο ο φιλέλληνας Ιούλιος Βερν, που ύμνησε τη θάλασσα του Αιγαίου και τη Μεσόγειο, όσο και  ο μύθος των Αργοναυτών και της Αργοναυτικής Εκστρατείας,  που  ξεκίνησε από το Βόλο και αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά». 

Πιο συγκεκριμένα,  ο Δήμαρχος της Νάντης αποδεχόμενος με μεγάλη ευχαρίστηση την πρόταση του Δημάρχου, υπογραμμίζει στην επιστολή του την οικουμενικότητα  του έργου του Βερν και την φιλελληνική του διάσταση, μέσω του βιβλίου του «το Αιγαίο στις Φλόγες» και του ενδιαφέροντος του στο μύθο του Ιάσονα και των Αργοναυτών». Αναγγέλλει επίσης τον δανεισμό εκθεμάτων του Μουσείου του Βερν, που θα παρουσιασθούν στο Βόλο, ενισχύοντας το κύρος των εκδηλώσεων με την ενεργό συμμετοχή και του Δήμου της Νάντης. Να σημειωθεί ότι ήδη έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας μεταξύ των συνεργαζομένων φορέων με την πολύτιμη συμβολή  του Επιτίμου Προξένου της Ελλάδας στη Νάντη και διακεκριμένου μέλους του  «Κοινού των Μαγνήτων» κ. Αντώνη Γκρέκα, ο οποίος ευαισθητοποιημένος  για το σκοπό αυτό ήδη από το περασμένο καλοκαίρι  εργάζεται  συστηματικά για την επιτυχία του εγχειρήματος. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: