Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Π.Σκοτινιώτης: Το «Αρχοντικό Κοντού» στα Άνω Λεχώνια και οι χαμένες ευκαιρίες


Με αφορμή το αποκαλυπτικό φωτογραφικό υλικό της Αerial Destination, που δείχνει την πλήρη εγκατάλειψη του «Αρχοντικού Κοντού», ο τέως δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, σε παρέμβασή του, αναφέρει τα εξής:
«Το διατηρητέο «Αρχοντικό Κοντού», που κατασκευάστηκε το 1900 από την οικογένεια Κοντού, βρίσκεται στο δρόμο Βόλου-Άνω Λεχωνίων, στην είσοδο του χωριού, και αποτελεί σημείο αναφοράς για την αισθητική και αρχιτεκτονική του αξία, αλλά και λόγω του θρύλου που το συνοδεύει ως  «στοιχειωμένου».
Το ακίνητο αποκτήθηκε από τον τέως Δήμο Αρτέμιδας το 2004, και από το 2011 ανήκει στον «Καλλικρατικό» Δήμο Βόλου, ως καθολικό διάδοχο του Δήμου Αρτέμιδας. Είναι κτισμένο σε οικόπεδο επιφάνειας 1.802,36 τ.μ. και αποτελείται από υπόγειο,  ισόγειο και δύο ορόφους, συνολικά 822,87 τ.μ.
Για την αποκατάσταση του κτηρίου υπάρχει οριστική αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία είχε ανατεθεί από τον τέως Δήμο Αρτέμιδας στο Μελετητικό Γραφείο «Δωρής και Συνεργάτες». Η μελέτη ολοκληρώθηκε στη διάρκεια της δημοτικής μας θητείας στον Δήμο Βόλου.
Αναζητώντας χρηματοδοτικές πηγές για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, καταθέσαμε στο Πρόγραμμα JESSICA της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τη διαχείριση του οποίου είχε αναλάβει η Τράπεζα Πειραιώς, πρόταση για αξιοποίηση έντεκα (11) ακινήτων ιδιοκτησίας Δήμου Βόλου, μεταξύ αυτών και του «Αρχοντικού Κοντού». Την πρόταση είχε επεξεργαστεί η ΑΝΕΒΟ.