Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Η ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι στην Ευρώπη


                                                                              του Πάνου Τρ.Σκοτινιώτη

Ο ξενοφοβικός, αντισημίτης, ευρωσκεπτικιστής, Βίκτορ Όρμπαν, πέτυχε συντριπτική νίκη στην Ουγγαρία,  με ποσοστό κοντά στο 50%, με το κόμμα της ακόμη πιο επιθετικής ακροδεξιάς  να αναδεικνύεται σε αξιωματική αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, συμμετείχε ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία της Ουγγαρίας, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας δήλωσε ότι η νίκη του Όρμπαν αποτελεί επιβεβαίωση της πολιτικής χειραφέτησης της κεντρικής Ευρώπης. Από τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν τον Όρμπαν  ήταν ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπι, η Μαρίν Λεπέν της γαλλικής ακροδεξιάς και ο Γκέερτ Βίλντερς της ολλανδικής ακροδεξιάς. 
Στην Αυστρία κυβερνάει από τον Δεκέμβριο ένας συνασπισμός συντηρητικής δεξιάς και ακροδεξιάς, ενώ στην Ιταλία  η ακροδεξιά Λέγκα και η μπερλουσκονική δεξιά συγκροτούν τον  συνασπισμό που πλειοψήφισε στις εκλογές του Μαρτίου.
Πενήντα χρόνια από τον Μάη του ’68, την Άνοιξη της Πράγας και τις μεγάλες ανατροπές, η ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι στην Ευρώπη.  Όχι μόνο στην κεντρική και ανατολική, αλλά και στη δυτική Ευρώπη, ενώ την ίδια ώρα καλπάζουν οι λαϊκισμοί και δυναμώνει επικίνδυνα  η «διεθνής» των αυταρχικών ηγετών.
Η πορεία προς τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 θα πρέπει να συνδυαστεί με γενναίες πρωτοβουλίες, που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Πριν είναι αργά!