Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

«Επιλογή Ευθύνης»: Η αποκαθήλωση και εγκατάλειψη του «ΧΕΙΡΩΝΑ-ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ», πράξη χωρίς ηθικό, πολιτισμικό και πολιτικό έρεισμα


«Η αποκαθήλωση και εγκατάλειψη ενός έργου τέχνης είναι μια πράξη χωρίς ηθικό, πολιτισμικό και πολιτικό έρεισμα», κάνουν λόγο σε επερώτησή τους προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου οι σύμβουλοι της παράταξης «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ», Ν. Οικονόμου, Α. Παπατόλιας, Φ. Λαμπρινίδης και Ν. Στόικος, ελέγχοντας τη Δημοτική Αρχή, για την εγκατάλειψη, σε πρώην λατομείο της Δημοτικής Ενότητας Αγριάς, του γλυπτού «ΧΕΙΡΩΝ-ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», που φιλοτέχνησε ο Γάλλος γλύπτης Yvon Le Bellec και δώρησε στον τέως Δήμο Αγριάς, το 2009.Συγκεκριμένα, η επερώτηση της παράταξης έχει ως εξής:      
«Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, διά του συμβούλου της παράταξής μας, κ. Ν. Στόικου, είχαμε καταγγείλει ότι η Δημοτική Αρχή, αφού αποκαθήλωσε το γλυπτό “ΧΕΙΡΩΝ – ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ”, δεν μερίμνησε για την ασφαλή φύλαξή του σε κάποια αποθήκη  του  Δήμου  Βόλου, όπως πρόβλεπε η κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά  το παράτησε  στο χώρο πρώην λατομείου ιδιοκτησίας της πρώην Κοινότητας Δράκειας (ήδη Δήμου Βόλου), στον οποίο  λειτουργεί επιχείρηση χωματουργικών μηχανημάτων.
Ένα χρόνο μετά είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε στο θέμα και να ζητήσουμε ευθύνες από τη Δημοτική Αρχή, αφού η απαράδεκτη αυτή κατάσταση συνεχίζεται.
Όπως είναι γνωστό, ο τέως Δήμος Αγριάς τοποθέτησε το 2010, στο τρίγωνο Λεωφόρου Δημοκρατίας και Ηρώων Πολυτεχνείου, στη διασταύρωση της κεντρικής οδού προς Σουτραλί, το γλυπτό “ΧΕΙΡΩΝ – ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ”, έργο που φιλοτέχνησε ο Γάλλος γλύπτης Yvon Le Bellec και δώρησε στον τέως Δήμο Αγριάς το 2009.  
Μετά από καταγγελία δημότη, η Πολεοδομία της τέως Νομαρχίας Μαγνησίας έκρινε αυθαίρετη την κατασκευή, δεδομένου ότι δεν υπήρχε έγκριση από την ΕΠΑΕ και την Επιτροπή Νεωτέρων Μνημείων, και προχώρησε στην επιβολή των προβλεπομένων προστίμων ανέγερσης  και διατήρησης.