Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Δήμος Βόλου: Το νερό και η αποχέτευση αποτελούν δημόσια κοινωνικά αγαθά και ανθρώπινο δικαίωμα


Η νέα ΔΕΥΑΜΒ, που παρά τη συνεχή μείωση του προσωπικού της κατορθώνει και καλύπτει πλέον αποτελεσματικά όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου Βόλου, έθεσε ως βασικές  προτεραιότητες:
την ολοκληρωμένη υδατική πολιτική στη συνολική λεκάνη απορροής του Δήμου Βόλου, και  

την ένταξη όλων των δράσεων που αφορούν τον κύκλο του νερού σ’ ένα σχέδιο ολοκληρωμένης, ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, το οποίο αρχίζει από την παραγωγή και καταλήγει στην ενεργειακή αξιοποίηση, διεπόμενο από τους κανόνες της αειφορίας. Βασικός στόχος της ΔΕΥΑΜΒ είναι ο συστηματικός έλεγχος των διαρροών νερού, που φθάνει σήμερα στο 40%, ο εμπλουτισμός των υδραγωγείων με πηγαία νερά και η χρησιμοποίηση του καθαρού πλέον νερού από τον τριτοβάθμιο βιολογικό καθαρισμό για άρδευση. Παράλληλα, η καλλιέργεια καταναλωτικής συνείδησης για περιορισμό και ορθολογική χρήση του πολύτιμου αυτού αγαθού, με δράσεις που ξεκινούν από τα Δημοτικά Σχολεία.


Στη ΔΕΥΑΜΒ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα επενδυτικό πρόγραμμα-μαμούθ, που συνιστά κορυφαία περιβαλλοντική – αναπτυξιακή παρέμβαση, με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 77 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα της ύδρευσης, πέραν των έργων που εκτελούνται με ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΜΒ, τα  πιο σημαντικά   έργα που υλοποιούνται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ,  συνολικού  προϋπολογισμού  8 εκατ. ευρώ,  είναι:
Η κατασκευή φρεατίων σταθμών ελέγχου, στα οποία θα εγκατασταθεί ο εξοπλισμός της β’ φάσης του συστήματος Ελέγχου και Περιορισμού των διαρροών (scada) του δικτύου ύδρευσης ΠΣ Βόλου.
Η προμήθεια και η εγκατάσταση εξοπλισμού για τη β’ φάση της αυτοματοποίησης του δικτύου ύδρευσης και την επέκτασή του και σε άλλους οικισμούς πέραν του ΠΣ Βόλου. 
Η αντικατάσταση παλαιού τροφοδοτικού αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές «ΚΑΛΙΑΚΟΥΔΑ» και «ΞΗΡΑΚΙΑ», που βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο τη μείωση των διαρροών (1 εκ. μ3 το χρόνο), την ενίσχυση του Υδραγωγείου Βόλου και την παράλληλη κατασκευή νέου υδροηλεκτρικού σταθμού.
Διεκδικείται, επίσης, χρηματοδότηση για αντικατάσταση των δικτύων της Μακρινίτσας και του Αγίου Βλασίου.

Στο τομέα της άρδευσης, αρμοδιότητα που πρόσφατα ανέλαβε η ΔΕΥΑΜΒ προκειμένου να υπάρχει ενιαίος φορέας διαχείρισης του υδάτινου πλούτου, στόχος μας  είναι η ορθολογική διαχείριση του αρδευτικού νερού, τόσο με τη συντήρηση των ανοικτών αγωγών για επιφανειακή άρδευση (κατάκλιση), όσο και με την κατασκευή κλειστών δικτύων, όπου απαιτούνται, για άρδευση με καταιονισμό ή με σταγόνες.  Η ΔΕΥΑΜΒ ετοιμάζεται να διεκδικήσει τη χρηματοδότηση αρδευτικών έργων από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2014-2020, ενώ έχει τεθεί σε διαβούλευση και σύντομα θα ψηφιστεί ο Κανονισμός Άρδευσης.

Σταθερή και αταλάντευτη θέση μας είναι ότι το νερό και η αποχέτευση αποτελούν δημόσια κοινωνικά αγαθά και ανθρώπινο δικαίωμα. Με βάση τη θέση αυτή υπερασπιζόμαστε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τον χαρακτήρα της ΔΕΥΑΜΒ ως δημοτικής, κοινωφελούς επιχείρησης με υψηλό επίπεδο παραγωγικότητας.

Αποχέτευση – Επεξεργασία λυμάτων

Δεσπόζουσα θέση για την αειφόρο τοπική ανάπτυξη κατέχει η υλοποίηση έργων και δράσεων για την περαιτέρω προστασία του ευαίσθητου θαλάσσιου περιβάλλοντος του Παγασητικού Κόλπου, καθώς και του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, από την ανεξέλεγκτη διάθεση ανεπεξέργαστων λυμάτων. 
Υλοποιώντας αυτή τη στρατηγική, η  ΔΕΥΑΜΒ διεκδίκησε και τελικά ενέταξε στο ΕΣΠΑ  ένα ολοκληρωμένο πακέτο έργων αποχέτευσης και αναβάθμισης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), το συνολικό ύψος του οποίου φθάνει τα 53 εκατ. ευρώ. Επίσης η ΔΕΥΑΜΒ έθεσε σε εφαρμογή νέο, σύγχρονο Κανονισμό Αποχέτευσης.

Με την υλοποίηση των έργων του παραπάνω προγράμματος, το σύνολο της ακτογραμμής (53 χιλιόμετρα) του Δήμου Βόλου, από το Μαλάκι μέχρι τη Νέα Αγχίαλο, αποκτά δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων. Εξαλείφεται έτσι κάθε ανεξέλεγκτη διάθεση λυμάτων στο έδαφος και θωρακίζεται ακόμη περισσότερο ο Παγασητικός Κόλπος και οι ποικίλες χρήσεις του.
Έχουν   ξεκινήσει τα έργα στην Αγριά, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα  ξεκινούν τα αντίστοιχα έργα στον οικισμό Αγίου Στεφάνου, στο Σέσκλο, στην Ιωλκό και στο Συνοικισμό  Ρομά στο Αλιβέρι Νέας Ιωνίας. 
Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και είναι προς ανάθεση η μελέτη των έργων διαχείρισης των ακαθάρτων του υπόλοιπου παραλιακού μετώπου του Δήμου Βόλου, δηλαδή των έργων που αφορούν την κάλυψη των οικισμών Μαλάκι, Πλατανίδια, Άνω Λεχώνια,  Κάτω Λεχώνια,  Βελανιδιά,  Αγ. Γεώργιος, Μάραθος, Κριθαριά και Χρυσή Ακτή Παναγιάς. Στο αντικείμενο της μελέτης περιλαμβάνονται και τα έργα μεταφοράς των λυμάτων της Νέας Αγχιάλου στις ΕΕΛ, ενώ η μελέτη του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων της Νέας Αγχιάλου έχει ήδη ολοκληρωθεί και θα προχωρήσει η κατασκευή του έργου.  

Ιδιαίτερα σημαντικό αντικείμενο της μελέτης αποτελεί η αναβάθμιση των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), οι οποίες θα εξυπηρετούν πλέον φορτία 215.000 ισοδυνάμων κατοίκων, με τις πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές μεθόδους και τεχνολογίες επεξεργασίας λυμάτων. Μετά και από αυτό το έργο, οι ΕΕΛ της ΔΕΥΑΜΒ ανάγονται πλέον σε κέντρο επεξεργασίας λυμάτων μιας ευρύτερης περιοχής, που καλύπτει το σύνολο των οικισμών του Δήμου Βόλου αλλά και του Δήμου Ρήγα Φεραίου,  η συμβολή τους, δε, στο περιβάλλον δεν εξαντλείται στην προστασία του Παγασητικού Κόλπου, αλλά επεκτείνεται και στην προστασία της Κάρλας.  

Παράλληλα, στο πλαίσιο της προωθημένης περιβαλλοντικής πολιτικής που υλοποιεί η ΔΕΥΑΜΒ, εξετάζεται και η δυνατότητα  αποκεντρωμένης διαχείρισης των αστικών υγρών αποβλήτων στους απομακρυσμένους οικισμούς του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου. Με βάση αυτό το στόχο,  η ΔΕΥΑΜΒ σχεδιάζει την πιλοτική εφαρμογή εξειδικευμένης τεχνολογίας συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων στον Άγιο Λαυρέντιο, που θα αποτελέσει και πιλότο για πολλούς ορεινούς και ημιορεινούς οικισμούς της χώρας μας.

Εξάλλου, στο πλαίσιο αυτής ακριβώς της  πολιτικής της,   έχει κατατεθεί και αναμένεται να εγκριθεί η χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΡΑ του έργου «Ολοκληρωμένη διαχείριση της λυματολάσπης των ΕΕΛ  Βόλου», προϋπολογισμού 8.500.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο αφορά  την επεξεργασία και αξιοποίηση 58 tn/ημέρα αφυδατωμένης λυματολάσπης που παράγεται στις ΕΕΛ Βόλου, μέσω θερμικής ξήρανσης και αεριοποίησης και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα προσθέσει έσοδα στην Επιχείρηση.



Δεν υπάρχουν σχόλια: