Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Επιλογή Ευθύνης: «Τα έχουν κάνει μαντάρα στη ΔΕΥΑΜΒ»

Η δημοτική αρχή πραγματικά γράφει … ιστορία στη ΔΕΥΑΜΒ. «Κατάφεραν» -και οι αναφορές μας είναι εντελώς ενδεικτικές- να τα κάνουν μαντάρα στον Βιολογικό, την πιο μεγάλη περιβαλλοντική επένδυση της πόλης, έργο ζωής των προηγούμενων δημοτικών αρχών, με συνέπειες τις οποίες όλοι ζούμε. «Κατάφεραν» να συντρίψουν όλα τα ρεκόρ, έχοντας τρία σχεδόν χρόνια στη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, χωρίς να έχουν ξεκινήσει ούτε ένα νέο έργο με πόρους του ΕΣΠΑ. «Κατάφεραν» να μη μπορούν ακόμη να ολοκληρώσουν τα έργα αποχέτευσης που παρέλαβαν σε πλήρη εξέλιξη από τη δημοτική αρχή Σκοτινιώτη, έργα ύψους 20 εκατ. ευρώ περίπου, που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και δύο χρόνια. «Κατάφεραν» να αφήσουν χειμωνιάτικα χωρίς νερό τον Βόλο και τη Νέα Ιωνία. «Κατάφεραν» να δημιουργήσουν ένα αλαλούμ στους λογαριασμούς με τον «ημέτερο» ανάδοχο καταμετρήσεων. «Κατάφεραν» να εκτοξεύσουν στα ύψη τα τέλη σε πολλές περιφερειακές ενότητες. Και βέβαια «κατάφεραν» να διαλύσουν τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΜΒ, ικανοποιώντας τα απωθημένα της γνωστής υπηρεσιακής παρεούλας, και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν, για να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα, επιδιδόμενοι στο «σπορ» που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, δηλαδή σε μια ακόμη θεαματική κωλοτούμπα. Στο μόνο που έχουν αποδειχτεί άπαιχτοι, είναι στο να αλλάζουν τους προέδρους της ΔΕΥΑΜΒ σαν τα πουκάμισα. Τέσσερις πρόεδροι έχουν περάσει μέχρι τώρα, κι έχει ο Θεός …

Και όμως, ο άξονας Δεξιά-Αριστερά υπάρχει!

                                                                                           
          του Πάνου Τρ.Σκοτινιώτη*

Η οικονομική παγκοσμιοποίηση και οι ευρύτερες οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις  έχουν προκαλέσει νέες διαιρέσεις στις δυτικές κοινωνίες. Οι εκλογές στις ΗΠΑ, το βρετανικό δημοψήφισμα, οι γαλλικές, οι ολλανδικές και οι αυστριακές εκλογές, δείχνουν χώρες  διαιρεμένες τόσο κοινωνικά και εισοδηματικά, όσο και γενεακά, αλλά και γεωγραφικά. Μπορούμε αβίαστα να μιλήσουμε για δύο «κόσμους».
Η πρώτη ανάγνωση είναι ότι οι νέες αυτές διαιρέσεις συμπαρασύρουν και τον παραδοσιακό πολιτικό άξονα Δεξιάς-Αριστεράς, αφού δεν έχει αντιστοίχηση με τις νέες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.