Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Δήμος Βόλου: Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων – Ενέργεια

Στη στρατηγική της ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης εντάσσεται και η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Την τριετία αυτή έγιναν σημαντικά βήματα, όπως:
Επέκταση της ανακύκλωσης σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες: Ο Δήμος Βόλου βραβεύτηκε, μαζί με άλλους πέντε Δήμους της χώρας, για τις επιδόσεις του στον τομέα της ανακύκλωσης, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης. Διακρίθηκε, συγκεκριμένα, για την υψηλότερη κατά κεφαλήν επίδοσή του στον τομέα της ανακύκλωσης, ενώ ως αποτέλεσμα της προόδου του Δήμου σε αυτόν τον τομέα, παραχωρήθηκαν επιπλέον από την ΕΕΑΑ δύο (2) απορριμματοφόρα και ενενήντα (90) μπλε κάδοι για την αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών.

Προωθήθηκε η εγκατάσταση συστήματος 35 υπόγειων κάδων απορριμμάτων σε κεντρικά σημεία της πόλης, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Οι 24 λειτουργούν ήδη με επιτυχία, ενώ οι άλλοι 11 θα τοποθετηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα σε Βόλο, Νέα Ιωνία και Αγριά. Επίσης, έγινε προμήθεια 220 νέων πράσινων κάδων για την ενίσχυση του συστήματος συλλογής απορριμμάτων.
Εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος κομποστοποίησης: Διατέθηκαν, με κλήρωση, 350 σετ κάδων- κομποστοποιητών σε ισάριθμούς δημότες απ’ όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Βόλου, οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης.
Διαμορφώθηκε κατάλληλα δημοτικός χώρος για τη δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης, για τη διαχείριση των πράσινων κλαδεμάτων και των φυτικών υπολειμμάτων, αντικαθιστώντας την παραδοσιακή μέθοδο της μεταφοράς τους στο ΧΥΤΑ. 
Έγινε προμήθεια φορητού συρόμενου θρυμματιστή για το θρυμματισμό των κλαδεμάτων της πόλης και τη μεταφορά τους στο χώρο της κομποστοποίησης.
Εκπονήθηκε μελέτη οργάνωσης και λειτουργίας του συστήματος συλλογής και μεταφοράς μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων του Δήμου Βόλου. 
Υλοποιήθηκαν στα σχολεία του Δήμου, σε συνεργασία με τους φορείς της εκπαίδευσης, δράσεις εκπαίδευσης – ευαισθητοποίησης των παιδιών στα θέματα της αποκομιδής και της ανακύκλωσης και δημιουργήθηκε παιδικό παιχνίδι, «Αλλάζω για το κλίμα», το οποίο διανεμήθηκε στις δύο τελευταίες τάξεις των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Σημαντική ήταν η συμβολή του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Μαγνησίας (ΣΥΔΙΣΑ) στην προσπάθεια του Δήμου για την περιβαλλοντική διαχείριση των απορριμμάτων. Συγκεκριμένα:

Σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έγιναν από το ΣΥΔΙΣΑ έργα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ Π.Σ. Βόλου, του ΧΥΤΑ Νοτίου Πηλίου και του ΣΜΑ Αλμυρού. Συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν εργασίες περίφραξης για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, εσωτερικής οδοποιίας, δενδροφυτεύσεις και αναβάθμισης του εξοπλισμού. 
Προωθήθηκε η εκπόνηση μελέτης για την καθ’ ύψος επέκταση του ΧΥΤΑ Π.Σ. Βόλου, που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της εγκατάστασης για τα επόμενα χρόνια. Με βάση τη μελέτη αυτή και σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου κατατέθηκε σχετική πρόταση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με 700.000 ευρώ. 
Προωθήθηκε η εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για την ολοκληρωμένη μηχανική επεξεργασία των στερεών αποβλήτων στο Νομό Μαγνησίας, προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα για την υποβολή πρότασης στο Υπουργείο Ανάπτυξης, με σκοπό τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων. 
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η προμήθεια, μέσω του προγράμματος «Θησέας»,  απορριμματοφόρων οχημάτων, αυτοκινήτων πλυντηρίων κάδων και μηχανικών σαρώθρων, τα οποία παραχωρήθηκαν κατά χρήση σε όλους τους Δήμους της Μαγνησίας αναβαθμίζοντας τον εξοπλισμό τους. 
Σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διοργανώθηκαν προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των μαθητών σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, με επισκέψεις σχολικών τμημάτων στον ΧΥΤΑ Π.Σ. Βόλου και διαλέξεις σε πολλά σχολεία του Νομού από το προσωπικό του ΣΥΔΙΣΑ.

Εξοικονόμηση ενέργειας - Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – Αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής 

Στην ίδια στρατηγική της ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης εντάσσονται και οι πρωτοβουλίες μας στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, όπως:

Επέκταση της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά συστήματα στο συγκρότημα του 1ου ΣΕΚ
Υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», της οποία αναμένεται η έγκριση,  για τη θέρμανση και ψύξη του Κλειστού Γυμναστηρίου και του Κλειστού Κολυμβητηρίου της Νέας Ιωνίας με ηλιοθερμία. 
Η ΔΕΥΑΜΒ εξασφάλισε άδεια παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας και από δεύτερο Υδροηλεκτρικό (Υ/Η)   Σταθμό, ισχύος 750 KW, στη θέση «Μετερίζια» Πηλίου, η κατασκευή του οποίου έχει δημοπρατηθεί. Η ΔΕΥΑΜΒ παράγει ήδη ηλεκτρικό ρεύμα από τη λειτουργία του Υδροηλεκτρικού (Υ/Η) Σταθμού Σαρακηνού και  από βιοαέριο στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού. Ταυτόχρονα, ο Δήμος Βόλου υποστηρίζει τη λειτουργία της μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου από τον ΧΥΤΑ του Π.Σ.Βόλου, μια από τις ελάχιστες επενδύσεις στην Ελλάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από τα απορρίμματα.
Μελέτη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα δώματα δέκα (10) σχολείων πρωτοβάθμιας και δέκα πέντε (15) σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ με το επιστημονικό προσωπικό της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Βόλου (ΑΝΕΒΟ Α.Ε.) μελετούμε το ενεργειακό αποτύπωμα των δημοτικών κτιρίων, σχολείων κλπ., με στόχο τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας.
Ολοκληρώσαμε το σημαντικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, μοναδικό για την Ελλάδα, με τη βοήθεια του οποίου εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης μέχρι το 2020. Με την ολοκλήρωση των δεκάδων δράσεων, αρκετές από τις οποίες ήδη υλοποιούνται, ο Βόλος θα ενταχθεί στις ευρωπαϊκές πόλεις που θα έχουν πετύχει τον στόχο 20-20-20. Με τη βοήθεια του παραπάνω Σχεδίου Δράσης, ο Βόλος εντάχθηκε στο «Σύμφωνο των Δημάρχων».  

Δεν υπάρχουν σχόλια: