Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Δήμος Βόλου: Δήμος που επενδύει στην ποιότητα ζωής


Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γης, η οποία καθιερώθηκε το 1970 με στόχο την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη, παρουσιάζουμε ορισμένες από τις δράσεις που υλοποιήσαμε ως Δημοτική Αρχή Βόλου την προηγούμενη τριετία, με στόχο την προστασία, διαφύλαξη και ανάδειξη του περιβάλλοντος. Με την πεποίθηση ότι η ποιότητα ζωής αποτελεί επένδυση στην κοινωνική συνοχή, δημιουργούμε προϋποθέσεις για περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμη ανάπτυξη. 


Βασική προϋπόθεση για μια ευνομούμενη πόλη με ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της, αποτελεί η επεξεργασία κοινά αποδεκτών κανόνων συμβίωσης. Χαρακτηριστικό της περιόδου αυτής ήταν η συζήτηση και λήψη Κανονιστικών Αποφάσεων, με γνώμονα πάντοτε το κοινωνικό και συλλογικό συμφέρον, σε θέματα τα οποία αποτελούσαν «ταμπού» για πολλές δημοτικές αρχές. 

Το πλαίσιο δράσης μας δυσκολεύτηκε από ένα συντηρητισμό και γραφειοκρατισμό που επέδειξαν οι κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο ελέγχου νομιμότητας των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Πολλές φορές ο έλεγχος νομιμότητας διολίσθαινε σε έλεγχο σκοπιμότητας, με συνέπεια να δημιουργούνται περαιτέρω δυσκολίες στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αποφάσεών μας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η εμπλοκή στα γραφειοκρατικά γρανάζια αποφάσεών μας για κρίσιμες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο  κέντρο του Βόλου (π.χ. τοποθέτηση «κορυνών» στην οδό Δημητριάδος), η ακύρωση αποφάσεών μας για την απομάκρυνση των οίκων ανοχής από το κέντρο της πόλης και ο Κανονισμός Πρασίνου με νεωτεριστικές διατάξεις. 

Ξεχωριστή, βαρύνουσα σημασία είχε η ψήφιση της Κανονιστικής Απόφασης για τους κοινόχρηστους χώρους και την αισθητική αναβάθμιση της πόλης, που είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση των πλαστικών παραπετασμάτων από την παραλία και την αποκατάσταση της αισθητικής της «βιτρίνας» της πόλης. 

Επιτροπή Ποιότητας Ζωής 

Ως Δημοτική Αρχή έχουμε υιοθετήσει τη στρατηγική της ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης. 
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης στρατηγικής, ο Δήμος Βόλου συμμετέχει στο «Σύµφωνο των ∆ηµάρχων», που αποτελεί µία φιλόδοξη διεθνή πρωτοβουλία, με την οποία δίνεται το προβάδισµα σε πρωτοπόρους δήµους της Ευρώπης να αµβλύνουν τις κλιµατικές αλλαγές µέσω της εφαρµογής  έξυπνων τοπικών στρατηγικών αειφόρου ενέργειας, οι οποίες δηµιουργούν µόνιµες θέσεις εργασίας, νέες δραστηριότητες και επιχειρήσεις, προωθούν την καινοτοµία και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των δηµοτών.  
Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, πέραν του πλούσιου έργου στον τομέα των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων της (χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, έκδοση κανονιστικών κλπ),  με τις παρεμβάσεις της σε σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής, καταξιώθηκε ως το κατ’ εξοχήν θεσμικό εργαλείο χάραξης πολιτικών κατευθύνσεων στα θέματα προστασίας περιβάλλοντος, πολλές φορές για ολόκληρο το Νομό Μαγνησίας, όπως:
Η προώθηση σχεδίου λήψης έκτακτων μέτρων για την αέρια ρύπανση ήδη από το 2012, όταν το επίσημο κράτος, εκδίδει αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση το 2013.
Η εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων στη λειτουργία του λιμανιού. Ήταν άμεση η αντίδρασή μας στο θέμα της ρύπανσης στο λιμάνι από τη φορτοεκφόρτωση δημητριακών.
Η αρνητική γνωμοδότηση για την ENGAL.
Η ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη ρύπανση της Κάρλας και χειμάρρων της περιοχής.
Ο στρατηγικός επαναπροσδιορισμός στα ζητήματα του πρασίνου, που επιτεύχθηκε με τη σύνταξη Κανονισμού Πρασίνου και την αποτύπωση του αστικού πρασίνου στα κεντρικά πολεοδομικά τετράγωνα του Βόλου, με τη συμβολή της Δ/νσης Πολεοδομίας.
Η διαμόρφωση και εκτέλεση σχεδίου δράσης κατά της αυθαίρετης και παράνομης εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι διενεργήθηκαν 127 αυτοψίες, χαρακτηρίστηκαν 25 κεραίες ως αυθαίρετες και αποξηλώθηκαν 10. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: