Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Ο Γιάννης Μπουτάρης κλείνει και τον κύκλο της «Πρωτοβουλίας των 5 Δημάρχων»


του Πάνου Τρ.Σκοτινιώτη*

Με την απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να μη διεκδικήσει για τρίτη θητεία τον Δήμο Θεσσαλονίκης δεν κλείνει μόνο ο δικός του συναρπαστικός κύκλος στην τοπική αυτοδιοίκηση. Κλείνει και ο κύκλος της  «Πρωτοβουλίας των 5 Δημάρχων», αφού έχει προηγηθεί και η απόφαση του Γιώργου Καμίνη.  Είναι οι δύο από τους πέντε δημάρχους  που επανεκλέχθηκαν το 2014 και συνέχισαν τη θητεία τους και στην τρέχουσα δημοτική περίοδο.
Η «Πρωτοβουλία των 5 Δημάρχων» δεν ξεπήδησε από θεωρητικές αναζητήσεις. Βγήκε, αντίθετα, μέσα από την πολύτιμη εμπειρία της καθημερινής διοίκησης, τη σκληρή δοκιμασία της εφαρμοσμένης πολιτικής, τη μάχη για το νοικοκύρεμα των οικονομικών, τη σύγκρουση με τις διαχρονικές παθογένειες του θεσμού, την αναμέτρηση με την παρακμή και την οδυνηρή πραγματικότητα της κρίσης.
Η «Πρωτοβουλία των 5» είπε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, χωρίς περιστροφές, στρογγυλέματα και μισόλογα. Με την πεποίθηση ότι αυτός είναι και ο μόνος δρόμος για να αναζωογονηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση. Ο μόνος δρόμος για να αποτελέσει ο θεσμός παράγοντα ανάταξης της χαμένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτική και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Αλλά και «εργαλείο» ενότητας και συνοχής των τοπικών κοινωνιών.