Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Η αντίθεση ανάμεσα στη συντήρηση και την πρόοδο και οι νέοι "μπελάδες"

Τραβήξαμε των (πολιτικών) μας παθών τον τάραχο μέχρι να καταρρεύσει το ψεύτικο, διχαστικό δίπολο “Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο”. Από κοντά, καταρρέει και το επίσης ψεύτικο, απολίτικο δίλημμα “παλιό-νέο”. Έτσι, δειλά-δειλά, αρχίζει να έρχεται στην επιφάνεια η πραγματική αντίθεση ανάμεσα στη συντήρηση και την πρόοδο.
Εδώ όμως αρχίζουν άλλοι "μπελάδες". Γιατί με τη στρέβλωση που υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια, αποτελεί ζητούμενο τι είναι συντηρητικό και ποιος το εκφράζει και τι είναι προοδευτικό και ποιος το εκφράζει.
Η συνέχεια, ούτως ή άλλως, θα είναι μετά τις εκλογές. Για να είναι, ωστόσο, η συνέχεια αυτή προοδευτική, ας φροντίσουμε στο ενδιάμεσο –δηλαδή στις εκλογές της Κυριακής- να βγουν όσο γίνεται πιο ενισχυμένες οι προοδευτικές-μεταρρυθμιστικές δυνάμεις που θα αποτελέσουν τον καταλύτη για τη συγκρότηση του ισχυρού σοσιαλδημοκρατικού πόλου.

Ο “Καλλικρατικός” Δήμος Βόλου παράδειγμα Δήμου που πέτυχε σε μεγάλο βαθμό την οικονομική του εξυγίανση

Συμμετοχή του Π.Σκοτινιώτη στην τελική συνάντηση ερευνητικού προγράμματος   των Πανεπιστημίων Αθηνών  και Darmstadt Γερμανίας

Στην τελική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα, για το έργο «Μεταρρύθμιση Πολιτικών Συστημάτων σε καιρούς κρίσης: Το παράδειγμα της Δημοσιονομικής Σταθεροποίησης Ελληνικών και Γερμανικών Δήμων», συμμετείχε και ο Πάνος Σκοτινιώτης, με την ιδιότητα του τέως δημάρχου Βόλου, κατά την περίοδο αναφοράς του προγράμματος. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών   και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Darmstadt της Γερμανίας. Τα συμπεράσματα παρουσιάστηκαν από τους Καθηγητές Hubert Heinelt, υπεύθυνο του προγράμματος, και  Νίκο Χλέπα, επιστημονικό συντονιστή του προγράμματος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος επιλέχθηκαν δέκα Δήμοι από την Ελλάδα και τη Γερμανία και μελετήθηκαν τα επίσημα οικονομικά τους στοιχεία και πολλοί παράμετροι που αφορούν το πολιτικό σύστημα, τις διοικητικές δομές, τα περιθώρια αυτονομίας των Δήμων από το κεντρικό κράτος, το δημοτικό σύστημα διακυβέρνησης, το δημόσιο διάλογο, τον ρόλο των τοπικών κοινωνιών και των μέσων επικοινωνίας, τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις, τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών αλλά και μεταξύ των Δήμων της ίδιας χώρας κλπ. Το πρόγραμμα αφορά την πρώτη δημοτική περίοδο  των «Καλλικρατικών» Δήμων στην Ελλάδα.

Μεταξύ των Ελληνικών Δήμων επιλέχθηκε και ο  “Καλλικρατικός” Δήμος Βόλου, ως παράδειγμα Δήμου που μπόρεσε και πέτυχε σε μεγάλο βαθμό την οικονομική του εξυγίανση κατά την πρώτη δημοτική περίοδο (2011-2014), παρά το δυσβάστακτο οικονομικό άνοιγμα και τα μεγάλα ταμειακά ελλείμματα που κληρονόμησε και παρά το γεγονός ότι η χώρα βρισκόταν στο μέσο της πιο βαθιάς οικονομικής κρίσης, με την κεντρική διοίκηση να δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας για την τοπική αυτοδιοίκηση, αφού οι κρατικές επιχορηγήσεις μειώθηκαν κατά 62%.