Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Επιλογή Ευθύνης: «Όχι στην ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία - Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στη μόρφωση»


Με αφορμή την αντίδραση μερίδας γονέων στη φοίτηση προσφυγόπουλων στο Γυμνάσιο Ιωλκού και τη δήλωση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Π. Ηλιόπουλου, ενάντια στην ένταξη προσφύγων στα σχολεία, αλλά και τις απειλές εναντίον διευθυντή σχολείου, η παράταξη «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η οικονομική κρίση, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, η διεθνής αστάθεια, η ιστορική λήθη, η άγνοια, οι τρομοκρατικές ενέργειες, αποτελούν την πρώτη ύλη ακροδεξιών δυνάμεων, σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που επενδύουν στον εθνικισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Ως λαός που βιώσαμε την ξενιτιά και την προσφυγιά, έχουμε έναν λόγο παραπάνω να αντιταχθούμε σε κηρύγματα ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας, όπως του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Π. Ηλιόπουλου, σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, και μάλιστα, παιδιών. Το σχολείο δεν είναι κτήμα κανενός. Το σχολείο είναι, πρώτ’ από όλα, χώρος προαγωγής και σεβασμού της αξιοπρέπειας, του ανθρωπισμού, της διαφορετικότητας και της αλληλεγγύης.

«Κ’ οι λέξεις φλέβες είναι, μέσα τους αίμα τρέχει»


                                    Άρθρο του  Πάνου Σκοτινιώτη
 
Η πολυσυζητημένη εγκύκλιος της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και η στάση της ΕΛΜΕ Λέσβου φούντωσαν και πάλι την αντιπαράθεση  γύρω από τη λέξη «λαθρομετανάστης». Τελικά, είναι μια λέξη που υποδηλώνει καταφρόνηση – τουλάχιστον – προς τους ανθρώπους που εισέρχονται στη χώρα μας χωρίς χαρτιά; Ή είναι μια αθώα λέξη που απλώς εκφράζει το νόημα των δύο συνθετικών της;
Στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής ο Γιάννης Πρετεντέρης, με τη σαφήνεια που χαρακτηρίζει πάντοτε τον γραπτό του λόγο, προχώρησε σε μια γενίκευση: «Δεν υπάρχουν ρατσιστικές, ούτε ξενοφοβικές λέξεις. Υπάρχουν ρατσιστές και ξενόφοβοι άνθρωποι». Στη συνέχεια, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη λέξη, σημειώνει: «Η λέξη «λαθρομετανάστης» υπάρχει σε όλα τα λεξικά – και αυτό ελπίζω να επεσήμανε η ΕΛΜΕ Μυτιλήνης. Εννοεί εκείνον που μεταναστεύει παράνομα. Τίποτα περισσότερο. Ακριβώς όπως αποκαλείται λαθροκυνηγός όποιος κυνηγά παράνομα, λαθρεπιβάτης όποιος επιβαίνει παράνομα και λαθρέμπορος όποιος εμπορεύεται παράνομα».