Βιογραφικό σημείωμα

Ο Πάνος Σκοτινιώτης είναι νομικός,  γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα, μεγάλωσε, εργάστηκε ως δικηγόρος  και  ζει στον Βόλο.  Είναι παντρεμένος με τη Θάλεια Μακρή-Σκοτινιώτη, αρχιτέκτονα και τοπογράφο μηχανικό. Έχουν ένα γιο, τον Αντώνη Σκοτινιώτη, διεθνολόγο, διδάκτορα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών  Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, με ειδίκευση σε ζητήματα Ρωσίας, Ευρασίας, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.                                                                                                                         •  Απόφοιτος του 2ου Γυμνασίου Βόλου,  εισάγεται το 1972 στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοιτά το 1977.
• Στα φοιτητικά του χρόνια παίρνει ενεργά μέρος   στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και αναπτύσσει έντονη πολιτική και συνδικαλιστική δράση. Είναι ο πρώτος Πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδάζουσας Νεολαίας Νομού Μαγνησίας.
• Από το 1977 μέχρι το 1979 εκπληρώνει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, ως σκαπανέας μηχανικού στη Λήμνο.
• Από το 1979 μέχρι τη συνταξιοδότησή του, τον Σεπτέμβριο 2014, υπήρξε είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.
• Το 1982 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος Βόλου με το συνδυασμό «Δημοκρατική Συνεργασία» και δήμαρχο τον Μιχάλη Κουντούρη και ορίζεται αντιδήμαρχος για τέσσερα χρόνια. Στις δημοτικές εκλογές του 1986 εκλέγεται και πάλι δημοτικός σύμβουλος Βόλου με το συνδυασμό «Δημοτική Κίνηση Βόλου» του Κίτσου Μακρή.
• Το 1989 εκλέγεται βουλευτής Μαγνησίας με τον (ενιαίο) Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου.
• Στην Οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα ορίζεται Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, με υπουργό τον Θεόδωρο Κατριβάνο.  
• Τον Απρίλιο του 1990 επανεκλέγεται βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου και αναπτύσσει πολύπλευρη κοινοβουλευτική δράση. Στο πλαίσιο αυτό, εκλέγεται Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτικών Υποθέσεων και συμμετέχει δραστήρια στη Συνέλευση των αντίστοιχων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών των χωρών - μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
• Στις νομαρχιακές εκλογές του 1994 εκλέγεται πρώτος αιρετός νομάρχης Μαγνησίας, με το συνδυασμό της «Δημοκρατικής Συνεργασίας για τη Μαγνησία», τον οποίο στήριξαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ.
• Στις νομαρχιακές εκλογές του 1998 επανεκλέγεται νομάρχης με τον ίδιο συνδυασμό. Κατά την οκταετία 1995-2002 η Μαγνησία περνά από τη φάση της ραγδαίας αποβιομηχάνισης σε περίοδο ανάπτυξης και δημιουργίας. Ο Βόλος γίνεται ολυμπιακή πόλη και υλοποιείται μεγάλο πρόγραμμα  αναπτυξιακών έργων. Ως νομάρχης αναπτύσσει πλούσια πολιτική - συνδικαλιστική δράση για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλέγεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ) ολόκληρη την οκταετία 1995-2002.
• Την ίδια περίοδο ορίζεται τακτικό μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και  ασχολείται δραστήρια με θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και περιφερειακής ανάπτυξης.
• Κατά τη διάρκεια  της νομαρχιακής του θητείας είναι, επίσης, μέλος του  Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, ενώ εκλέγεται και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εκπροσωπώντας τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Θεσσαλίας. Με τις ιδιότητες αυτές ασχολείται με τα προβλήματα και τις αναπτυξιακές προοπτικές του ευρύτερου θεσσαλικού χώρου.
• Στις δημοτικές εκλογές του 2002 εκλέγεται μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού «Βόλος, Ανοιχτοί Ορίζοντες».
• Το 2003, με την ολοκλήρωση της θητείας του στη Νομαρχία,  επιστρέφει στη μάχιμη δικηγορία, ως δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.
• Το 2009 συμμετέχει σε επιστημονικές ομάδες του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.) για την εκπόνηση της «Μελέτης για την οργανωτική αναδιάρθρωση και λειτουργική αναβάθμιση της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης» και της «Μελέτης για τη λειτουργική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εν όψει της διοικητικής μεταρρύθμισης».
• Το 2010 παίρνει μέρος  σε Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και συμβάλλει στην επεξεργασία του νομοσχεδίου για  τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση («Πρόγραμμα Καλλικράτης») στον τομέα της δημοτικής και περιφερειακής διακυβέρνησης, ενώ συμμετέχει και στην επιτροπή του Υπουργείου για την επεξεργασία πρότυπων Οργανισμών  για τους νέους Δήμους και τις Περιφέρειες.
• Από 2010 έως το 2011 υπήρξε Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.  Α.Ε.).. 
• Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010 εκλέγεται πρώτος Δήμαρχος του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου Βόλου, με το συνδυασμό της «Δημοκρατικής Συμπολιτείας», τον οποίο στήριξαν το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, οι Οικολόγοι Πράσινοι και ανεξάρτητοι. Μια περιορισμένης διάρκειας θητεία, σε συνθήκες βαθιάς και πολύμορφης κρίσης και δραματικών περικοπών λόγω μνημονίων, στην οποία τέθηκαν γερά θεμέλια για έναν Δήμο οικονομικά υγιή και επιχειρησιακά ικανό να στηρίξει την ανορθωτική πορεία της πόλης τα επόμενα κρίσιμα χρόνια.
Η συγκρότηση του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου Βόλου υπήρξε τεράστιο οργανωτικό και πολιτικό εγχείρημα, που υλοποιήθηκε με σχέδιο και όραμα, σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, εν λειτουργία, με ενίσχυση των δομών αλληλεγγύης και χωρίς οι πολίτες να στερηθούν έστω και μια μέρα τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Δήμος. Στη διάρκεια της θητείας του συμμετέχει  ενεργά στην «Πρωτοβουλία των 5 Δημάρχων» (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Βόλου και Ιωαννίνων), με στόχο να αποτελέσει η τοπική αυτοδιοίκηση αιχμή της  εθνικής ανασυγκρότησης και πόλο μεταρρυθμιστικής προοπτικής.                               • Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2014 εκλέγεται μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, επικεφαλής του συνδυασμού «Επιλογή Ευθύνης-Πάμε Μπροστά», που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ  και ανεξάρτητους. Παραιτείται από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Μάρτιο 2015.                                                         • Στέλεχος της Αριστεράς για πολλά χρόνια, με συμμετοχή στα κεντρικά πολιτικά όργανα του ΚΚΕ και του Συνασπισμού, ήδη από το 1991 ενεργοποιείται σε πρωτοβουλίες για τη σύγκλιση της Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ. Από το 2004, κομματικά ανένταχτος στον χώρο  της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης, συμμετέχει ενεργά και στηρίζει πρωτοβουλίες για  την ανασυγκρότηση και ανασύνθεση του χώρου στη νέα εποχή.                       • Έχει πολλές παρεμβάσεις σε θέματα αυτοδιοίκησης, διακυβέρνησης και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης όπως και σε ευρύτερα πολιτικά θέματα, με ομιλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεντεύξεις και  δημοσιεύσεις στον αθηναϊκό, περιφερειακό και τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο,  καθώς και σε εξειδικευμένα περιοδικά.