Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Ενιαίο μέτωπο των φορέων του Βόλου για το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Απασχόλησης

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρώτο στάδιο για τη διαμόρφωση ενός Τοπικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Απασχόλησης (ΤΣΑΑ), που θα βοηθήσει ώστε να αντιμετωπιστούν οι οδυνηρές συνέπειες της ύφεσης και της οικονομικής κρίσης  στο Βόλο και σε ολόκληρη τη Μαγνησία. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Δήμο Βόλου και το Εργατικό Κέντρο Βόλου και συμμετέχουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς – Δήμος Βόλου - Περιφέρεια Θεσσαλίας, Εργατικό Κέντρο, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας και Επιμελητήριο Μαγνησίας. Στηρίζεται δε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας (ΙΕΤΕΘ) του ΕΚΕΤΑ (πρώην ΚΕΤΕΑΘ).
Εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων, οι οποίοι συμμετείχαν στην Ομάδα Εργασίας που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό, κατέληξαν σε μία κατ' αρχήν πρόταση για την από κοινού ανάληψη τοπικών δράσεων συνεργασίας, με σκοπό την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης. Η πρόταση αυτή έχει ήδη σταλεί στους φορείς  και έχει αναρτηθεί στις ιστοσελίδες τους, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ενημέρωσης των συμπολιτών και κατάθεσης νέων προτάσεων, απόψεων και ιδεών. Η ηλεκτρονική διαβούλευση θα διαρκέσει για ένα 15ήμερο και στη συνέχεια το κείμενο θα οριστικοποιηθεί σε συνάντηση των επικεφαλής των φορέων.  
Για το θέμα έγινε μια πρώτη συζήτηση στην Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Βόλου, στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Πάνος Σκοτινιώτης, «πρόκειται για σημαντική καινοτομία του Δήμου Βόλου, αφού δεν γνωρίζουμε να υπάρχει παράδειγμα Δήμου σε όλη τη χώρα που να αναλαμβάνει τέτοια πρωτοβουλία, πέρα από τις συνήθεις αρμοδιότητές του, στον τομέα της πραγματικής οικονομίας και της απασχόλησης. Μόνο αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας με ειλικρίνεια και χωρίς υστερόβουλες σκέψεις, και εργαστούμε όλοι μαζί με σχέδιο και αποφασιστικότητα, μπορούμε να δώσουμε μια ελπίδα στην τοπική κοινωνία που ζει με οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες της βαθιάς κρίσης». 
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης και Δημοτικής Αστυνομίας Δημ.Δερβένης, ο οποίος έκανε και την παρουσίαση της πρότασης, σημείωσε ότι το προτεινόμενο Σχέδιο αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δραστηριοτήτων, που μπορούν να υλοποιηθούν απ’ όλους τους φορείς, είτε σε συνεργασία μεταξύ τους, είτε και μεμονωμένα, ανάλογα με τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες του καθενός. Το σχέδιο αυτό δίνει ουσιαστικά την κατεύθυνση, στην οποία θα πρέπει να κινηθούν οι τοπικοί φορείς τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να δημιουργηθούν προοπτικές για την ανάκαμψη της τοπικής παραγωγής, την τόνωση της απασχόλησης και την αναθέρμανση της τοπικής οικονομίας. 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο της πρότασης στην οποία κατέληξε η Ομάδα Εργασίας, η ιδέα του ΤΣΑΑ βασίζεται, σχεδόν αποκλειστικά, σε υπάρχουσες τοπικές δυνάμεις, χωρίς την προϋπόθεση ιδιαίτερων χρηματοδοτήσεων, και στοχεύει στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και την ενεργοποίηση του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού μέσα από προσαρμογές της διοίκησης και κρίσιμες πρωτοβουλίες τοπικής συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: