Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Ολοκληρώνεται η επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων

Ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του έργου επέκτασης του δικτύου ποδηλατοδρόμων στις Αλυκές, καθώς κοινοποιήθηκε η απόφαση της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου (Δ/νση Εκμετάλλευσης – Τμήμα Διαχείρισης Συμβάσεων Παραχώρησης) με την οποία παραχωρείται τμήμα του δημοσίου ακινήτου Α.Β.Κ. 584 στο Δήμο Βόλου. Η συγκεκριμένη δημόσια έκταση συνολικής επιφάνειας 1054,02 τ.μ. βρίσκεται εντός της ζώνης του παλαιού αιγιαλού κατά μήκος της παραλιακής οδού Παπαδάκου στη συνοικία των Νέων Παγασών. Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Βόλου είχε ζητήσει την παραπάνω παραχώρηση εδώ κι ένα χρόνο, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο «Επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμου του παραλιακού μετώπου και τοπικές παρεμβάσεις κατά μήκος της διαδρομής». 
Το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας καλείται να εγκρίνει τους όρους της παραχώρησης καθώς και τον ορισμό του νόμιμου εκπροσώπου του Δήμου για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Μεταξύ των όρων προβλέπεται η δεκαετής παραχώρηση «υπό την αίρεση ολοκλήρωσης της διορθωτικής πράξης εφαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου Βόλου, Π.Ε. Νέων Παγασών». Έως την ολοκλήρωση της Πράξης Εφαρμογής, ο Δήμος Βόλου θα καταβάλλει στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου ετήσιο αντάλλαγμα για τη χρήση του παραχωρούμενου ακινήτου ισόποσο με το 3,5% επί της αντικειμενικής αξίας του. 
Με την έγκριση της σύμβασης παραχώρησης δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσης  και του τελευταίου τμήματος του ποδηλατοδρόμου επί της οδού Παπαδάκου και η απόδοσή του σε πλήρη λειτουργία για τους ποδηλάτες, ενώ ταυτόχρονα θα υλοποιηθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες στο σύνολο του έργου. Μέχρι σήμερα το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε έχει δοθεί επίσημα σε χρήση, σε σύνολο δε συμβατικής δαπάνης 1.260.616,03 € έχει υλοποιηθεί οικονομικό αντικείμενο ύψους 861.460,58€. Στο τμήμα που υπολείπεται να κατασκευαστεί προβλέπεται δημιουργία πεζοδρομίου πλάτους 7μ. και μήκους 450μ. επί του οποίου διέρχεται ο ποδηλατόδρομος, καθώς επίσης και εργασίες επέκτασης του δημοτικού φωτισμού, φυτεύσεις και αστικός εξοπλισμός. Εκτός του συγκεκριμένου τμήματος υπολείπονται επιπλέον οι εξής εργασίες που αφορούν στο σύνολο του έργου:
- διαμόρφωση του κόμβου στη διασταύρωση της παλιάς εθνικής οδού Βόλου – Αθηνών με την οδό Πευκακίων,
-  η διαμόρφωση εισόδου και εξόδου στον αύλειο χώρο του Πανεπιστημίου,
-  η τοποθέτηση προστατευτικών στοιχείων στη γέφυρα του Ξηριά επί της οδού Αθηνών,
- η ασφαλτόστρωση στο διανοιχθέν τμήμα που δημιουργήθηκε στη διασταύρωση της οδού Πευκακίων με την άνοδο προς το γήπεδο της Αργούς,
- η αποκατάσταση των βλαβών και των κλοπών των στοιχείων δημοτικού φωτισμού στο λόφο Πευκακίων, η αποκατάσταση των τομών που προήλθαν από εργασίες της ΔΕΥΑΜΒ στις οδούς Αλμυρού, Πευκακίων και στη γέφυρα του Ξηριά και η μετατόπιση των στήλων του ΟΤΕ (εκκρεμεί αίτημα από τις 6.4.12)
-  η εκ νέου βαφή τμημάτων του ποδηλατοδρόμου.
«Επιτέλους η Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου αποφάσισε την παραχώρηση του τμήματος που απαιτείται για την ολοκλήρωση του έργου», τόνισε σε σχετική του δήλωση ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Φώτης Λαμπρινίδης, για να προσθέσει ότι «ανοίγει έτσι ο δρόμος για την ολοκλήρωση ενός ιδιαίτερα σημαντικού έργου, με περιβαλλοντικό και αισθητικό χαρακτήρα. Με την επικείμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα ολοκληρωθεί το έργο στο σύνολό του και θα αποδοθεί σε πλήρη λειτουργία. Η τοπική κοινωνία, οι χρήστες του ποδηλάτου, όλοι μας πρέπει να αγκαλιάσουμε το συγκεκριμένο έργο και να το ενσωματώσουμε θετικά στην καθημερινή λειτουργία της πόλης. Αυτό είναι το ζητούμενο, πέρα από οποιεσδήποτε καλόπιστες παρατηρήσεις που μπορεί να υπάρχουν», κατέληξε ο κ.Λαμπρινίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: