Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Τριήμερο γιορτής στο ΔΙΕΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Πλημμύρισε παιδικά χαμόγελα και φωνές μαθητών και μαθητριών δημοτικών σχολείων της πόλης, η πλατεία Επτά Πλατανίων όπου βρίσκεται το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Δήμου Βόλου, με αφορμή τις εκδηλώσεις που ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώνονται αύριο Τετάρτη για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
Τα παιδιά που συμμετείχαν στα δρώμενα, από τις 09.00π.μ. μέχρι τις 12.00μ.μ., είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν, να παίξουν και να πάρουν μέρος σε διάφορα εργαστήρια με κεντρικό θέμα το περιβάλλον και τη προστασία του. 
Τα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν ήταν: «Ζωγραφική με θέμα το περιβάλλον», «Εργαστήρι Κεραμικής», «Εργαστήρι Ενδύματος», «Εργαστήρι Ζαχαροπλαστικής», «Εργαστήρι Κοσμήματος», «Φτιάξε το κήπο μόνο σου», «Ζωγράφισε τη δικιά σου Γη» και «Θεατρικό Εργαστήρι». Όλα τα εργαστήρια λειτούργησαν υπό την επίβλεψη του προσωπικού, καθηγητών/ τριών, σπουδαστών/ τριών και αποφοίτων του ΔΙΕΚ, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά και βοήθησαν τα παιδιά να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες. 
Αύριο Τετάρτη, στις 9.30 π.μ. το πρωί , η Διεύθυνση  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων σε συνεργασία με την Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Βόλου, την Υπηρεσία Πρασίνου και το Τμήμα Περιβάλλοντος, διοργανώνουν εορταστική εκδήλωση στο χώρο της πλατείας Επτά Πλατανιών. Η εκδήλωση περιλαμβάνει δίωρο πρόγραμμα εμψυχωτικών δράσεων με επίκεντρο το περιβάλλον με υπεύθυνο εμψυχωτή – παιδαγωγό, παράλληλες δράσεις και μηνύματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, φυτεύσεις από τους μαθητές, κλήρωση ενός ποδηλάτου (χορηγία ΑΦΟΙ Πολύζου) και μουσικό πρόγραμμα. 
Το κλείσιμο των δραστηριοτήτων θα γίνει το απόγευμα της ίδιας μέρας στον ίδιο χώρο, δηλαδή στον περιβάλλοντα χώρο του ΔΙΕΚ Βόλου,  με ανοικτές στο κοινό εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, από τις 6.30 μ.μ. θα ξεκινήσει η έκθεση των εικαστικών δημιουργιών των παιδιών των δημοτικών σχολείων που συμμετείχαν στα εργαστήρια των δύο προηγούμενων ημερών και παράλληλα, θα υπάρχουν Περίπτερα Ενημέρωσης του δήμου, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας για περιβαλλοντικά θέματα, έκθεση βιβλίου του Συλλόγου Βιβλιοπωλών – Χαρτοπωλών Ν. Μαγνησίας με θέμα το περιβάλλον, ανταλλακτική αγορά προϊόντων και υπηρεσιών από το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας. Το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας καλεί όλους τους πολίτες που θα ήθελαν να ανταλλάξουν κάποιο προϊόν ή υπηρεσία να προσέλθουν στην ανταλλακτική αγορά της Τετάρτης φέρνοντας μαζί τους ό,τι θέλουν να ανταλλάξουν. 
Τέλος, ταυτόχρονα θα προβάλλονται βίντεο της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου με αναφορά στο αστικό τοπίο και περιβάλλον, με θέμα «Ένας δρόμος, μια ιστορία». Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με τη θεατρική παράσταση «τελμΑ» από τους  ΔραΠαίκτες στις 8 το βράδυ και θα τη μουσική συναυλία του γνωστού βολιώτικου μουσικού σχήματος Red Wine Band, στις 9 το βράδυ. 
Πιο αναλυτικά για τη θεατρική παράσταση: Έμπρακτα κι αφιλοκερδώς συμμετέχουν οι ΔραΠαίκτες στις εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, παρουσιάζοντας (σε διασκευή) το θεατρικό έργο του Κάβουρα ευΆγγελου "τελμΑ - ο Άμλετ απ' την ανάποδη", μία φουτουριστική μαύρη κωμωδία η οποία προβλέπει ένα πλανήτη που σε χίλια χρόνια από τώρα θα 'χει οδηγηθεί σε κατάρρευση οικολογική, περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική. 
Το "τέλμΑ", που έτυχε θετικής απήχησης απ' το θεατρόφιλο κοινό του Βόλου κατά την 8ήμερη παρουσίασή του στο Ορφανοτροφείο Βόλου, μεταπλάθει το κλασικό δίλημμα του Άμλετ «Να ζει κανείς ή να μη ζει» στο «Να βγει κανείς ή να μη βγει» από τους θόλους προστασίας απέναντι στο μεταπυρηνικό νέφος, στο μέλλον, αλλά κι απ' τη βόλεψη του καναπέ μας, στο σήμερα. Το "τελμΑ" καινοτομεί σεναριακά ρίχνοντας μια οικολογική φουτουριστική ματιά στον σαιξπηρικό Άμλετ, αλλά πρωτοπορεί και σκηνογραφικά-ενδυματολογικά, καθώς σκηνικά και κοστούμια φτιάχτηκαν ύστερα από μελέτη με ανακυκλώσιμα υλικά, υλικά που ο καθένας μας θα τα είχε για πέταμα.  Επιλογές των ΔραΠαικτών που συνάδουν με το μήνυμα που θέλουν να προβάλλουν οι διοργανωτές των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του εμψυχωτή των ΔραΠαικτών, ευΆγγελου Κάβουρα. Ερμηνεύουν: Λεωνίδας Αχλαδιώτης, Βαρβάρα Δεμίρη, ευΆγγελος Κάβουρας, Αποστολία Καλυβιώτη, Σπύρος Μακρυγιάννης, Έλενα Μαρκοζάνη, Χρήστος Οικονόμου, Γιάννης Τσιρώνης. Ενδυματολογία: Έφη Αντωνίου, ευΆγγελος Κάβουρας. Σκηνογραφία: ευΆγγελος Κάβουρας, Χαρά Κουτζαγιώτη. Χορογραφία - κινησιολογική επιμέλεια: Greta Polanska Μοϊδίνη. Ηχογράφηση-σπικάζ: Πάρης Ζίκος (Zk Studio). Μουσικοηχητική επιμέλεια: ευΆγγελος Κάβουρας. Υλοποίηση σκηνικών - design: Χαρά Κουτζαγιώτη. Υλοποίηση κουστουμιών: Έφη Αντωνίου, Βάσω Γορδίου. Κομμώσεις - μακιγιάζ: Λεωνίδας Αχλαδιώτης. Στην κονσόλα: Χαρά Κουτζαγιώτη.
Πιο αναλυτικά για τη μουσική συναυλία: Οι RED WINE BAND, που φέτος γιορτάζουν τα 8 χρόνια από την ίδρυσή τους, με  κιθάρες, σαξόφωνα, πλήκτρα και κάθε είδους κρουστά υπόσχονται να δημιουργήσουν αστείρευτο κέφι, ενώ οι φωνές του Μιχάλη, της Νίνας και του Λάζαρου προσκαλούν τους ακροατές να δώσουν το παρόν στη μέθεξη της βραδιάς σ’ ένα  πρόγραμμα  ελληνικής και ξένης μουσικής  με στοιχεία ροκ, ρεμπέτικου και ρέγγε, σε εκτελέσεις που εκπλήσσουν ευχάριστα
Οι RED WINE BAND  θα εμφανιστούν με το ακόλουθο σχήμα:
Μιχάλης Πόρναλης: κιθάρα τραγούδι
Νίνα Van Slogteren: τραγούδι-κρουστά
Αλέξης Βαγενάς: σαξόφωνο
Λάζαρος Λιακόπουλος: μπάσο, τραγούδι
Βασίλης Μπλαζής : τύμπανα
Θέμις Βαγενάς: κρουστά
Μίλτος Μίλτος: κιθάρα, μπάσο, τραγούδι
Γιάννης Καλατζής κιθάρες εφέ

Δεν υπάρχουν σχόλια: