Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Π.Σκοτινιώτης: Η αντίσταση στο φασισμό και το ναζισμό αποτέλεσε κορυφαία έκφραση πατριωτισμού

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 69 χρόνων από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη, αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε τον απεριόριστο σεβασμό και να αποτίσουμε φόρο τιμής προς όλους όσοι αγωνίστηκαν ενάντια στη φασιστική και ναζιστική θηριωδία και θυσιάστηκαν για την ελευθερία, την ειρήνη, τη δημοκρατία και την κοινωνική πρόοδο. Η  αντίσταση στο φασισμό και το ναζισμό αποτέλεσε  κορυφαία έκφραση πατριωτισμού, που κατέδειξε ότι η αγάπη για την πατρίδα μπορεί να οδηγήσει σε ανιδιοτελή, γενναιόδωρη και μαχητική στράτευση, σε πράξεις αυτοθυσίας και ηρωισμού με μεγάλη ηθικοπολιτική αξία. Και είμαστε πραγματικά περήφανοι γιατί στο Βόλο  και την ευρύτερη περιοχή αναπτύχθηκε ένα από τα πιο μαζικά και ηρωϊκά κινήματα εθνικής αντίστασης, ενώ η χώρα μας συνολικά είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη σε απώλειες ανθρώπινων ζωών.

 Στις μέρες μας, όπου το φάντασμα του φασισμού  και του νεοναζισμού επιδιώκει να σηκώσει και πάλι κεφάλι, θα πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι η αγάπη για την πατρίδα κάθε άλλο παρά αντιπαρατίθεται στην αγάπη για την ανθρωπότητα και την προσήλωση στις οικουμενικές αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης. Ο πατριωτισμός του αντιφασισμού  και του αντιναζισμού εμπνεόταν από την ιδέα ότι πατρίδα σημαίνει ελευθερία ενός λαού, ο οποίος θέλει να ζει ελεύθερος ανάμεσα σε ελεύθερους λαούς. Ο πατριωτισμός του αντιφασισμού  και του αντιναζισμού σημαίνει  αποδοχή προς τον κάθε «άλλον», προς την εθνοτική, πολιτισμική και θρησκευτική   διαφορά, που δεν θα αποτελούν απειλή αλλά δύναμη δημιουργίας.  

Στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης, τόσο η γεωπολιτική θέση της χώρας όσο και ο πολιτισμός της Δημοκρατίας, που μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε ως κεκτημένα, γίνονται και πάλι διακύβευμα. Οι κίνδυνοι από τη δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής και ευρύτερα από τα φαινόμενα κοινωνικής βίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας, κάθε άλλο παρά θα πρέπει να υποτιμηθούν.   Όπως δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν και οι κίνδυνοι  από το μηδενισμό, την ισοπέδωση των πάντων και την απόλυτη απαξίωση της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας, που αποπνέουν φασισμό έστω κι αν δεν έχουν την επίσημη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής. Η φρασεολογία, η γκαιμπελίστικη προπαγάνδα και η καθημερινή πρακτική Μπέου αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα, και αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουν οι συμπολίτες μας που έχουν πιστέψει ότι με τη στήριξη στο συνδυασμό αυτό παίρνουν τη δική τους εκδίκηση για όσα οδυνηρά έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια. Προκαλεί, δε, εύλογα ερωτηματικά ο πολιτικός καιροσκοπισμός του κ.Πατσιαντά στο θέμα αυτό, ο οποίος μάλιστα διάλεξε τη σημερινή συμβολική  μέρα για να προσκαλέσει  σε συγκέντρωσή του - και μάλιστα στη Νέα  Ιωνία -  τον συνταγματολόγο και υποψήφιο ευρωβουλευτή Ηλία Νικολόπουλο, γνωστό για τις «συνταγματικές» του παρεμβάσεις σε «περίεργες» τηλεοπτικές εκπομπές, παρεμβάσεις που αποτελούν προπαγανδιστικά όπλα της Χρυσής Αυγής.

Το σημαντικό είναι ότι στην τοπική μας κοινωνία διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα ένα ισχυρό μέτωπο δημοκρατικής ευθύνης και αλληλεγγύης. Ο Βόλος είναι και θα παραμείνει μια ανοιχτή, δημοκρατική κοινωνία, στην οποία δεν πρόκειται να βρουν πρόσφορο έδαφος οι νοσταλγοί του ναζισμού και γενικότερα όσοι επενδύουν στην εξαθλίωση, το ρατσισμό, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και την τυφλή βία, χωρίς ίχνος σεβασμού στις παραδόσεις μας και χωρίς ίχνος ευθύνης για το μέλλον της χώρας και του τόπου μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: