Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Ο Δήμος Βόλου παρών στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ δημιουργικής ανακύκλωσης μέσω της Τέχνης στη Ρώμη

Με μεγάλο ενδιαφέρον συνεχίζεται στη Ρώμη το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ δημιουργικής ανακύκλωσης μέσω της Τέχνης “RIscARTI”  (Risc-ARTI 1’ Festival Internazionale di riciclo creativo), στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμος Βόλου. Το Φεστιβάλ προβάλλει και αντιμετωπίζει το πολύπλοκο πρόβλημα του καταναλωτισμού, της μείωσης των σκουπιδιών, της διάθεσης, της αποθήκευσης και της χρήση τους, προτείνοντας διαφορετικές μορφές χρήσης τους στη βιομηχανία, τη βιοτεχνία, τη μόδα, την τέχνη και τη μουσική. Ο τεράστιος χώρος του παλαιού σφαγείου της Ρώμης, το οποίο λειτουργεί σήμερα ως Πολιτιστικό  Κέντρο, διαμορφώθηκε κατάλληλα για τις ανάγκες του Φεστιβάλ, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιούνται διάφορες ομιλίες, συζητήσεις και δρώμενα.

Μία σύνθεση παλαιών δημοτικών λεωφορείων, είναι ο χώρος μέσα στον οποίο εκτέθηκαν τα έργα εικαστικών καλλιτεχνών, που συμμετέχουν σ' αυτή τη δράση. Οι Έλληνες Καλλιτέχνες από το Βόλο, G.Albino, Β.Βούλγαρης, Κ.Κομνηνός, Κ.Σαμαρά και Ι.Τερλίδου, μαζί με τους συναδέλφους τους από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, με τα έργα τους, όχι μόνο εκπροσωπούν τις χώρες τους, αλλά δίνουν με τις χρωματικές τους πινελιές και τις κατασκευές τους, έναν ευχάριστο υπαινιγμό στο πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν  και να μεταμορφωθούν τα διάφορα άχρηστα υλικά, προβάλλοντας μέσα από τα έργα τους νέα αισθητική, περιεχόμενο και μηνύματα. 

Ο Δήμος Βόλου εκπροσώπησε ουσιαστικά την Ελλάδα στη διεθνή αυτή διοργάνωση, αφού όλοι οι συμμετέχοντες Έλληνες καλλιτέχνες είναι από την πόλη μας. Έτσι, διοργανωτές και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να πληροφορηθούν για τις φυσικές ομορφιές της περιοχής μας μέσα από έντυπο υλικό και cd για τις πολιτιστικές δραστηριότητες. 

Ο Δήμος Βόλου εκπροσωπήθηκε από το εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής του Κ.Δ.Α.Π-Βασδέκειο, που ανήκει στην ευθύνη της Κοινωφελούς Επιχείρησης KEΚΠΑ-ΔΙΕΚ, παρουσιάζοντας το παιδικό βιβλίο «Μικρές Ιστορίες με το Jacopo», το οποίο έγραψαν παιδιά και επιμελήθηκαν οι:  I. Albino, Ε.Παπαευσταθίου, Ε.Τέρπου και Χ. Kosanikas.

«Η δράση αυτή της RιscΑrt», δήλωσαν οι Βολιώτες καλλιτέχνες, «μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να έρθουμε σε επαφή με άλλες παρόμοιες οργανώσεις, όπως η Trun Νορμανδίας, Mari του Riciclone της Ρώμης, Ρώμη-Recup Art και άλλες ομάδες που ενδιαφέρονται, εργάζονται και προωθούν την ανακύκλωση.  Ευχή μας είναι, να μπορέσει και η πόλη του Βόλου στο μέλλον, να οργανώσει και να υλοποιήσει παρόμοιες δράσεις και εκδηλώσεις». 

      

Δεν υπάρχουν σχόλια: