Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Α.Παντσάς: Όποιος είναι έξω από το χορό, μπορεί εύκολα να τάζει…αδέσποτα με πετραχήλια

Σε δήλωσή του με αφορμή τις αναφορές στο πρόγραμμα του συνδυασμού «Νέα Εποχή – Νέα Δυναμική» για το θέμα των αδεσπότων, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού κ.Απόστολος Παντσάς, αναφέρει τα ακόλουθα:
«Αντιλαμβανόμαστε ότι το θέμα των αδεσπότων δείχνει «πιασάρικο» τόσο ώστε να γίνει μείζον σε ένα αναιμικό «πρόγραμμα», κάτι δηλαδή σαν βήχας ψάλτου που έχει χάσει το τροπάριο. Φαινομενικά είναι χρήσιμο σε μια προεκλογική καμπάνια για βραχυπρόθεσμα  εκλογικά οφέλη αφού, όποιος είναι έξω από το χορό, μπορεί εύκολα να τάζει…αδέσποτα με  πετραχήλια. Επειδή όμως συμφωνούμε απολύτως ότι «το ζήτημα των αδέσποτων είναι ζήτημα παιδείας και πολιτισμού, ανθρωπιάς και ευαισθησίας», όπως εισαγωγικά αναφέρεται στο πρόγραμμα του κυρίου Μπέου, θα θέλαμε να επισημάνουμε ολίγα τινά, μέσα από τα οποία αποδεικνύεται ότι τα παραπάνω ήταν, στα τριάμισι χρόνια πού πέρασαν, βασικές αρχές και φροντίδα της Δημοτικής Αρχής Βόλου, πράγμα που μάλλον αγνοούν οι συντάκτες του προγράμματος: 

1) Ως Δημοτική Αρχή έχουμε υποβάλλει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήδη  από τις αρχές του 2013 ολοκληρωμένη μελέτη για την επέκταση του Καταφυγίου των Γλαφυρών και τον διπαλασιασμό της δυναμικότητας. Σύμφωνα με δημόσιες δεσμεύσεις του υπουργείου, το έργο, ύψους 300.000 ευρώ, θα χρηματοδοτούνταν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μαζί με άλλα καταφύγια αδεσπότων ζώων σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ. Αναμένουμε λοιπόν, αφού ο Δήμος μας δεν έχει δυνατότητα χρηματοδότησης ενός τέτοιου έργου. 
2) Ο όρος «πάρκο ζώων» είναι απολύτως αδόκιμος, νομικά ανύπαρκτος και απολύτως παράνομος σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα του Νόμου 4235/ 2014  ο οποίος ορίζει σαφώς τι μπορεί ένας δήμος να κάνει και τι δεν μπορεί. 
3) Παρά τη σημαντική μείωση των επί συμβάσει  απασχολούμενων στο δήμο, τους περιορισμούς και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της κεντρικής εξουσίας, επιδιώξαμε και πετύχαμε να διπλασιάσουμε τον αριθμό των απασχολούμενων με το θέμα της περισυλλογής και φύλαξης, και με την βοήθεια των φιλοζωικών οργανώσεων υπερβαίνουμε τα σοβαρά αντικειμενικά προβλήματα που έχει αυτό το σημαντικά περίπλοκο θέμα καθημερινότητας.
4) Παρά την οικονομική στενότητα προμηθευτήκαμε καινούργιο αυτοκίνητο περισυλλογής και μεταφοράς αδέσποτων και κρατήσαμε εν ενεργεία όρθιο το πρόγραμμα θεραπειών και στειρώσεων, με αποτέλεσμα, στη διάρκεια των 3 και πλέον ετών, να στεριωθούν περισσότερα από 1500 ζώα, αριθμός σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με παρελθούσες τετραετίες. Ο αριθμός των εμβολιασθέντων ζώων είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ μετά από καμπάνιες ενημέρωσης ο αριθμός των υιοθεσιών (κατά μέσο όρο ετησίως πάνω από 130) αυξήθηκε επίσης σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν. Οι παραπάνω αριθμοί έχουν πλειστάκις δημοσιοποιηθεί και κατατεθεί στην αρμόδια ελεγκτική αρχή.
5) Η συνεργασία με τα φιλοζωικα σωματεία ήταν και είναι συνεχής και αδιάλειπτη. Μαζί με αυτά οργανώσαμε καμπάνιες ευαισθητοποίησης, ομιλίες, συναυλίες, συνέδρια κλπ.
Στο θέμα των αδεσπότων υπάρχουν όντως πολλά πράγματα να κάνουμε και η πρόσφατη εμπειρία μας έχει ανοίξει σημαντικές προοπτικές βελτίωσης πολλών παραμέτρων ενός σημαντικού κοινωνικού θέματος, τις γενεσιουργές αιτίες του οποίου πρέπει να θεραπεύσουμε στην πηγή τους: δηλαδή, στα βασικά ελλείμματα φιλοζωικής παιδείας που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινωνία, γεγονός που αποτελεί και το δύσκολο κομμάτι της ιστορίας των αδεσπότων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: