Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Π.Σκοτινιώτης: Πρόγραμμα-τομή για το Βόλο του 2020

Tην προγραμματική του πρόταση για τη νέα δημοτική περίοδο  παρουσίασε ο νυν δήμαρχος Βόλου και εκ νέου υποψήφιος με τον συνδυασμό «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά» Πάνος Σκοτινιώτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα από κοινού με τον Απόστολο Παπατόλια, υπεύθυνο της επιτροπής επεξεργασίας του Προγράμματος του συνδυασμού, και τον Δημήτρη Δερβένη, μέλος  της επιτροπής του προγράμματος. Στον πολυσέλιδο σχεδιασμό για τον Βόλο του 2020 αναλύονται οι πυλώνες του προγράμματος για έναν Βόλο που θα διεκδικήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που δικαιούται, στο πλαίσιο ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης. 

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ.Σκοτινιώτης, αφού υπενθύμισε, ότι τα κύρια σημεία του Προγράμματος, με τη μορφή των 10+1 προτάσεων για το Βόλο του 2020, παρουσίασε ο συνδυασμός «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά» πρώτος απ' όλους τους συνδυασμούς, στις 28 Απριλίου, ενημέρωσε τους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου ότι το Πρόγραμμα στην αναλυτική μορφή του, περιλαμβάνει πάνω από 30 ξεχωριστούς τομείς δράσης, ο καθένας από τους οποίους αποτελείται από πολλά, έως και δεκάδες σε ορισμένες περιπτώσεις, έργα και δράσεις. Ολόκληρο το πρόγραμμα έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο στη διεύθυνση:  http://pskotiniotis.blogspot.gr/p/blog-page_9.html

«Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να επεξεργαστούμε αυτή την αναλυτική παρουσίαση για τρεις βασικούς λόγους», είπε και εξήγησε ότι: 
«Ο πρώτος λόγος, είναι γιατί η επόμενη δημοτική περίοδος συμπίπτει με τη νέα ιστορική φάση της Ελλάδας μετά την κρίση και με τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, δηλαδή με τα νέα, μεγάλα χρηματοδοτικά προγράμματα (νέο ΕΣΠΑ), που αποτελούν μια ευκαιρία που θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο, προκειμένου η μείζων πόλη μας να μπει σε τροχιά ανάκαμψης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, με πρώτο στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στη νέα πενταετία, συνεπώς, χρειαζόμαστε μια πόλη θωρακισμένη για να επιτύχει το καλύτερο. Ούτε στοίχημα παίζουμε, ούτε κομματικές εφόδους οργανώνουμε.

Ο δεύτερος λόγος, είναι για να συνειδητοποιήσουν οι συμπολίτες μας την ευρύτητα και την πολυπλοκότητα που έχει η διοίκηση ενός Καλλικρατικού Δήμου, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για τον Δήμο Βόλου, έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας, με μεγάλη έκταση, πολυκεντρική δομή, ισχυρό πολεοδομικό συγκρότημα και μικρότερα αστικά κέντρα, χωριά και οικισμούς, ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, τουρισμό, βιομηχανία, ποικιλία αγροτικής παραγωγής, Πανεπιστήμιο και πολυποίκιλες οικονομικές δραστηριότητες. Με άλλα λόγια, όταν πρόκειται για ένα Δήμο που αποτελεί σμικρογραφία της Ελλάδας. Ένα Δήμο με ιστορία και δημοκρατική παράδοση, με δυνατή -για τα ελληνικά δεδομένα- κοινωνία πολιτών και αντίστοιχα με υψηλό επίπεδο απαιτήσεων».
 «Ο Δήμος δεν είναι μόνο τα αδέσποτα και η καθαριότητα. Είναι προφανές πως κάποιοι θέλουν να μικρύνουν το Βόλο. Δεν θα πρέπει να το επιτρέψουμε», υπογράμμισε ο κ.Σκοτινιώτης και πρόσθεσε ότι η χρηστή διοίκηση και διαχείριση των οικονομικών σε δύσκολες συγκυρίες, η προστασία των αδυνάτων και η κοινωνική συνοχή, η ποιότητα ζωής και η πολυεπίπεδη καθημερινότητα των δημοτών, η φροντίδα για το περιβάλλον, η βιώσιμη ανάπτυξη και η απασχόληση, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα, ο πολιτισμός και αθλητισμός, καθώς και δεκάδες άλλοι τομείς, είναι όλοι απαραίτητοι για να λειτουργήσει και κυρίως για να αναπτυχθεί ο Δήμος μας και να βαδίσει στο μέλλον που του αξίζει, στο Βόλο του 2020. «Το Πρόγραμμά μας καλύπτει αναλυτικά όλους αυτούς τους τομείς, αποδεικνύοντας με τον πιο πειστικό τρόπο ότι ξέρουμε τι πρέπει να γίνει!».
¨
Ο τρίτος λόγος, συνέχισε ο κ.Σκοτινιώτης, που παρουσιάζουμε ένα τόσο αναλυτικό Πρόγραμμα είναι για να δοθεί η δυνατότητα στους συμπολίτες μας να κρίνουν όχι μόνο τα οράματα, τις ιδέες και τις προτάσεις, όχι μόνο το τι πρέπει να γίνει, αλλά και το πώς θα γίνει. Με ποιον τρόπο, με ποια συγκεκριμένα βήματα, με ποια έργα και δράσεις, με ποια χρηματοδότηση, με ποιο ανθρώπινο δυναμικό. Στο Πρόγραμμά μας καταγράφονται αναλυτικά όλα τα έργα και οι δράσεις που απαιτούνται για να πετύχουμε τους στόχους μας, με απολύτως συγκεκριμένα στοιχεία σχεδιασμού και χρηματοδότησης. Αποδεικνύουμε, έτσι, ότι ξέρουμε και το πώς!

Ο κ.Σκοτινιώτης επισήμανε ότι το Πρόγραμμα του συνδυασμού «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά», «πατάει» στο έργο που πραγματοποιήθηκε τα τρία αυτά χρόνια, στην προετοιμασία που έχει γίνει για την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και σε πολλές νέες, καινοτομικές ιδέες. «Είναι ένα  σχέδιο-τομή για τα μέχρι τώρα προγραμματικά δεδομένα της πόλης μας,  με όραμα για το αύριο, με αγάπη και φροντίδα για τον τόπο που θα ζήσουν τα παιδιά μας, αλλά ταυτόχρονα ένα σχέδιο απολύτως συγκεκριμένο για όλους τους τομείς, τεχνικά εφικτό και οικονομικά ρεαλιστικό. Ένα σχέδιο, που αποτελεί προϊόν συλλογικής επεξεργασίας και ευρύτατης κοινωνικής διαβούλευσης, το οποίο ενσωματώνει και συχνά διευρύνει τις βασικές θέσεις και κατευθύνσεις των συλλογικών φορέων του τόπου μας», τόνισε και πρόσθεσε:

Έτσι, δίνουμε τη δυνατότητα στον δημότη να κρίνει με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία. Να κρίνει και να συγκρίνει με αυτά που του παρουσιάζουν οι άλλοι Συνδυασμοί. Να συγκρίνει και να επιλέξει με πραγματική γνώση και όχι με κούφια λόγια που κρύβουν πλήρη άγνοια, ή με γραφικότητες και φραστικά πυροτεχνήματα τύπου “Μονακό”. Ούτε με στενά κομματικά επιχειρήματα, που παραπέμπουν  τη λύση όλων των προβλημάτων σε μια μελλοντική κυβέρνηση.
Γι' αυτό θεωρούμε το αναλυτικό Πρόγραμμα απολύτως δίκαιη απαίτηση του πολίτη και δημοκρατική υποχρέωση όσων διεκδικούν την ψήφο του. 
Κάποιοι αρχικά χλεύαζαν τα προεκλογικά Προγράμματα και μιλούσαν για “Προγράμματα” με Καρρά και Πάολα! Αναγκάστηκαν τελικά, κάτω από τη δική μας επιμονή, να εμφανίσουν (έστω και δι' αντιπροσώπων) κάποιες σκόρπιες,  χωρίς καμία συνεκτικότητα, προτάσεις για τέσσερις τομείς της καθημερινότητας, τις οποίες βάφτισαν Πρόγραμμα. Περιμένουμε –αν υπάρχουν- και τις υπόλοιπες δόσεις. Και κυρίως περιμένουμε να δούμε και κάποιες προτάσεις που είτε δεν θα είναι ανέφικτες έως και παράνομες, όπως το περίφημο “πάρκο ζώων”, είτε θα είναι κάτι περισσότερο από αυτά που γίνονται ήδη από τη Δημοτική Αρχή.
Αυτό το δύσκολο έργο που περιγράφεται αναλυτικά στο Πρόγραμμά μας, απαιτεί Δήμαρχο και Δημοτική Αρχή με όραμα και ταυτόχρονα με εμπειρία και βαθιά γνώση των προβλημάτων του Βόλου και της περιοχής, των πολύπλοκων προβλημάτων λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης και των κρατικών και ευρωπαϊκών θεσμών. Απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αξιοπιστία, φερεγγυότητα απέναντι στα κέντρα αποφάσεων,  δημοκρατική αντίληψη και προσήλωση στο διάλογο και τη συμμετοχή του πολίτη. Και πάνω απ' όλα απαιτεί εντιμότητα και πρόσωπο “καθαρό”.
Τα στελέχη του Συνδυασμού μας «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά» μπορούν να εγγυηθούν τη σταθερότητα, την προοπτική και την ελπίδα, για το Βόλο του 2020. 
Εμείς δεν έχουμε ούτε δεσμεύσεις ούτε εξαρτήσεις. Το μόνο που μας δεσμεύει είναι η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας. Και αυτή την εμπιστοσύνη θα την τιμούσε στο ακέραιο, όπως πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: