Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Ο Δήμος Βόλου για το γκαράζ της Φιλελλήνων

«Η Δημοτική Αρχή Βόλου έχει προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη διαφύλαξη των συμφερόντων του Δήμου και την εκκαθάριση της υπόθεσης που αφορά την κατασκευή χώρου στάθμευσης στην οδό Φιλελλήνων, η οποία εδώ και πολλά χρόνια είχε τελματώσει». Αυτό τονίζει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Βόλου κ. Φ. Λαμπρινίδης σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σ. Αναγνώστου, στην οποία παραθέτει αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη του έργου, υπενθυμίζοντας ότι πλήρης ενημέρωση για το θέμα είχε γίνει σε σύσκεψη αντιπροσωπειών του Δήμου και του ΤΕΕ Μαγνησίας, με επικεφαλής τον ίδιο τον ο κ. Αναγνώστου, πριν από λίγους μήνες.
Αναλυτικά στην επιστολή του κ. Λαμπρινίδη επισημαίνεται ότι:
- Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου με την υπ’ αριθμ.745/2011 απόφασή του, ενέκρινε την παράταση του χρόνου παράδοσης του έργου «Πολυώροφο κτίριο στάθμευσης αυτοκινήτων στη διασταύρωση των οδών Δημητριάδος – Φιλελλήνων» για τρεις μήνες από τη λήξη της προθεσμίας που υπήρχε για την εκτέλεση εργασιών (20/12/2011), δηλαδή έως 20/3/2012, σύμφωνα με το άρθρο 48, παρ.7Β του Ν. 3669/2008. Η τρίμηνη αυτή παράταση, η οποία κρίθηκε σκόπιμη από το Δημοτικό Συμβούλιο για το συμφέρον του έργου, προκειμένου να σταθμιστεί η δυνατότητα προόδου των εργασιών, επιβάλει ταυτόχρονα, λόγω υπαιτιότητας του αναδόχου, τις ποινικές ρήτρες του άρθρου 11 παρ.1 της ειδικής συγγραφής υποχρεώσεων του έργου.
- Στις 21/3/2012, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου απέστειλε ειδική πρόσκληση προς την ανάδοχο Εταιρία του έργου, με δεδομένο το γεγονός ότι δεν είχε προχωρήσει στην επανέναρξη των εργασιών. Με την ειδική πρόσκληση, καλούνταν η ανάδοχος   να ολοκληρώσει σε διάστημα 30 ημερών τη σκυροδέτηση των τοιχίων και των υποστυλωμάτων που βρίσκονται στις στάθμες των υπογείων ορόφων και συγκεκριμένα από τη στάθμη -1 έως την στάθμη -7, διαφορετικά θα κινούνταν η διαδικασία εκπτώσεως εις βάρος της αναδόχου. Μέχρι σήμερα η εταιρία ανταποκρίθηκε εν μέρει στο πρόγραμμα εργασιών.
- Η ανάδοχος Εταιρία, με το υπ’ αριθμ.5966/26.3.2012 έγγραφό της και απαντώντας στην ειδική πρόσκληση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Βόλου, διατείνεται μεταξύ άλλων ότι ουδέποτε εγκατέλειψε το έργο καθώς μέχρι σήμερα συντηρεί το κατασκευασμένο τμήμα του, ενώ ζητά την παράταση προθεσμίας ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου της, επικαλούμενη τον πρόσφατο Ν. 4072/2012 και συγκεκριμένα το άρθρο 241 που αφορά «τη ρύθμιση θεμάτων για τις ιδιωτικές επενδύσεις». Σύμφωνα με το άρθρο 241 παρ.5 του ανωτέρω νόμου, παρατείνεται κατά ένα έτος η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί μεταξύ άλλων στις διατάξεις του Ν. 3299/2004, ανεξάρτητα εάν έχει ολοκληρωθεί η αρχική ή κατά παράταση προθεσμία ολοκλήρωσης.  Το αίτημα εξετάζεται από την Τεχνική και την Νομική Υπηρεσία του Δήμου.
Από την παρουσίαση των παραπάνω ενεργειών γίνεται φανερό ότι, όχι μόνο δεν ισχύει ο ισχυρισμός της επιστολής σας για πλήρη απραξία από την πλευρά του Δήμου στο συγκεκριμένο έργο, αλλά το αντίθετο, έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διαφύλαξη των συμφερόντων του Δήμου και την εκκαθάριση της υπόθεσης, η οποία εδώ και πολλά χρόνια είχε τελματώσει.
Με την παρούσα επιστολή μας αναφερόμαστε μόνον στις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από αυτό το προβληματικό έργο, καθώς έχει προηγηθεί στις 12.10.2011 η σύσκεψη αντιπροσωπειών του Δήμου μας και του ΤΕΕ Μαγνησίας, στην οποία συμμετείχατε ως επικεφαλής. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκείνης έγινε, μεταξύ των άλλων θεμάτων που μας απασχόλησαν, πλήρης ενημέρωση για τη μέχρι τότε πορεία και τις προοπτικές του πολύπαθου αυτού έργου.
Πιστεύοντας ότι η συνεργασία των δύο φορέων πρέπει να είναι ουσιαστική και ότι αυτό αποτελεί αποτέλεσμα αμοιβαίας διάθεσης, παρά τις διαφορές απόψεων που μπορεί να υπάρχουν σε επιμέρους προσεγγίσεις, είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε γόνιμες προτάσεις από την πλευρά του φορέα σας».



Δεν υπάρχουν σχόλια: