Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Επιτροπή Ποιότητας Ζωής: Θεσμικό όργανο αποφασιστικής σημασίας για το Δήμο Βόλου

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, αποτελεί ένα νέο θεσμικό όργανο, που συστάθηκε μετά την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη (ν.3852/2010). Αποτελείται από 11 μέλη του δημοτικού συμβουλίου και αποτελεί αποφασιστικό και εισηγητικό όργανο άσκησης των σχετικών με την ποιότητα ζωής, τη χωροταξία, την πολεοδομία και την προστασία του περιβάλλοντος αρμοδιοτήτων του δήμου. Κατά την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων της λαμβάνεται ειδική μέριμνα για το σχεδιασμό δράσεων που αποβλέπουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.
Επιπλέον η Επιτροπή είναι αρμόδια για την ανάκληση ή οριστική αφαίρεση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων επιχειρήσεων και λοιπών εγκαταστάσεων και λοιπών εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων αρμοδιότητας του Δήμου, για την χορήγηση ή ανάκληση της άδειας λειτουργίας μουσικής, για τη χορήγηση προέγκρισης ίδρυσης καταστημάτων και επιχειρήσεων, αρμοδιότητα που την είχα παλαιότερα η δημαρχιακή επιτροπή. 
Την Δευτέρα θα συζητηθεί και θα τεθεί προς έγκριση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου η ετήσια έκθεση πεπραγμένων, η οποία πρέπει να καταρτίζεται κάθε έτος.
Η Ε.Π.Ζ. του Δήμου Βόλου για το έτος 2011 χορήγησε 10 Προεγκρίσεις για την ίδρυση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, κάνοντας δεκτές όλες τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν και αφορούσαν για όλες τις περιοχές που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της δημοτικής κοινότητας. Συζήτησε 166 θέματα για την ανάκληση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, λόγω διαφόρων παραβάσεων. Χορήγησε 22 άδειας χρήσης και λειτουργίας μουσικών οργάνων. Συζήτησε 24 θέματα για την αφαίρεση άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων. Εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο σχέδια 77 Κανονιστικών Αποφάσεων. Από αυτές τις αποφάσεις ξεχωρίζουν οι αποφάσεις που αφορούν τις κυκλοφοριακές αλλαγές στην πόλη, βάση της απόφασης – πλαίσιο που λήφθηκε και από την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου, η γνωμοδότηση επί της απόφασης για τους όρους και προϋποθέσεις χρήσης κοινοχρήστων χώρων, η γνωμοδότηση για τον Κανονισμό Καθαριότητας, αλλά και η απόφαση για τη Λήψη απόφασης για την χωροθέτηση των Λαϊκών αγορών, ένα θέμα «ταμπού» για πολλές δημοτικές αρχές στο παρελθόν. Όλες οι ανωτέρω αποφάσεις λήφθηκαν μετά από επίμονες διαβουλεύσεις με φορείς της πόλης. Ειδικά οι γνωμοδοτήσεις για το κυκλοφοριακό και τους κοινοχρήστους χώρους, λήφθηκαν αφού προηγήθηκαν  πολύμηνες και πρωτόγνωρες για την πόλη διαβουλεύσεις με όλους τους τρόπους.
Περαιτέρω η Ε.Π.Ζ γνωμοδότησε για 10 τροποποιήσεις του σχεδίου πόλης, ενώ προχώρησε στην έγκριση 14 αποζημιώσεων από ρυμοτομήσεις,  συμψηφισμούς από εισφορές σε χρήμα λόγω πράξης εφαρμογής, πράξεων αναλογισμού κλπ.
Η Επιτροπή εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο 11 θεμάτων που αφορούν την Προστασία του Περιβάλλοντος. Από αυτές τις αποφάσεις ξεχωρίζουν οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν για την εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγής ΑΠΕ από χρήση βιομάζας στη Β’ ΒΙΠΕ, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, για τη λήψη απόφασης για το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης, με τη συμμετοχή του Ιατρικού Συλλόγου, του ΤΕΕ, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Περιφέρειας καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων που έχει ο Δήμος στα θέματα αυτά, η συζήτηση και η λήψη μέτρων για το πρόβλημα της ρύπανσης από το Λιμάνι, ο χαρακτηρισμός διατηρητέων κτιρίων στη Ν. Ιωνία, η συζήτηση για την αυθαίρετη τοποθέτηση καμερών σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης, η διερεύνηση της κυκλοφορίας και της φωτογράφησης σημείων και προσώπων της πόλης από το πρόγραμμα Google Earth, η ρύπανση του χειμάρρου Σεσκουλιώτη.  Επίσης η Επιτροπή ασχολήθηκε με διάφορα άλλα θέματα, όπως από τη χορήγηση άδειας σε ζωήλατη άμαξα, η λειτουργία Λούνα Πάρχκ, η ίδρυση πιάτσας ταξί, η έγκριση κατασκευής υπόγειας σήραγγας κα.
Από τα σημαντικά στοιχεία της Επιτροπής είναι οι δημόσιες συνεδριάσεις, τις οποίες παρακολούθησαν πολλοί δημότες οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρέμβουν σε θέματα που τους αφορούσαν, η ανάρτηση των αποφάσεων στην ιστοσελίδα του Δήμου και γενικά οι δημοκρατικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι οι περισσότερες αποφάσεις της Επιτροπής είναι ομόφωνες, χαρακτηριστικό δείγμα ότι ακούγονται όλες οι απόψεις, υιοθετούνται παρατηρήσεις και προτάσεις που ενδεχομένως να είναι διαφορετικές από τις εισηγήσεις των υπηρεσιών. Στα αξιοσημείωτα επίσης στοιχεία είναι η συμμετοχή φορέων και οι ανοικτές συζητήσεις που επικράτησαν στη λήψη αποφάσεων, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτά της χωροθέτησης των Λαϊκών και των Κοινοχρήστων χώρων.
Ωστόσο, όπως τονίζει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ν. Μόσχος, πολλές φορές η Επιτροπή σημαδεύτηκε και από δυσάρεστα γεγονότα και προσπάθειες επηρεασμού των αποφάσεων της, όπως π.χ. στην περίπτωση της γνωμοδότησης για το εργοστάσιο βιομάζας όταν η εταιρεία καλούσε με  δημόσια δήλωση πρόσκληση τα μέλη της Επιτροπής να μην γνωμοδοτήσουν. Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση ήταν σε συζήτηση υπόθεσης ανάκλησης άδειας λειτουργίας καταστήματος στην Αγριά, όταν ο καταγγέλων κοινοποιούσε την μήνυση που είχε υποβάλλει προηγουμένως στα μέλη της Επιτροπής για το ίδιο θέμα, με προφανή σκοπό να φοβίσει τα μέλη προκειμένου να  ψηφίσουν σχετικά. Αυτά τα φαινόμενα καταδικάστηκαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο.
«Από την πρώτη στιγμή τέθηκαν κάποιοι βασικοί όροι στη λήψη των αποφάσεων της Επιτροπής οι οποίοι έχουν τηρηθεί. Ένας από αυτούς ήταν η τήρηση της αρχής της νομιμότητας και της αρχής της ισότητας για όλους. Πολλές φορές αναγκαστήκαμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις, αλλά αφού είχαμε προηγουμένως εξαντλήσει όλα τα περιθώρια του νόμου και είχαμε χορηγήσει δυνατότητα συμμόρφωσης των ενδιαφερομένων. Η Επιτροπή αναγκάζεται να κινηθεί σε ένα ιδιόμορφο νομικό πλαίσιο, ειδικά στα θέματα των καταστημάτων, βασισμένη στις εισηγήσεις των υπηρεσιών. Πολλές φορές δημιουργούνται εύλογα ζητήματα και διαμαρτυρίες, όταν π.χ. έρχονται περιπτώσεις αφαίρεσης άδειας μουσικής επειδή παραβίασε κατά 2 ή 3 ντεσιμπέλ το όριο. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να ισχύει η αρχή της αναλογικότητας και από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς», δηλώνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Νίκος Μόσχος.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής είναι ένα νέο όργανο, που τον πρώτο χρόνο προσπάθησε να αποκτήσει το βηματισμό της σε ένα σύνθετο και δύσκολο πλαίσιο μιας δύσκολης και βίαιης αλλαγής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω του Καλλικράτη. Ο ρόλος που μπορεί να επιτελέσει η Επιτροπή αυτή για το Δήμο Βόλου είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ακόμη και σ’ αυτή την πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Προφανώς τα περιθώρια βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και της παρεμβατικότητας της Επιτροπής στην ποιότητα ζωής των Δημοτών είναι πολύ μεγάλα, δηλώνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού κατά το πρώτο έτος λειτουργίας της κινηθήκαμε αναγκαστικά αναγνωριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: