Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Χαιρετισμός Π. Σκοτινιώτη στο Διεθνές Συνέδριο: «Εκκλησιολογία και Εθνικισμός στη Μεταμοντέρνα Εποχή»

Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών με τίτλο «Εκκλησιολογία και Εθνικισμός στη Μεταμοντέρνα Εποχή», ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης επισήμανε τα ακόλουθα: «Στις πλουραλιστικές και πολυπολιτισμικές κοινωνίες μας, το φαινόμενο του εθνικισμού και η συζήτηση για την εθνική ταυτότητα αποτελούν ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα. Γύρω από το θέμα αυτό αντιπαρατίθενται όχι μόνο ιδές και απόψεις, αλλά και πολιτικές προτάσεις και πρακτικές. Από τη μια λοιπόν, έχουμε όσους ακόμη θέλουν να ατενίζουν με εμπιστοσύνη και αισιοδοξία το μέλλον, αντιλαμβανόμενοι το έθνος και την ταυτότητα με όρους ανοικτής κοινωνίας και οικουμενικότητας των αξιών. 
Και από την άλλη, όλους αυτούς στους οποίους η παγκοσμιοποίηση και ο κοσμοπολιτισμός προκαλούν φόβο και ανασφάλεια και οι οποίοι θεωρούν πως βρίσκουν στο έθνος αλλά και τη θρησκεία το τελευταίο καταφύγιο για την υπεράσπιση της κινδυνεύουσας ταυτότητας και ιδιοπροσωπείας τους. Όπως είναι προφανές, σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διερχόμαστε αυτήν την περίοδο στην πατρίδα μας, η αμυντική και εσωστρεφής αντίληψη για το έθνος κερδίζει όλο και πιο πολύ έδαφος, απειλώντας τόσο τον πλουραλισμό και την ετερότητα, όσο και την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία διαφορετικών εθνοτικών και εθνικών ομάδων, αλλά και κρατών. Όπως δε γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα, οι επιπτώσεις από την έξαρση του φαινομένου του εθνικισμού δεν αφήνουν ανεπηρέαστο ούτε και τον χώρο της θρησκείας, και μάλιστα της Ορθοδοξίας. 
Η Ορθοδοξία, ενώ προσέφερε πολλά στην εθνική υπόθεση και την εθνική αφύπνιση των επιμέρους λαών που την ασπάζονται, υποφέρει σήμερα η ίδια από μια στενά εθνική ή και εθνικιστική, ορισμένες φορές, ερμηνεία του κόσμου και της Ιστορίας, αλλά και αυτού του ίδιου του Χριστιανισμού. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το Διεθνές συνέδριο με θέμα: «Εκκλησιολογία και Εθνικισμός στη Μεταμοντέρνα Εποχή», που φιλοξενείται στην πόλη του Βόλου και συνδιοργανώνεται από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Μητροπόλεώς μας και από άλλους ορθόδοξους φορείς από όλο τον κόσμο, αποτελεί γεγονός μεγάλης σπουδαιότητας, που φιλοδοξεί να θέσει επί τάπητος όχι μόνο τις στενά θρησκευτικές, αλλά και τις ευρύτερα πολιτικές και άλλες όψεις ενός τόσο επίκαιρου ζητήματος.
Επιτρέψτε μου να πω ότι η πόλη του Βόλου, σπουδαίο οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας μας, με μεγάλη παράδοση στα γράμματα και τις τέχνες αλλά και στους προοδευτικούς κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, ενσαρκώνει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συνύπαρξης του παλιού με το καινούργιο, της παράδοσης με την ανανέωση, της θρησκείας, και ειδικότερα της Ορθοδοξίας, με τον σύγχρονο κόσμο και με τον πλουραλισμό, όπου ο σεβασμός και η αποδοχή προς τον κάθε «άλλον», προς την εθνική, πολιτισμική ή θρησκευτική ετερότητα αποτελεί κανόνα και οδηγό στα δημόσια πράγματα. Στις μέρες μας δε, και με την καθοριστική συμβολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ιγνατίου, έχει καταστεί τόπος συνάντησης και διαλόγου πολιτισμών και παραδόσεων, φιλοξενώντας ταυτόχρονα σημαντικά θεολογικά, οικουμενικά και διαθρησκειακά συνέδρια. Ο Βόλος και η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών, καλλιεργώντας εδώ και χρόνια αυτή την παράδοση της ανοικτότητας, της φιλοξενίας και του διαλόγου με το σύγχρονο κόσμο, την κοινωνία των πολιτών και τα προβλήματά της, έχει σήμερα την ευκαιρία να φιλοξενεί στην πόλη μας ένα ακόμη σπουδαίο εκκλησιαστικό και θεολογικό γεγονός, με τεράστια σημασία για όλον τον ορθόδοξο κόσμο και με προσκεκλημένους εισηγητές αλλά και συμμετέχοντες από πολλές χώρες της Ευρώπης και από τον κόσμο ολόκληρο. Θεωρούμε τιμή για την πόλη μας τη φιλοξενία του σπουδαίου αυτού γεγονότος και συγχαίρουμε από καρδιάς όλους όσοι εργάστηκαν για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου και ιδιαίτερα τον Παντελή Καλαϊντζίδη, Διευθυντή αλλά και ψυχή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών. Ως δημοτική αρχή είμαστε ευτυχείς να παρέχουμε κάθε διευκόλυνση και βοήθεια για την επιτυχία του.
Χαιρετίζω, λοιπόν, την έναρξη   του συνεδρίου, ευχόμενος ολόψυχα κάθε επιτυχία στις εργασίες του και τη διάδοση των αποτελεσμάτων του, ευρύτερη ευαισθητοποίηση για τα θέματα που θα συζητηθούν, και βεβαίως καλή και ευχάριστη διαμονή στον όμορφο και φιλόξενο τόπο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: