Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Εκδήλωση – αφιέρωμα στον Ζαχαρία Σακκή

Ο Δήμος Βόλου οργανώνει εκδήλωση-αφιέρωμα στον βολιώτη «αιωνόβιο» ομογενή και συγγραφέα παιδικών βιβλίων Ζαχαρία Σακκή, την  Τετάρτη 30 Μαΐου 2012 και ώρα 7 το απόγευμα, στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Βόλου. Το συγγραφικό έργο του συγγραφέα θα παρουσιάσει η  Νένα Ζήση, MSc Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Αποσπάσματα των βιβλίων του θα διαβάσει η ηθοποιός Κατερίνα Αντωνακάκη. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Βόλου.
Ο συγγραφέας, κατά την εκδήλωση θα διαθέσει δωρεάν στους παρευρισκόμενους μικρούς φίλους αντίτυπα των παιδικών του βιβλίων, ενώ συμβολική απόδοση τιμής στο πρόσωπό του θα γίνει από τον Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη για τη δωρεά του Ζαχαρία Σακκή 2.500 βιβλίων του που θα διανεμηθούν σε νηπιαγωγεία της πόλης.
Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν παιδιά από παιδικό σταθμό του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και από το 13o Νηπιαγωγείο Βόλου.  
Υπενθυμίζεται ότι η συμβολική οφειλόμενη τιμή προς το πρόσωπο του Ζαχαρία Σακκή εκκρεμεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο Δήμος Βόλου, η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και το Ελληνικό Μορφωτικό Κέντρο  της Ελληνικής Κοινότητας του Μιλάνου είχαν οργανώσει από κοινού στο Δημαρχείο Βόλου την πετυχημένη εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Ζαχαρία Σακκή, με τίτλο «Μια ζωή, 100 χρόνια», στην οποία ο ίδιος, λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας του, δεν μπόρεσε να παραστεί. Στην εκδήλωση αυτή είχαν διατεθεί στους παρευρισκόμενους δωρεάν αντίτυπα αυτού του  βιβλίου («Μια ζωή, 100 χρόνια»), που αφορά την αιωνόβια, σχεδόν διαδρομή του Ζ. Σακκή, εν είδει βιογραφίας,  που έγραψε και εξέδωσε ο ίδιος.   
Ο Ζαχαρίας Σακκής, είναι βολιώτης ομογενής που ζει και εργάζεται στο Μιλάνο της Ιταλίας από το 1946 έως σήμερα, μοιράζοντας το χρόνο του και στην Αθήνα. Ο Σακκής, είναι ο τέταρτος γιος από τα εννέα παιδιά του Ιωνά Σακκή και της Μαρίκας Σαπόρτα. Και οι δυο γονείς του ήταν γόνοι  γνωστών βολιώτικων εβραϊκών οικογενειών: Η οικογένεια των «Σακκή», έμποροι οι περισσότεροι,  με καταγωγή τη Σικελία είχαν εγκατασταθεί στο Βόλο στα  τέλη του 19ου- αρχές του 20ού αιώνα. Οι «Σαπόρτα», που ήταν καπνέμποροι, με καταγωγή από την Ισπανία και Θεσσαλονίκη είχαν εγκατασταθεί στο Βόλο αρκετά νωρίτερα πριν τα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Ζαχαρίας Σακκής ακολούθησε και αυτός το εμπόριο αμέσως μετά τις γυμνασιακές του σπουδές στο Βόλο και έως τώρα ασχολείται ενεργά ως εμπορικός αντιπρόσωπος στο Μιλάνο, ενώ ασχολείται με ένα πλήθος δραστηριοτήτων από τις οποίες, κυρίως, τον γοητεύει το γράψιμο. Σαν χόμπι από μικρός έγραφε ποιήματα και μετά όταν απέκτησε κόρη και αρκετά αργότερα και εγγόνια άρχισε τα  παραμύθια. Η φαντασία δεν έλειπε! Στην Iταλία αλλά και στην Ελλάδα εκδόθηκαν αρκετά βιβλία του με παιδικές ιστορίες και παραμύθια που   μοιράστηκαν δωρεάν σε πάνω από 50 σχολεία και έγιναν και αντικείμενο και θεατρικής παράστασης. 
Με τη ζωτικότητά του επιβεβαιώνει σε όλους, όσοι τον γνωρίζουν με πολύ αγάπη και όσοι διαβάζουν το βιβλίο ότι ο Ζαχαρίας Σακκής παραμένει ένα μοναδικό παράδειγμα ενεργού συμμετοχής στα κοινωνικά δρώμενα και ένας αειθαλής, ευγενής, εργατικός και αιωνόβιος έφηβος και ίσως ο μακροβιότερος βολιώτης ομογενής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: