Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Το χορευτικό Νέας Αγχιάλου στην παλιά Αγχίαλο της Βουλγαρίας


Μια από τις καλύτερες εμφανίσεις του πραγματοποίησε το Χορευτικό Τμήμα της Δημοτικής Ενότητας Νέας Αγχιάλου του Δήμου Βόλου, στην Πομόριε Βουλγαρίας κατά το τριήμερο 4 – 7 Μαΐου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου της πόλης.  Πρόκειται για την πόλη της παλιάς Αγχιάλου στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στο Bourgas και την ιστορική Μεσήμβρια. 

Η αντιπροσωπεία του Δήμου Βόλου, με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Δημοτικής Ενότητας Νέας Αγχιάλου κ.Παντ.Πελεκάνο, ταξίδεψε στην Πομόριε έπειτα από σχετική πρόσκληση που απηύθυνε ο Δήμαρχος κ.Ιβάν Αλεξίεβ προς τον Δήμαρχο Βόλου κ Πάνο Σκοτινιώτη, στα πλαίσιο της αδελφοποίησης των δυο πόλεων και της ανταλλαγής επισκέψεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, εδώ και 22 χρόνια, με την παράκληση να παραβρεθεί και το Χορευτικό Τμήμα Νέας Αγχιάλου εμπλουτίζοντας τις προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις. Εκτός από τον κ.Πελεκάνο, στην επίσκεψη συμμετείχαν το μέλος του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Νέας Αγχιάλου Ν.Στάνιος, τα μέλη του χορευτικού με τον Χοροδιδάσκαλο Αθ.Μπέα καθώς και 50μελής ομάδα Αγχιαλιτών που συνόδεψαν την αντιπροσωπεία του Δήμου.
Η «καρδιά» του Ελληνοβουλγαρικού Συλλόγου, η κ.Στέφκα Αλίκοβα, ευχαρίστησε θερμά, τόσο τον Αντιδήμαρχο, για την παρουσία του και την οργάνωση μετάβασης της αποστολής στην παλιά Αγχίαλο, όσο και τον Δήμαρχο Βόλου κ.Πάνο Σκοτινιώτη, για τη σημαντική αρωγή του στη διοργάνωση. Ο κ.Πελεκάνος στον χαιρετισμό του υπογράμμισε τους στενούς δεσμούς που συνδέουν τις δυο περιοχές, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται για μια σχέση που γεννήθηκε μετά από μια απλή γνωριμία και αμοιβαία εκτίμηση όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις. Είναι κάτι πολύ βαθύτερο, γιατί οι πόλεις αυτές, πέρα από τους ιστορικούς δεσμούς, συνδέονται και με αδελφικό αίμα, αφού πολλοί από τους κατοίκους της Πομόριε διατηρούν αδελφικούς δεσμούς με κατοίκους της Νέας Αγχιάλου και έχουν φροντίσει να κρατούν ζωντανούς αυτούς τους δεσμούς». 
Αναφερόμενος στην πολυετή σχέση των δυο πόλεων, μέσα από ανταλλαγές επισκέψεων τα τελευταία 22 χρόνια, επισήμανε ότι αποτέλεσμα των επισκέψεων αυτών ήταν να γνωριστούν καλύτερα οι κάτοικοι και οι εκπρόσωποι των φορέων και να μελετήσουν βαθύτερα τις κοινές πολιτισμικές καταβολές. Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε θερμά συγχαρητήρια στον Ελληνο – Βουλγαρικό Σύλλογο, «έναν Σύλλογο που οφείλουμε όλοι», όπως είπε, «να συγχαρούμε δημόσια για το τεράστιο έργο που έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια, με πρωτεργάτη την κ.Στέφκα. Σημειώνεται ότι με ευθύνη του Συλλόγου λειτουργεί στην Πομόριε σχολείο - φροντιστήριο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, γυναικεία χορωδία ενηλίκων και παιδική χορωδία, καθώς και χορευτικό τμήμα παιδιών και εφήβων.

Στα πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις της αντιπροσωπείας Νέας Αγχιάλου στο Δημαρχείο της πόλης, στις εγκαταστάσεις του Ελληνο-Βουλγαρικού Συλλόγου, στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου όπου παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία, στην εκκλησία του Χριστού, για την αναστήλωση και συντήρηση της οποίας φρόντισε η εκλιπούσα Αγχιαλίτισα Ευανθία Θεοχαράκη και τέλος στο κεντρικό πάρκο της Πομόριε όπου πραγματοποιήθηκαν οι μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις. Επίσης έγιναν μικρές αποδράσεις  στην πόλη Μπουργκάς (Πύργος) και τη Μεσήμβρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: