Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Π.Σκοτινιώτης: Θα υπερασπιστούμε τη ΔΕΥΑΜΒ με όλες τις δυνάμεις μας

Για «λόμπι του νερού που καιροφυλακτεί και απλώνει τα πλοκάμια του σ’ όλη την Ελλάδα» μίλησε σήμερα ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ Π.Σκοτινιώτης, ενώ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα εναντίον όσων διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις ή φήμες για την ποιότητα του νερού στο Πολεοδομικό Συγκρότημα, ικανών να προκαλέσουν ανησυχία ή φόβο στους πολίτες. Παράλληλα, σχολίασε αιχμηρά τη δήλωση της επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ζ. Μακρή, ότι στο εξής θα ζητεί στοιχεία για το νερό μέσω της Εισαγγελίας. 
«Η παρούσα Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί με όλες τις δυνάμεις της τον δημόσιο και κοινωφελή χαρακτήρα της επιχείρησης, όπως επίσης την προσωπική και πολιτική αξιοπρέπεια των στελεχών της Διοίκησης και του προσωπικού της», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Σκοτινιώτης.
Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή την ανακοίνωση που με πρωτοβουλία της ΔΕΥΑΜΒ δόθηκε τις περασμένες ημέρες για τον εντοπισμό αυξημένων χλωριόντων σε κάποιες περιοχές του Πολεοδομικού Συγκροτήματος και τις επικρίσεις που ακολούθησαν σχετικά με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, ο κ. Σκοτινιώτης έκανε σήμερα τα ακόλουθα σχόλια:
1.Η δημοσιοποίηση αυτού του θέματος δεν έγινε ύστερα από καταγγελία πολιτών ή ύστερα από κάποια δημοσιογραφική έρευνα, αλλά αποκλειστικά με πρωτοβουλία της ΔΕΥΑΜΒ και ως ένδειξη του πως αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη ενημέρωσης της κοινής γνώμης. Μάλιστα, όταν από δημοσιογράφο ζητήθηκαν επιπλέον στοιχεία, δόθηκαν αμέσως.
2.Η κ..Μακρή έχει να περάσει από τη ΔΕΥΑΜΒ από την προεκλογική ακόμη περίοδο. Ουδέποτε ζήτησε το οποιοδήποτε στοιχείο, το οποίο δεν της παρασχέθηκε. Απ’ όσο γνωρίζω από τη δικηγορική μου ιδιότητα, που συμπίπτει με την αντίστοιχη της κ.Μακρή, στον εισαγγελέα καταφεύγουμε όταν κάποια υπηρεσία αρνείται να μας δώσει στοιχεία και στη συνέχεια ζητούμε, μέσω της Εισαγγελίας, εντολή για να δοθούν τα συγκεκριμένα στοιχεία. Βεβαιώνω με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο ότι ουδέποτε η κ.Μακρή ζήτησε οποιοδήποτε στοιχείο το οποίο δεν της παρασχέθηκε.
3.Ο Εισαγγελέας βεβαίως και πρέπει να παρεμβαίνει όταν αποκρύπτονται στοιχεία, αλλά υποχρέωσή του είναι να παρεμβαίνει  και όταν υπάρχει διασπορά ψευδών ειδήσεων ή φημών ικανών να προκαλέσουν ανησυχία ή φόβο στους πολίτες. ΄Oταν με τόσο επιπόλαιο τρόπο διαχειριζόμαστε θέματα που αγγίζουν τη δημόσια υγεία, νομίζω ότι ο Εισαγγελέας έχει αυτεπάγγελτη υποχρέωση να παρεμβαίνει.
Ο κ. Σκοτινιώτης υπεραμύνθηκε της προσπάθειας που γίνεται ώστε να υπάρξει ένα άλλο κλίμα στις σχέσεις της ΔΕΥΑΜΒ με την κοινωνία και τα ΜΜΕ, παραπέμποντας στις αναρτήσεις στο διαδίκτυο για όλα τα θέματα που αφορούν την Επιχείρηση (εισηγήσεις θεμάτων Δ.Σ., διαγωνισμούς, αποτελέσματα αναλύσεων νερού κ.λ.π.), ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ είναι ανοιχτές στους  δημοσιογράφους, κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη ΔΕΥΑ στην Ελλάδα.
Ο κ. Σκοτινιώτης επισήμανε ότι η σημερινή εποχή δεν είναι τόσο «αθώα» σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του νερού, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το λόμπι του νερού καιροφυλακτεί και απλώνει τα πλοκάμια του σ’ όλη την Ελλάδα». Στο σημείο αυτό, μάλιστα, δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι και παλιότερα έγιναν απόπειρες (όπως στα νερά της Δράκειας) για ιδιωτικοποίηση των νερών, ενώ παρέπεμψε και σε μια «περίεργη» - όπως τη χαρακτήρισε – διατύπωση που περιλαμβάνεται στο πακέτο μέτρων των 11,9 δις €, στο κεφάλαιο που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, περί «μεταρρύθμισης στην παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας».
«Επειδή νομίζω ότι η πιο σοβαρή υπηρεσία κοινής ωφέλειας που παρέχουν  οι Δήμοι είναι το νερό, θα παρακαλούσα και την κ.Μακρή, ως κυβερνητικό στέλεχος και μάλιστα του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο έχει την ευθύνη της Αυτοδιοίκησης, να αναζητήσει διευκρινίσεις σε σχέση με το ποιο είναι το νόημα αυτής της διατύπωσης και αν προωθείται από την πλευρά της κυβέρνησης η  ιδιωτικοποίηση των νερών», σημείωσε χαρακτηριστικά. 
«Επιζητούμε το δημοσιογραφικό έλεγχο και έχουμε αντοχές στην κριτική ακόμη και αν θεωρούμε ότι είναι υπερβολική, άδικη ή και κακόβουλη. Άλλο όμως αυτό και άλλο όταν υπάρχει συστηματική στοχοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ, που δημιουργεί ερωτηματικά για τα κίνητρα». Ειδική αναφορά έκανε στην περίπτωση με τα νερά κολύμβησης της Αγριάς, όπου Εργαστήριο  στο οποίο τεχνικός υπεύθυνος είναι τεχνολόγος τροφίμων και το οποίο δεν διαθέτει διαπίστευση για να κάνει ελέγχους σε θαλασσινά νερά, έκανε ανάλυση και εξέδωσε πιστοποιητικό το οποίο περιφερόταν στη δημοσιότητα, ομολογώντας εγγράφως ότι του ζητήθηκε από   συγκεκριμένο  δημοσιογράφο συγκεκριμένου Μέσου Ενημέρωσης να πραγματοποιήσει ανάλυση στο θαλασσινό νερό συγκεκριμένης ακτής της Αγριάς. «Υπάρχει ένα όριο σε όλα τα πράγματα. Θα ασκήσουμε τα δικαιώματά μας ώστε να τελειώσει αυτό το πανηγύρι. Πρέπει να μπει τέλος στον τσαρλατανισμό», κατέληξε.  


Δεν υπάρχουν σχόλια: