Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Θετική ανταπόκριση της Υπουργού Τουρισμού Ο.Κεφαλογιάννη σε πρόταση του Δήμου Βόλου για project προβολής της Αργούς

Στη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση του κόσμου, την ITB Berlin 2014, στο Βερολίνο, συμμετείχε ο Δήμος Βόλου, φιλοξενούμενος στο περίπτερο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του εκθετηρίου χώρου του ΕΟΤ, μαζί με άλλες 30, περίπου, ελληνικές περιοχές & επιχειρήσεις. Στην αποστολή συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης κ. Δημήτρης Δερβένης και η κ.Κατερίνα Ζούμπου, εκπρόσωποι του Δήμου Βόλου, η τουριστική επιχειρηματίας κ.Θέκλα Καμμένου, καθώς και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Θεσσαλίας.


Στο πλαίσιο της ΙΤΒ, ο κ. Δ. Δερβένης είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με την Υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, κατά την οποία έθεσε θέμα υποστήριξης των μικρών προορισμών. Επίσης, ενημέρωσε την Υπουργό για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για την ανάδειξη του μύθου της αργοναυτικής εκστρατείας και την αξιοποίησή του ως τουριστικού προϊόντος και ζήτησε την υποστήριξή της για ένα project προβολής της ΑΡΓΟΥΣ. Η Υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζήτησε να της κατατεθεί εγγράφως η σχετική πρόταση.

Επίσης, ο κ. Δ. Δερβένης συμμετείχε σε ραδιοφωνική εκπομπή της κρατικής γερμανικής ραδιοφωνίας, όπου παρουσίασε το τουριστικό προφίλ του Βόλου, του Πηλίου, της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας, προσκαλώντας το γερμανικό ακροατήριο να επισκεφτεί το περίπτερό μας στην έκθεση και στη συνέχεια την περιοχή μας που είναι ιδανική για τουρισμό όλο το χρόνο.

Οι υπάλληλοι του Δήμου και της Περιφέρειας παρουσίασαν τα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής στο γερμανικό κοινό που επισκέφθηκε την έκθεση. Αντίστοιχα, οι τουριστικοί επιχειρηματίες είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με συναδέλφους τους από την Ευρώπη και να προωθήσουν τις συνεργασίες τους για την προσέλκυση μεγαλύτερου τουριστικού ρεύματος.

Η ΙΤΒ Berlin 2014 διεξήχθη από την Τετάρτη 5 έως και την Κυριακή 9 Μαρτίου. Δύο μέρες ήταν αφιερωμένες στους τουριστικούς επιχειρηματίες και δύο μέρες στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση στον κόσμο. Ειδικότερα φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών, συμμετείχαν 10.147 εκθέτες από 189 χώρες, οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά τα 26 κτίρια που καταλάμβαναν οι εκθεσιακοί, συνεδριακοί και βοηθητικοί χώροι. Την έκθεση επισκέφθηκαν 170.000 ενδιαφερόμενοι, από τους οποίους οι 110.000 ήταν εκπρόσωποι τουριστικών προορισμών που ταξίδεψαν από το εξωτερικό και οι 60.000 ήρθαν από τη Γερμανία. Περίπου 5.700 δημοσιογράφοι από 81 χώρες και περίπου 300 bloggers από 25 χώρες παρευρέθησαν στην έκθεση, καθώς επίσης πολιτικοί και διπλωμάτες από την Γερμανία και από όλο τον κόσμο. Εκτιμήθηκε ότι οι εμπορικές συμφωνίες που κλείστηκαν, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ανέρχονται στο ποσό των 6,5 δισ. Ευρώ.

Ο Γενικός Διευθυντής της έκθεσης Δρ. Κρίστιαν Γκέκε, κάνοντας τον απολογισμό του ενδιαφέροντος για διάφορες περιοχές του κόσμου, δήλωσε οτι από τις χώρες της Μεσογείου, η Ελλάδα και η Ισπανία συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση κρατήσεων σε σχέση με πέρσι. Η Ντόιτσε Βέλε, σε ειδικό αφιέρωμα για την Ελλάδα, ανέφερε οτι αναμένεται αύξηση του τουριστικού ρεύματος κατά 15%, ποσοστό το οποίο θεωρείται πολύ μεγάλο για τα διεθνή δεδομένα της τουριστικής αγοράς. Σχετικά με τους γερμανούς που πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα, εκτιμήθηκε οτι θα ξεπεράσουν τα 2.700.000, όταν ο αντίστοιχος περσινός αριθμός έφτασε τα 2.150.000 επισκέπτες.

Τέλος, το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έκθεση στράφηκε στις νέες τεχνολογίες και ιδιαίτερα στις κρατήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων (smartphones) και τάμπλετς, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εφαρμογή πρακτικών βιώσιμης λειτουργίας και ανάπτυξης από τις επιχειρήσεις και τους τουριστικούς προορισμούς. Είναι ενθαρρυντικό οτι η Δημοτική Αρχή Βόλου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι τουριστικοί φορείς της περιοχής έχουν χαράξει πολιτικές που συμβαδίζουν με αυτές τις σύγχρονες τάσεις της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: