Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Όταν «οι κάτω» δεν θέλουν και «οι πάνω» δεν μπορούν, του Πάνου Τρ.Σκοτινιώτη*

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έληξε άδοξα. Αναμενόμενο; Απολύτως. Και το θέμα δεν είναι τόσο ο επιμερισμός των πολιτικών ευθυνών για το ναυάγιο. Η πρωταρχική ευθύνη  του Α.Τσίπρα, άλλωστε, είναι αυταπόδεικτη. Η συναίνεση, με τη χώρα μάλιστα να εξακολουθεί να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να υποτάσσεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια.
Το πιο σοβαρό, ωστόσο, είναι ότι η σύσκεψη καταγράφηκε ως ένα ακόμη επεισόδιο στην πορεία ραγδαίας απαξίωσης και απονομιμοποίησης του κομματικού συστήματος. Τόσο για όσα έγιναν (ή δεν έγιναν) στους τέσσερις τοίχους του Προεδρικού Μεγάρου. Όσο -και κυρίως- για όσα μελαγχολικά ακολούθησαν. Από το Σάββατο ζούμε στον αστερισμό του Β.Λεβέντη …
Στις διαπιστώσεις αυτές θα πρέπει να προσθέσουμε και ένα νέο, ιδιαίτερα ανησυχητικό  στοιχείο. Είναι ο κίνδυνος, για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία, να γίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέρος του προβλήματος. Δείχνει, δυστυχώς, δέσμιος της πολιτικής συμφωνίας που τον οδήγησε στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Όταν όμως κλονίζεται και το τελευταίο θεσμικό οχυρό οι εξελίξεις δεν προοιωνίζονται αισιόδοξες.
Δεν γνωρίζω αν η κυβέρνηση  κινδυνεύει να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το βέβαιο είναι ότι η ένταση, το βάθος και η πολυπλοκότητα των προβλημάτων την ξεπερνά.  Πολύ περισσότερο όταν η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται μπροστά σε τεκτονικές αλλαγές.

«Επιλογή Ευθύνης»: Υποχρέωση του Δήμου να υλοποιήσει το Τοπικό Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια

Την υποχρέωση του Δήμου για την απρόσκοπτη υλοποίηση των δεσμεύσεων του «Τοπικού Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια», που εκπονήθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και εγκρίθηκε τον Οκτώβριο 2014, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη “Επιλογή Ευθύνης - Πάμε Μπροστά”, με αφορμή τη Διάσκεψη του Παρισιού για το Κλίμα (COP21). «Η υλοποίηση του Σχεδίου αποτελεί ευκαιρία για διόρθωση των αδικιών κατά του περιβάλλοντος, αλλά και για την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας με βιώσιμο τρόπο. Είναι μια παρακαταθήκη της προηγούμενης προς την παρούσα Δημοτική Αρχή, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, στις οποίες έχει την υποχρέωση να ανταποκριθεί, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωση της παράταξης, επισημαίνονται ειδικότερα τα εξής: