Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με την ψήφο εμπιστοσύνης;


Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με την ψήφο εμπιστοσύνης, αν τελικά κάνει αυτή την επιλογή; 
Το να επιδιώκει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την αντιπολίτευση, είναι πέραν από κάθε πολιτική λογική. Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης που ψήφισαν “ναι” διευκρίνισαν άλλωστε, σε όλους τους τόνους, ότι δεν στηρίζουν την κυβέρνηση και την πολιτική της, αλλά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Περίπτωση, εξάλλου, πολιτικής συμφωνίας για κυβέρνηση εθνικής ευθύνης των πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική δυστυχώς δεν υπάρχει, αφού μια τέτοια προοπτική την αποκλείει –προς το παρόν τουλάχιστον- ο Α.Τσίπρας. 
Το να επιδιώκει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν στήριξαν το μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα, θα ήταν πραγματικά σουρεαλιστικό και πολιτικά αδιέξοδο, αφού θα είχαμε μια κυβέρνηση που θα στηριζόταν σε βουλευτές οι οποίοι δεν στηρίζουν την πολιτική της.
Είναι προφανές, συνεπώς, πως αν όντως η κυβέρνηση επιλέξει τελικά να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, αυτό που επιδιώκει είναι να χρεώσει τις εκλογές όχι μόνο στους διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκκαθαρίζοντας ταυτόχρονα και το εσωκομματικό τοπίο, αλλά και στην αντιπολίτευση. 
Δυστυχώς, το εσωκομματικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε πρόβλημα της χώρας σε μια στιγμή που η οικονομία βρίσκεται σε κατάρρευση, που η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στην “κόψη του ξυραφιού”, με τον κίνδυνο του Grexit να μην έχει παρέλθει οριστικά και που η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστο κόστος.
Ας ελπίσουμε πως τελικά θα επικρατήσουν πιο ώριμες σκέψεις και θα γίνουν επιλογές ευθύνης.