Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Π.Σκοτινιώτης: «Η Νέα Ιωνία κέρδισε και κερδίζει τη δεσπόζουσα θέση που δικαιούται και της αξίζει»

“Η φετινή επέτειος των 90 χρόνων από τη δημιουργία του “Συνοικισμού” δίνει την ευκαιρία να ανατρέξουμε στους πρώτους οικιστές και τις συνθήκες τις οποίες βίωσαν, αλλά και να ανταμώσουμε την επέτειο αυτή με αυτοπεποίθηση για το μέλλον της Νέας Ιωνίας, στο πλαίσιο του ενιαίου πια Δήμου Βόλου, μετά από 63 χρόνια τεχνητής διαίρεσης της πόλης». Το μήνυμα αυτό έστειλε ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης απευθύνοντας σήμερα χαιρετισμό στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας, στη μνήμη της πρώτης γενιάς προσφύγων και στην ίδρυση του προσφυγικού «Συνοικισμού», στη θέση Ξηρόκαμπος, το 1924. 

Το διακύβευμα της νέας πενταετίας για το Βόλο, του Αποστόλη Στραγαλινού*

Οι πολίτες ολοένα και περισσότερο αξιώνουν οι δημοτικές εκλογές να αναδείξουν  έναν ατόφια αυτοδιοικητικό χαρακτήρα με γόνιμη αντιπαράθεση προγραμμάτων, ιδεών και σχεδίων μακριά από στοχεύσεις κομματικής επικράτησης. Γεγονός είναι ότι ο χώρος της Αυτοδιοίκησης δεν προσφέρεται πλέον για κομματικές καταγραφές και στείρες αντιπαραθέσεις. Το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου είναι εάν σε συνθήκες κρίσεις είναι δυνατόν να προωθηθεί μια αυτοδιοίκηση με κοινωνικά και δημόσια χαρακτηριστικά. Ειδικά για το Βόλο, οι εκλογές θα κρίνουν εάν η πόλη μας θα μπορέσει να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και να μπει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης. Η πρώτη θητεία του απερχόμενου Δημάρχου Βόλου, Πάνου Σκοτινιώτη, ολοκληρώνεται μέσα σε καθεστώς πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και σ’ ένα πολιτικό πλαίσιο που σηματοδοτήθηκε από την παρουσία του μνημονίου και της Τρόικας στη χώρα μας και προσδιορίστηκε από δυσβάσταχτα και άνισα βάρη για τους πολίτες, έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής, αποσάθρωση εργασιακών δικαιωμάτων και απομείωση της μισθωτής εργασίας.

Νέα Ιωνία, 90 χρόνια και ορισμένες αλήθειες, του Φώτη Λαμπρινίδη, Αντιδημάρχου Βόλου

Απόψε, στην νέα αίθουσα θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Ιωνίας, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, πραγματοποιείται εκδήλωση μνήμης και πολιτισμού αφιερωμένη στα 90 χρόνια του πάλαι-ποτέ “Συνοικισμού”, της Νέας Ιωνίας μας. Αποτελεί λοιπόν, η εκδήλωση αυτή μια πολύ καλή ευκαιρία για όλους μας, για απολογισμούς και συμπεράσματα πέρα από τους κήρυκες της υπερβολής, ιδιαίτερα της τελευταίας περιόδου, που η Νέα Ιωνία αποτελεί πλέον μια μεγάλη Δημοτική Ενότητα, δυναμική και καθοριστική συνιστώσα του ενιαίου Δήμου Βόλου.

Ο πολιτισμός στον Δήμο Βόλου στα χρόνια της κρίσης, του Ε.Γ.Τσάμη, Δημοτικού Συμβούλου, Υπεύθυνου Πολιτισμού Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου

Μια χώρα που βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση έχει αναμφισβήτητα διολισθήσει τα προηγούμενα χρόνια σε εξίσου βαθιά πολιτισμική κρίση. Αν ανατρέξει κανείς στα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής "ευμάρειας" στη χώρα μας, θα διαπιστώσει εύκολα ότι υπήρξε προοδευτική υποχώρηση της αξίας του πολιτισμού στη συνείδηση μεγάλης μερίδας των Ελλήνων, οι οποίοι μάλιστα κάποτε απαξίωναν με ευκολία σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα, ανθρώπους του πολιτισμού και σοβαρούς δημιουργούς, προσδίδοντας  αρνητικό προσδιορισμό σε ό,τι δεν ήταν εύπεπτο και καταναλωτικό. Παρόλα αυτά όμως υπήρξε σοβαρή παραγωγή πολιτισμού σε όλους τους τομείς, βοηθούσης και της οικονομικής ευημερίας που υπήρξε, χωρίς να παραβλέπουμε ότι υπήρξαν και αρκετές περιπτώσεις πολιτιστικών πυροτεχνημάτων και "αρπαχτές", ακόμη και από σοβαρούς δημιουργούς.