Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Ο Π.Σκοτινιώτης για την επίσκεψη στον Βόλο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και την ανάγκη αναθέρμανσης των σχέσεων με τον Αιγυπτιακό Ελληνισμό


Εξαιρετική  η επιλογή να είναι φέτος τιμώμενη πόλη στις εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, και μεγάλο γεγονός για την πόλη και την περιοχή μας η παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β΄.
Αισθάνομαι την ανάγκη και για ένα δικό μου θερμό καλωσόρισμα στον Πατριάρχη, γυρίζοντας 18 χρόνια πίσω.
Ήταν Ιούνιος του 2001, όταν ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας οργανώσαμε, σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, τις τριήμερες εκδηλώσεις «Αχιλλοπούλεια 2001», τιμώντας τους ευεργέτες Ευάγγελο και Σοφοκλή Αχιλλόπουλους  και, στο όνομα αυτών, όλους τους συμπατριώτες μας, οι οποίοι έζησαν και πρόκοψαν στην Αίγυπτο, χωρίς να ξεχάσουν ποτέ την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Παρών στις εκδηλώσεις εκείνες, μαζί με τον Πρέσβη της Αιγύπτου,  διπλωμάτες, 150 μέλη της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου, εκπροσώπους του Αιγυπτιακού τύπου και άλλους επίσημους προσκεκλημένους, ο αείμνηστος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος. Και μαζί του, ο τότε Μητροπολίτης Καμερούν και νυν Πατριάρχης  Αλεξανδρείας Θεόδωρος. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις συναρπαστικές αφηγήσεις του για τα βιώματά του από το Καμερούν και συνολικά την Αφρική.