Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Και ποινικά κολάσιμο το παραλήρημα Αμβρόσιου

Τα πράγματα είναι απλά. Ο Αιγιαλείας Αμβρόσιος δεν διατύπωσε απλώς κάποιες άθλιες απόψεις, αλλά προέτρεψε και σε πράξεις που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά πολιτών για το σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Η νομοθεσία είναι σαφής.
1. Άρθρο 1 του Ν. 4285/2014 (αντιρατσιστικός):«Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, τιμωρείται με φυλάκιση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 - 20.000) ευρώ».
2. Άρθρο 196 Ποινικού Κώδικα (Κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος): «Ο θρησκευτικός λειτουργός που κατά την ενάσκηση των έργων του ή δημόσια και με την ιδιότητά του προκαλεί ή διεγείρει τους πολίτες σε εχθροπάθεια κατά της πολιτειακής εξουσίας ή άλλων πολιτών τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών (3) ετών».
Επισημαίνω ότι η ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί αυτεπαγγέλτως