Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Εκδήλωση της "Πρωτοβουλίας των πέντε δημάρχων" στην Αθήνα


Π.Σκοτινιώτης: Αναθεμελίωση του διοικητικού συστήματος και ενδυνάμωση της Τ.Α.

"Αναθεμελίωση του διοικητικού συστήματος και ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης" ήταν το θέμα της εισήγησης του Δημάρχου Βόλου Π. Σκοτινιώτη, στην σημερινή εκδήλωση της "Πρωτοβουλίας των πέντε δημάρχων" στο Μουσείο Μπενάκη, στην Αθήνα. Η εκδήλωση, πέμπτη στη σειρά, είχε θέμα, "Νέες Πόλεις, Νέα Αυτοδιοίκηση". Ο κ. Σκοτινιώτης επισήμανε την ανάγκη αναθεμελίωσης του διοικητικού συστήματος της χώρας και ενδυνάμωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Διαβάστε όλη την εισήγηση εδώ.

Π.Σκοτινιώτης: Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων

Με αφορμή τη σημερινή απεργία της ΑΔΕΔΥ, ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων του δημόσιου τομέα και ειδικότερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η Τ.Α. και κυρίως οι δήμοι δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από τις χωρίς σχεδιασμό και υπό το κράτος πανικού αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης, που, μεταξύ άλλων, οδήγησαν στο δραματικό περιορισμό του προσωπικού τους, με τις διαθεσιμότητες των υπαλλήλων. Αμφισβητώντας τη θεσμική και διοικητική αυτονομία των δήμων, με οριζόντια μέτρα στο όνομα της κινητικότητας του προσωπικού, η κυβέρνηση προχώρησε στην αφαίρεση ζωτικών για τις τοπικές κοινωνίες αρμοδιοτήτων και στην κατάργηση ολόκληρων υπηρεσιών, όπως ήταν η δημοτική αστυνομία και οι σχολικοί φύλακες. Σε μία περίοδο, κατά την οποία οι δήμοι έχουν καταφέρει να κρατήσουν την κοινωνική συνοχή και όλο και περισσότεροι πολίτες στρέφονται σε αυτούς, για να βρουν κοινωνική στήριξη, η κυβέρνηση στέρησε την αυτοδιοίκηση από την πολύτιμη εμπειρία και τις γνώσεις ανθρώπων που την υπηρετούσαν για πολλά χρόνια. 
Η μελέτη του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με το προσωπικό των δήμων, που, για την περίπτωση του Δήμου Βόλου, καταλήγει στο συμπέρασμα της έλλειψης προσωπικού, κατά 278 υπαλλήλους, αποκαλύπτει την αβασιμότητα της προσχηματικής αιτιολογίας για τη δήθεν διόγκωση του χώρου της αυτοδιοίκησης. Ο σχεδιασμός, δε, για την ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα αποκαλύπτεται, αν όχι ύποπτος, τουλάχιστον πρόχειρος και ανεδαφικός, καθώς οι δήμοι, με τους σφιχτούς και απολύτως ελεγχόμενους προϋπολογισμούς, δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις δαπάνες για ενδεχόμενες μετατάξεις υπαλλήλων. Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνειδητοποιήσει τον αυτόνομο ρόλο και την κοινωνική προσφορά της αυτοδιοίκησης και, με άμεσα αποτελεσματικά νομοθετικά μέτρα, να διευκολύνει τη στελέχωση των δήμων με επαρκές προσωπικό και, σε κάθε περίπτωση, να μην προχωρήσει στην απόλυση προσωπικού, όπως είναι οι σχολικοί φύλακες και άλλες ειδικότητες εργαζομένων, με την επικείμενη εξάντληση του οκταμήνου όσων υπαλλήλων έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα».