Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Επίσημη πρώτη για το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου

Συνήλθε σήμερα στην πρώτη πανηγυρική του συνεδρίαση το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου με σκοπό την εκλογή προεδρείου και τη συγκρότηση των δυο επιτροπών (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής) που θα αποτελέσουν τα βασικά όργανα λειτουργίας του νέου Δήμου σύμφωνα με το νόμο του «Καλλικράτη».
Στην έναρξη της συνεδρίασης ο Δήμαρχος κ. Πάνος Σκοτινιώτης ευχήθηκε στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου καλή και δημιουργική θητεία, τονίζοντας ότι η νέα δημοτική αρχή έχει πλήρη επίγνωση της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνει, των προσδοκιών των πολιτών αλλά και των δυσκολιών που θα συναντήσει στο έργο της. «Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για το μέλλον της μείζονος πόλης και θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση με όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, χωρίς να ακυρώσουμε το θεσμικό τους ρόλο», υπογράμμισε με έμφαση ο Δήμαρχος Βόλου και επανέλαβε ότι η νέα δημοτική αρχή θα εργαστεί με απόλυτη προσήλωση στις αρχές της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και της αξιοκρατίας, ώστε να τεθούν από την αρχή υγιείς βάσεις στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ κορυφαίος στόχος είναι επίσης να κερδίσει ξανά ο Δήμος τη χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών και να ενεργοποιήσει τις δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας που θέλουν να προσφέρουν και να συμβάλλουν στην αναγεννητική προσπάθεια για το μέλλον της πόλης.

Δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης συγκροτεί ο νέος Δήμος Βόλου

Την υλοποίηση της προγρμματικής δέσμευσης του συνδυασμού του για συγκρότηση και λειτουργία δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προανήγγειλε ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης με αφορμή το γεύμα στους άπορους πολίτες που παρέθεσε και φέτος ο Δήμος Βόλου για την Πρωτοχρονιά.
Ο κ. Σκοτινιώτης παραβρέθηκε στο γιορτινό τραπέζι και αντάλλαξε ευχές με τους δημότες που είχαν κατακλύσει την αίθουσα, καθώς φέτος η προσέλευση ήταν σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με πέρυσι. Σε δήλωσή του τόνισε ότι «με το τραπέζι που παραθέτει ο Δήμος Βόλου στους άπορους πολίτες, συνεχίζουμε μια μακρόχρονη παράδοση, την οποία οι εποχές μας υποχρεώνουν να αναβαθμίσουμε με την πολιτική κοινωνικής αλληλεγγύης που θα υλοποιήσει ο Δήμος.
Όλοι έχουμε επίγνωση ότι η κρίση αυτή αφήνει πίσω της «θύματα». Μέσα από το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, για το οποίο είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά και θα συγκροτήσουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στόχος μας θα είναι η ορθολογική διαχείριση των κοινωνικών πόρων, ώστε  να αποφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους συμπολίτες μας που πραγματικά έχουν ανάγκη.
Νομίζω ότι είναι μια ελάχιστη στοιχειώδης, ηθική και πολιτική υποχρέωση της δημοτικής αρχής, στην οποία θα ανταποκριθούμε».

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα

Πολίτες του νέου Δήμου Βόλου,
Η φετινή Πρωτοχρονιά αποτελεί ορόσημο για την Πόλη μας, αφού με τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» ανοίγει ένας νέος ιστορικός κύκλος.
Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η μεταρρύθμιση αυτή έρχεται σε μια εποχή όπου το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο της χώρας αντιμετωπίζει δομική πλέον κρίση. Σε μια εποχή όπου αμφισβητούνται σταθερές της ζωής του καθενός μας (εργασία, σύνταξη, εισόδημα). Έρχεται όμως και σε μια εποχή, όπου στο επίκεντρο των αλλαγών που πρέπει να γίνουν, βρίσκεται το κράτος και η λειτουργία του.
Σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση καλούμαστε να έχουμε τη δική μας πολύτιμη συμβολή. Να συμμετάσχουμε πρωταγωνιστικά στην αναγεννητική προσπάθεια για την Αυτοδιοίκηση και το νέο μας Δήμο, που φέρνει η μεταρρύθμιση. Να κάνουμε τον «Καλλικράτη» αφετηρία αγώνων και διεκδικήσεων για περισσότερη, οικονομικά αυτοδύναμη, πιο δημοκρατική και πιο αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση.
Οι καιροί είναι δύσκολοι. Οφείλουμε όμως να αναμετρηθούμε νικηφόρα με τα μεγάλα προβλήματα που ορθώνονται μπροστά μας. Αποτελεί, άλλωστε, πεποίθησή μας ότι ο Βόλος, η Νέα Ιωνία, η Νέα Αγχίαλος, η Αγριά, η Αρτέμιδα, η Πορταριά, η Αισωνία, η Ιωλκός, η Μακρινίτσα, που συγκροτούν ισότιμα το νέο Δήμο μας, μπορούν να λάμψουν και να ξεχωρίσουν στη νέα εποχή.
Πρώτο μας μέλημα είναι να διασφαλίσουμε την ομαλή διαδοχή και τη γρήγορη προσαρμογή του Δήμου στις νέες συνθήκες λειτουργίας του. Ωστόσο, αυτό που περισσότερο απ’ όλα προέχει για μας, είναι να διαμορφώσουμε από την πρώτη κιόλας μέρα μια νέα σχέση εμπιστοσύνης του Δήμου με την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα τη νέα γενιά. Να ενώσουμε την Πόλη και την τοπική κοινωνία γύρω από τους κοινούς μας στόχους. Να ενδυναμώσουμε την κοινωνία των πολιτών και να ενθαρρύνουμε ένα δυναμικό κίνημα εθελοντισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτά αποτελούν όρο και προϋπόθεση για να μπορέσει ο νέος Δήμος να ανοίξει τους ορίζοντές του και να αξιοποιήσει τα αδιαμφισβήτητα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.
Η δική μας δέσμευση είναι ότι θα εργαστούμε με όραμα και σχέδιο. Με σύνεση και αποφασιστικότητα. Με ήθος και αξιοπρέπεια. Με απόλυτη προσήλωση στους κανόνες της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας.
Πάμε, λοιπόν, μαζί. Με ελπίδα, αισιοδοξία και συλλογική αυτοπεποίθηση.
Χρόνια πολλά σε όλους και εγκάρδιες ευχές για μια καλή και δημιουργική χρονιά, με υγεία, επιτυχίες και δύναμη για τα δύσκολα.

Πάνος Τρ. Σκοτινιώτης
Δήμαρχος Βόλου