Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ακροδεξιός "ιός" και η ευρωπαϊκή "θεραπεία"

                                                                                                                            του Πάνου Τρ.Σκοτινιώτη*
Ο ακροδεξιός, λαϊκιστικός, ξενοφοβικός και αντιευρωπαϊκός όςχτύπησε και τη Γερμανία. Και μάλιστα δυνατά.  
Τα στοιχεία που παραθέτει ο καθηγητής Cas Mudde στον "Guardian", με βάση τις δημοσκοπήσεις της Γερμανικής κρατικής τηλεόρασης, είναι αποκαλυπτικά. Το 89% των  ψηφοφόρων της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) θεωρεί ότι η  πολιτική της Μέρκελ στο μεταναστευτικό αγνόησε «τις ανησυχίες του λαού». Το 85% θέλει πιο ισχυρά εθνικά σύνορα.
Συμπέρασμα: καταλυτικός παράγοντας για την εκλογική επιτυχία της ΑfD υπήρξε το γεγονός ότι το μεταναστευτικό κυριάρχησε σ’ αυτές τις εκλογές. Φυσικά η ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος δεν είναι μονοδιάστατη. 
Την ίδια ώρα, το 60% των ψηφοφόρων της AfD δηλώνει πως ψήφισε "ενάντια σε όλα τα κόμματα" και μόνο το 34% ότι έδωσε θετική ψήφο στην AfD. Το 82% πιστεύει πως  τα 12 χρόνια της Μέρκελ είναι αρκετά.  
Συμπέρασμα: η ψήφος στην AfD ήταν πρωτίστως "αντισυστημική" ψήφος διαμαρτυρίας και πολύ λιγότερο ταύτισης με το κόμμα. Συνεπώς, το μέλλον της AfD είναι άδηλο. Το ίδιο και η συνοχή του. Ήδη η συμπρόεδρος του κόμματος, Φράουκε Πέτρι, δήλωσε πως θα ακολουθήσει ανεξάρτητη πορεία.
Η Ευρώπη χρειάζεται δημοκρατική αναζωογόνηση. Ο Μακρόν δείχνει τον δρόμο. Είναι ο δρόμος και για την αναγέννηση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

*Άρθρο στο «ΕΘΝΟΣ» (28.9.2017)