Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Αυτόφωρο στα αδικήματα περί Τύπου: Όταν ο Νόμος δεν γνωρίζει τι ποιεί το Σύνταγμα…


του Πάνου Τρ.Σκοτινιώτη*

Η κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας κατά δημοσιογράφων και του εκδότη της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», μετά από μήνυση του Π.Καμμένου, ξεσήκωσε -και δικαιολογημένα- πολιτική θύελλα. Είναι, ωστόσο, αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στην αρχική αντίδραση των κομμάτων, κανένα  δεν έθεσε θέμα κατάργησης της σχετικής διάταξης της παραγράφου 3 του άρθρου 242 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με την οποία χαρακτηρίζονται πάντοτε ως αυτόφωρα τα εγκλήματα που τελούνται δια του τύπου.  Μόνη εξαίρεση απετέλεσε Το Ποτάμι, που κι αυτό όμως περιορίστηκε στην επισήμανση ότι η διάταξη θα πρέπει «κάποια στιγμή» να καταργηθεί.
Όσον αφορά την κυβέρνηση, δια της  σιωπής της, κάλυψε ουσιαστικά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. «Κύκλοι», ωστόσο, του υπουργείου Δικαιοσύνης επικαλέστηκαν, ως δείγμα  γραφής της κυβέρνησης, το ότι τροποποίησε «τον τυποκτόνο νόμο στις αστικές δίκες κατά δημοσιογράφων». Για την τύχη, όμως, της τυποκτόνου διάταξης του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι «κύκλοι»  παρέπεμψαν «στη συζήτηση για τον νέο ποινικό κώδικα και τον νέο κώδικα ποινικής δικονομίας».
Δύο μέρες μετά, τα δεδομένα φαίνεται ν’ αλλάζουν. Ο αρχηγός της  αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε για κατάργηση της διαδικασίας του αυτοφώρου στα αδικήματα περί Τύπου. Και ο υπουργός  Δικαιοσύνης αντέδρασε, ισχυριζόμενος ότι «ο κ. Μητσοτάκης κρούει θύρες ανοιχτές»,  παραπέμποντας όμως και πάλι στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για τους Ποινικούς Κώδικες.   Οψόμεθα…