Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

«Επιλογή Ευθύνης»: «Όλοι μαζί για να σώσουμε την Κάρλα»

Με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη, στην Κάρλα, του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, από τη δημοτική παράταξη «Επιλογή Ευθύνης - Πάμε Μπροστά» εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Δυστυχώς η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, από  έργο ζωής για την περιοχή μας τείνει να εξελιχθεί σε εφιάλτη, παρά το γεγονός ότι έχουν ξοδευτεί τεράστια χρηματικά ποσά. Οι διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας είναι μεγάλες. Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στην πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων σε διάφορους φορείς, παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή είχε τονιστεί η ανάγκη να υπάρξει ένας και μόνο φορέας ο οποίος να παρακολουθεί, εκτελεί, ελέγχει και συντονίζει τα πάντα. Αυτό άλλωστε απαιτούσε –και σωστά- και η απόφαση για τη χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο,  ο Φορέας Διαχείρισης της Κάρλας, όχι μόνο συστάθηκε με καθυστέρηση, αλλά και υπολειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια, αφού έμεινε χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, πόρους και προσωπικό. Αντί λοιπόν οι αρμοδιότητες και η ευθύνη για το κορυφαίο έργο της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας να συγκεντρωθούν σε ένα φορέα, επελέγη η διασπορά τους, με αποτέλεσμα να χάνεται η ευθύνη ανάμεσα στους δαιδάλους της ελληνικής γραφειοκρατίας και της ανευθυνοϋπευθυνότητας, ενώ η Περιφέρεια Θεσσαλίας, που κλήθηκε να διαχειριστεί τις αρμοδιότητες της καταργηθείσας ΕΥΔΕ Κάρλας, βρίσκεται αντιμέτωπη με άπειρες αντιξοότητες.

«Επιλογή Ευθύνης»: «Οι μειοψηφίες δεν είναι κομπάρσοι στο επικοινωνιακό σκηνικό της δημοτικής αρχής»

«Οι μειοψηφίες δεν είναι κομπάρσοι στο επικοινωνιακό σκηνικό της δημοτικής αρχής», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ», αναφερόμενη στους λόγους της μη ανταπόκρισής της στην πρόσκληση του Δημάρχου προς τους επικεφαλής των παρατάξεων των μειοψηφιών, να παρευρεθούν στην προγραμματισμένη, για σήμερα, παρουσίαση των δύο πιλοτικών, όπως χαρακτηρίζονται, προγραμμάτων, στο ΧΥΤΑ και τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού, προς τους δημάρχους της Θεσσαλίας. Στην ανακοίνωση τονίζεται πως δεν ήταν δυνατό να παραστεί εκπρόσωπος της παράταξης στη συγκεκριμένη εκδήλωση, χωρίς να έχει προηγηθεί αναλυτική ενημέρωση και διεξοδική συζήτηση στα αρμόδια θεσμικά όργανα του Δήμου και να έχει γνωστοποιηθεί η αξιολόγηση των αρμόδιων Υπηρεσιών σχετικά με την πιλοτική εφαρμογή των δύο προγραμμάτων, όταν μάλιστα η πιλοτική φάση του προγράμματος για την εξάλειψη της λυματολάσπης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Είναι αποκαλυπτικό ότι τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα πιλοτικής λειτουργίας του συστήματος τα παρουσίασε ο εκπρόσωπος της ενδιαφερόμενης ιδιωτικής εταιρίας και όχι τα αρμόδια, εξειδικευμένα επιστημονικά στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ!
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση έχει ως εξής: