Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Σαν σήμερα, στις 2 Νοεμβρίου 1881, απελευθερώθηκε ο Βόλος από τον Οθωμανικό ζυγό.

Σαν σήμερα, στις 2 Νοεμβρίου 1881, απελευθερώθηκε ο Βόλος από τον Οθωμανικό ζυγό. Η ημερομηνία αυτή αποτελεί ορόσημο για την ιστορία του τόπου μας, αφού η ένωση με την Ελλάδα έδωσε ώθηση στη ραγδαία ανάπτυξή του, όπως βέβαια και της υπόλοιπης Θεσσαλίας και της Άρτας. Ιδιαίτερα ο Βόλος, αξιοποιώντας με δυναμικό τρόπο τις νέες ευκαιρίες και προοπτικές που δημιουργούσε η απελευθέρωση, κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε και εξελίχθηκε σε ένα σύγχρονο αστικό κέντρο με ευρωπαϊκά γνωρίσματα, σε αυτό που εύστοχα ονομάστηκε «αστικό θαύμα».
Δυστυχώς στο Βόλο ξεχνάμε την επέτειο αυτή. Η πρώτη προσπάθεια να βρει το μεγάλο ιστορικό αυτό γεγονός τη θέση που του αξίζει, έγινε από τη Δημοτική μας Αρχή το 2011, με τη συμπλήρωση 130 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας και της Άρτας και την ενσωμάτωσή τους στον κορμό του ελληνικού κράτους. Ο Δήμος Βόλου τίμησε την επέτειο με διπλό εορτασμό, με την επιστημονική ευθύνη της Αννίτας Πρασσά, Δρ Ιστορικού, Προϊσταμένης των Γ.Α.Κ. - Αρχείων Ν. Μαγνησίας. Καταρχάς με μια πρωτότυπη Έκθεση της σπάνιας συλλογής του συμπολίτη μας Καθηγητή Δημήτρη Τσούμα, με θέμα: «130 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας - Άρτας (1881-2011). Σάτιρα και Πολιτική», η οποία περιλάμβανε σατιρικά -κυρίως ευρωπαϊκά- περιοδικά και εφημερίδες, χάρτες, λιθογραφίες και ξυλογραφίες, αναμνηστικά πιάτα και έντυπα της Συλλογής του και κάλυπτε την περίοδο από τον Κριμαϊκό πόλεμο μέχρι τα πρώτα χρόνια του ελεύθερου βίου της Θεσσαλίας. Επίσης, με μια Εσπερίδα με τίτλο: «Το Ανατολικό Ζήτημα και η ενσωμάτωση της Θεσσαλίας – Άρτας (1875-1881). Σάτιρα και Πολιτική».
Μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε ο εορτασμός από τον Δήμο Βόλου, οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Ο νέος κύκλος εκδηλώσεων στην Αθήνα οργανώθηκε από το Δήμο Βόλου και την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία Ελλάδας, με τη συνεργασία των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Μαγνησίας. Η έκθεση εγκαινιάστηκε από την τότε Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε και σημαντική επιστημονική Ημερίδα με το ίδιο θέμα.



Επιλογή Ευθύνης: «Ο κ. Μπέος από αδυναμία ρίχνει την μπάλα στην εξέδρα»

«Ο κ. Μπέος από αδυναμία ρίχνει την μπάλα στην εξέδρα», επισημαίνει σε νέα απάντησή της η «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ», με αφορμή την απάντηση της Δημοτικής Αρχής στην ανακοίνωση της παράταξης για το θέμα του πάρκιγνκ της Φιλελλήνων.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Ο κ. Μπέος συνεχίζει να δείχνει την αποστροφή του προς τη νομιμότητα, να κρύβει τις πραγματικές προθέσεις του για την περίπτωση του γκαράζ επί της οδού Φιλελλήνων, να ανακατεύει άσχετες μεταξύ τους υποθέσεις, προκειμένου να δημιουργήσει σύγχυση και, από αδυναμία ουσιαστικής απάντησης, να “ρίχνει τη μπάλα στην εξέδρα”. Θα  πρέπει όμως να έχει καταλάβει ότι οι εποχές που φόρτωνε τις δικές του ευθύνες στους προηγούμενους για κάθε πρόβλημα του Δήμου, έχουν πια περάσει.  
Δε θα ασχοληθούμε με τα «περί ασχετοσύνης της καθηγήτριας». Άλλωστε  τι μπορεί να πει μια απλή φιλόλογος με ένα μεταπτυχιακό τίτλο μπροστά στα πτυχία, την ευρύτατη παιδεία και το υψηλό μορφωτικό επίπεδο του κ. Μπέου;…
Θα αρκεστούμε μόνο να επαναλάβουμε πως στο συγκεκριμένο έργο η προηγούμενη Δημοτική Αρχή διασφάλισε πλήρως τα συμφέροντα του Δήμου. Και όταν το θέμα  έλθει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα αποδειχθεί του λόγου του αληθές, σε σχέση με τα εκατομμύρια που ο κ. Μπέος, με τη γνωστή γκεμπελίστικη τακτική του προπαγανδιστικού μηχανισμού του, πετάει σαν φασόλια.
 Τον καλούμε λοιπόν, για μια ακόμη φορά, να πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησαν οι ομόφωνες αποφάσεις του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου, με τη θετική ψήφο και επιφανών στελεχών της παράταξής του. Ο ένας χαμένος χρόνος έχει κοστίσει πολύ στο Δήμο και την πόλη. Σε κάθε περίπτωση, τον καλούμε, για μια ακόμη φορά, να στείλει στις παρατάξεις της μειοψηφίας και στους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους γραπτή εισήγηση με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για το θέμα του γκαράζ και σχετική γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, ώστε να υπάρχει αντικείμενο συζήτησης και η επιβαλλόμενη προετοιμασία όλων για μια ουσιαστική συζήτηση». 


Επιλογή Ευθύνης: «Ο κ. Μπέος ξεπέρασε και τον εαυτό του»

«Ο κ. Μπέος ξεπέρασε και τον εαυτό του», επισημαίνει σε ανταπάντησή της η «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ», με αφορμή την απάντηση της Δημοτικής Αρχής στην ανακοίνωση της παράταξης για το θέμα του πάρκιγνκ της Φιλελλήνων.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Ξεπέρασε και τον εαυτό του ο κ. Μπέος, αφού, για την υπόθεση του πάρκινγκ της Φιλελλήνων, έφτασε να ελέγχει και να εγκαλεί την προηγούμενη δημοτική αρχή, γιατί ακολούθησε τη νομιμότητα και κήρυξε έκπτωτο τον αφερέγγυο εργολάβο, με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, τις οποίες υπερψήφισαν και σημαίνοντα μέλη της παράταξής του! Προφανώς, κατά την άποψή του, θα έπρεπε να «γίνουν πλάτες» στον εργολάβο και να συνεχίσει να κοροϊδεύει την πόλη! …
Στον ένα χρόνο διοίκησης του Δήμου από τον κ. Μπέο, είναι γνωστό πως η παράταξή μας, αλλά και σε μεγάλο βαθμό συνολικά οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, υπερψηφίζουν όλα τα θέματα που είναι προς το συμφέρον της πόλης και συνάδουν με τη νομιμότητα. Είναι επίσης γνωστή η εντελώς απαξιωτική και προσβλητική στάση του κ. Μπέου απέναντι στις μειοψηφίες και το έργο τους: «Εμείς θα κάνουμε ό,τι θέλουμε, εμείς διοικούμε το Δήμο ως το 2019, δεν σας βλέπουμε, δεν υπάρχετε, σας συνδέω με Κάιρο» και άλλα τέτοια γραφικά.
Από όλα τα παραπάνω συνάγεται πως η εναγώνια αναζήτηση της συναίνεσης της αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο θέμα και η πρόσκληση σε κλειστή συνάντηση, πριν την επίσημη εισαγωγή του προς συζήτηση στο ΔΣ, υποδηλώνει την πρόθεση του κ. Μπέου, να εξασφαλίσει τη συναίνεση των μειοψηφιών, για να παρακάμψει τη νομιμότητα.
Τέλος πάντων, αν όντως επιδιώκει μια ουσιαστική συζήτηση για την αντιμετώπιση του θέματος, με βάση τη νομιμότητα και το συμφέρον της πόλης και του Δήμου, και επειδή οι συσκέψεις δεν είναι κοινωνικές εκδηλώσεις για ανάπτυξη σχέσεων και χαλαρή κουβέντα, ας στείλει στις μειοψηφίες, αλλά και στους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους, δεδομένου ότι το 1/3 σχεδόν των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου έχει ανεξαρτητοποιηθεί και δεν ανήκει σε παρατάξεις, γραπτή εισήγηση με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για το θέμα και σχετική γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, ώστε να υπάρχει αντικείμενο συζήτησης και η επιβεβλημένη προετοιμασία των μειοψηφιών και των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων.» 


Επιλογή Ευθύνης: «Η μόνη λύση για το πάρκινγκ της Φιλελλήνων είναι αυτή που συνάδει με τη νομιμότητα»

«Η μόνη λύση για την υπόθεση του πάρκινγκ της Φιλελλήνων είναι αυτή που συνάδει με τη νομιμότητα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ», με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε για το θέμα, σε σημερινή του συνέντευξη, ο κ. Μπέος.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Γνωστό πια το επικοινωνιακό παιχνίδι του κ. Μπέου - για να βρίσκεται στην επικαιρότητα και να χειρίζεται τις δημόσιες υποθέσεις κατά βούληση -, η πρόκληση σύγχυσης για τα θέματα της πόλης, η παραπλάνηση των πολιτών με ψεύδη, η συνολική απαξίωση του πολιτικού κόσμου, η δηλητηρίαση της δημόσιας ζωής με την επινόηση ανύπαρκτων σκανδάλων.
Η υπόθεση του πάρκινγκ της Φιλελλήνων, μία από τις συχνές, δυστυχώς, στη χώρα μας, περιπτώσεις αφερεγγυότητας εργολάβων, είναι μία από τις πολλές πληγές που κληρονόμησε από το παρελθόν η προηγούμενη δημοτική αρχή και προσπάθησε να εκκαθαρίσει προς όφελος της πόλης και του Δήμου, με βάση τη νομιμότητα και τους όρους της σύμβασης και της συγγραφής υποχρεώσεων που είχαν καταρτιστεί.