Κυριακή 13 Μαΐου 2018

«Γιατί τελικά καθυστέρησαν επί τρία χρόνια να καταθέσουν την αγωγή κατά της ΕΡΓΗΛ;»


* Της Νατάσας Οικονόμου

Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, στη συνέντευξη τύπου του Α.Μπέου την προπερασμένη Παρασκευή (04-05-2018), ανάμεσα σε ψέματα, παραπληροφόρηση και λάσπη, υπήρχε και μια αλήθεια, μια κρίσιμη παραδοχή: «Πιστεύω  ακράδαντα πως η ΔΕΥΑΜΒ θα κερδίσει την αγωγή κατά της ΕΡΓΗΛ», δήλωσε επί λέξει. Συμφωνούμε και προσυπογράφουμε!
Τι σημαίνει ότι η ΔΕΥΑΜΒ θα κερδίσει της αγωγή; Σημαίνει ότι: α) θα υποχρεωθεί η ΕΡΓΗΛ να επιστρέψει στη ΔΕΥΑΜΒ 6,6 εκατ. ευρώ, με τους νόμιμους τόκους, επειδή τα χρήματα αυτά της καταβλήθηκαν χωρίς, όπως αποδείχθηκε, να αντιστοιχούν σε εκτελεσμένο έργο και συνεπώς να της οφείλονται, και β) θα αναγνωριστεί ότι η ΔΕΥΑΜΒ δεν οφείλει στην ΕΡΓΗΛ το ποσό για το οποίο προχώρησε σε κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών της ΔΕΥΑΜΒ. Κι επειδή θα πρόκειται για απόφαση Εφετείου, αφού το Εφετείο είναι αρμόδιο για την εκδίκαση της αγωγής, η απόφαση θα είναι τελεσίδικη, που σημαίνει εκτελεστή. Συνεπώς, με βάση την απόφαση αυτή, η ΔΕΥΑΜΒ θα μπορεί να προχωρήσει σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις κλπ) κατά της ΕΡΓΗΛ.

ΔΕΥΑΜΒ–ΕΡΓΗΛ: Πώς ξεκίνησε το πρόβλημα – Πού βρίσκεται σήμερα

                         Του Λεωνίδα Γ. Μαυρογιάννη*
Σ
Στις 7-3-2005 η τεχνική εταιρεία “ΕΡΓΗΛ  ΑΤΕ” υπέγραψε σύμβαση με τη ΔΕΥΑΜΒ για την υλοποίηση του έργου “Υδρευση Βόλου-Επέκταση και Βελτίωση Δικτύου Ύδρευσης” του οποίου υπήρξε ανάδοχος. Η έναρξη των εργασιών της εργολαβίας έγινε στις 23-5-2005 (διοίκηση Μήτρου) και η βεβαίωση περαίωσης εκδόθηκε στις 14-9-2007(διοίκηση Βούλγαρη).
Για το έργο αυτό η ΕΡΓΗΛ  ΑΤΕ εισέπραξε από τη ΔΕΥΑΜΒ μέχρι το 2009 περίπου 10 εκατ. ευρώ.
Πέραν τούτου, η εργολήπτρια εταιρεία διεκδικεί, με απόφαση τού Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας που έχει πλέον καταστεί αμετάκλητη, το ποσό των 4.028 εκ. ευρώ πλέον του αναλογούντος εργολαβικού οφέλους 28%, της νόμιμης αναθεώρησης, του ΦΠΑ, και των τόκων.