Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Επιλογή Ευθύνης: Μεγάλη η ευθύνη του Δήμου για τη διακοπή λειτουργίας της ΣΥΔ

Με αφορμή τη διακοπή λειτουργίας της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, η δημοτική παράταξη «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η προηγούμενη δημοτική αρχή έδωσε έναν μεγάλο αγώνα για την υλοποίηση του πάγιου αιτήματος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Αναπηρία, για τη δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) ατόμων με νοητική υστέρηση. Οι δομές αυτές, σύμφωνα με τη σύγχρονη διεθνή πρακτική, στηρίζονται στις αρχές της αποϊδρυματοποίησης και της κοινωνικής επανένταξης, καθώς τα φιλοξενούμενα άτομα υποστηρίζονται για την ατομική, κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη και κοινωνικοποίησή τους.
Έτσι, η προηγούμενη δημοτική αρχή πέτυχε αρχικά την ένταξη, σε πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας, της δημιουργίας ΣΥΔ για εννέα άτομα με νοητική υστέρηση και άλλες αναπηρίες που δεν επιτρέπουν στα άτομα αυτά να διαβιώνουν αυτόνομα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η ΣΥΔ  θα φιλοξενούνταν προσωρινά στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Στήριξης  Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας (Κε.Σ.Α.Α.Μ.), στη Ν.Ιωνία, ενώ το κόστος  λειτουργίας της δομής για τα πρώτα δύο χρόνια θα  καλυπτόταν πλήρως από το Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013, με το ποσό των 572.350 €.
Ταυτόχρονα, η προηγούμενη δημοτική αρχή πέτυχε την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ανακατασκευή δυο κτηριακών μονάδων της πρώην Παιδόπολης  Αγριάς, που παραχωρήθηκαν στο Δήμο για 25 χρόνια από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, για την οριστική στέγαση της δομής σε απολύτως κατάλληλες συνθήκες.  Το συμβατικό κόστος του έργου ανερχόταν στις 491.309,23 €, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Μάλιστα, η δυναμικότητα των δύο κτηρίων έδινε τη δυνατότητα δημιουργίας δύο δομών εξοπλισμένων και λειτουργικά διαμορφωμένων, για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες εννέα και οκτώ, αντίστοιχα, φιλοξενούμενων ατόμων με νοητική υστέρηση.
Ο Βόλος λοιπόν υπήρξε πρωτοπόρος στο συγκεκριμένο θέμα, αφού ο Δήμος δημιούργησε τη μοναδική ΣΥΔ σε ολόκληρη την κεντρική Ελλάδα.
Ωστόσο, από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε και έληγε η αρχική χρηματοδότηση της δομής, με την αδιαφορία, την αδράνεια και την ανικανότητα που επέδειξε η παρούσα δημοτική αρχή, «άρχισαν τα παρατράγουδα» και τελικά, στις 31 Ιανουαρίου 2016, η δομή σταμάτησε να λειτουργεί. Κανείς δεν φρόντισε για τη διασφάλιση της συνέχειας της λειτουργίας της, είτε από κοινοτικούς πόρους, είτε, στο μικρό μεταβατικό διάστημα έως την ένταξη της δομής στο νέο ΕΣΠΑ, από πόρους του Δήμου. Όταν, μάλιστα, καυχιούνται για τα ταμειακά διαθέσιμα, οι περίπου 250.000 ευρώ που απαιτούνται για ένα χρόνο για τη λειτουργία της δομής, είναι ένα ποσό που ο Δήμος Βόλου μπορούσε άνετα να εξασφαλίσει. Επιπλέον, η Δημοτική Αρχή δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία, μέσω των βουλευτών του Νομού, για την ένταξη και της ΣΥΔ στην πρόσφατα ψηφισθείσα τροπολογία για την παράταση λειτουργίας των ΚΕΔΗΦ, των Κέντρων Στήριξης Ρομά και των Ξενώνων Κακοποιημένων Γυναικών, μέχρι την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ.
Είναι αδιανόητο, στην παρούσα ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία, από τη αδιαφορία και την ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής να κλείνουν τέτοιες κοινωνικές δομές, να ματαιώνεται σχεδιασμός χρόνων, να  μένουν αναξιοποίητα δύο ανακαινισμένα με δημόσιο χρήμα κτήρια και, κυρίως, να εγκαταλείπονται στην τύχη τους οικογένειες που βιώνουν με επώδυνο τρόπο το πρόβλημα.
Περιμένουμε από την υφυπουργό, κ. Χρυσοβελώνη, και τους βουλευτές του Νομού, να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να παραταθεί η λειτουργία της δομής μέχρι την προκήρυξη αντίστοιχων δράσεων από το νέο ΕΣΠΑ και, στη συνέχεια, να εξασφαλιστεί η  ένταξή της στο  νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.»