Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Πανέτοιμος να ενταχθεί στη «Διαύγεια» ο Δήμος Βόλου

Πανέτοιμος να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Διαύγεια», από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του, είναι ο Δήμος Βόλου. Από τις 15 Μαρτίου οι δημότες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα, με το πάτημα ενός πλήκτρου, να έχουν άμεση πρόσβαση σε όλες τις αποφάσεις του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων, καθώς το πρόγραμμα «Διαύγεια» προβλέπει την υποχρεωτική ανάρτηση τους στο Διαδίκτυο.
Πιστή στην προγραμματική της δέσμευση για διαφάνεια σε κάθε πτυχή της δημοτικής δραστηριότητας, η δημοτική αρχή Βόλου προώθησε με ταχείς ρυθμούς τις αναγκαίες προπαρασκευαστικές ενέργειες για την εφαρμογή του προγράμματος, θεωρώντας ότι η ευρεία διαδικτυακή δημοσιότητα ενισχύει τις δυνατότητες των πολιτών να απολαύσουν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους και πρωτίστως το δικαίωμα στην πληροφόρηση.

Σύγκληση της Επιτροπής Διαβούλευσης για το Τεχνικό Πρόγραμμα

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Βόλου, με θέμα «Γνωμοδότηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου έτους 2011». Η συνεδρίαση θα γίνει στη 1 το μεσημέρι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, που προβλέπεται από το νόμο του «Καλλικράτη», αποτελεί ένα πολύ σημαντικό όργανο για τη λειτουργία του Δήμου, καθώς δίνει θεσμική υπόσταση στον κοινωνικό διάλογο και διασφαλίζει την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της πόλης. Ειδικότερα, η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης: α)Γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, β) γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδια¬φέροντος, που παραπέμπονται σε αυτή από το δημοτικό συμβούλιο ή τον δήμαρχο, γ) εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξια¬κές δυνατότητες του δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών, δ) δύναται να διατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιε¬χομένου των κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεων οι ο¬ποίες εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 79 του Κ.Δ.Κ.