Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει το νέο πεδίο πολιτικής συμμετοχής

Μετά από τιμητική πρόσκληση του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στη συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της 1ης Ετήσιας Ολομέλειας της Αυτοδιοικητικής Παράταξης “Δικαίωμα στην Πόλη”.
Το αισιόδοξο από τη χθεσινή Συνέλευση είναι ότι επιβεβαιώθηκε, για μια ακόμη φορά, πως σε μια εποχή απαξίωσης του κομματικού συστήματος, η Τ.Α. μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος του θεσμικού και πολιτικού κενού και να αποτελέσει το νέο πεδίο πολιτικής συμμετοχής. Μιλάμε, φυσικά, για μια Τ.Α. με μεταρρυθμιστική πνοή, ικανή να διατυπώσει ένα νέο κοινωνικό και αναπτυξιακό σχέδιο και να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική. 

Με όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες, ο Δήμος Αθηναίων (όπως άλλωστε και της Θεσσαλονίκης, αλλά και αρκετοί άλλοι Δήμοι) αποτελεί μια ηλιαχτίδα μέσα στη γενική καταχνιά. Γιατί υπάρχουν, δυστυχώς, και Δήμοι που αποτελούν παραδείγματα προς αποφυγή...

Καιρός για συνεννόηση

του  Φώτη Λαμπρινίδη, δημοτικού συμβούλου Βόλου
“-Δεν αλλάξαμε γνώμη!” ανέκραξε ο κ. Μπέος στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (18 Νοεμβρίου, μία μόλις ημέρα από την επέτειο του Πολυτεχνείου!), όπου η παράταξή του, κάτω από το βάρος της άρνησης (και) της Αστυνομικής Διεύθυνσης να συναινέσει στην παραχώρηση δημοτικού χώρου στους χρυσαυγίτες, άλλαξε την απόφασή της, η οποία μία εβδομάδα πριν ήταν θετική.
Σωστά. Αυτή η δημοτική αρχή, μόνο την απόφασή της άλλαξε, δεν άλλαξε γνώμη! Αποτελεί μια δύναμη φιλοφασιστική, το έχει δηλώσει άλλωστε επανειλημμένα, με κάθε ευκαιρία. Όχι μόνο γιατί στηρίζει την εγκληματική οργάνωση, αλλά γιατί και η ίδια στα πατήματα αυτά βρίσκει το βηματισμό της, τέτοιες πρακτικές διαχείρισης των δημοτικών πραγμάτων μετέρχεται  και τα ίδια ιδεολογικά κλισέ χρησιμοποιεί. Σαν δύο σταγόνες νερό!
Και έτσι προχωρά, απ΄την πρώτη στιγμή ανάληψης τηs δημοτικής αρχής, στον κύριο σκοπό τηs, το μεθοδευμένο, το συστηματικό “πλιάτσικο” στο Δήμο (και διά του Δήμου) Βόλου : «έκρηξη» των απ΄ευθείας αναθέσεων, προνομιακές “αβάντες” σε κολλητούς, παράκαμψη της νομιμότητας ορυφαίο παράδειγμα την κατάργηση του ίδιου του Δημοτικού Συμβουλίου.  Κάπως έτσι φτάσαμε στο πρόσφατο κρούσμα με τον  “άσπιλο” και ιδιόρρυθμο κ. Μουλά και το αλισβερίσι τους στο Σωρό, όπου “Γιώργος” κερνάει (απ΄ τη τσέπη των δημοτών) και Γιώργος πίνει (εις υγείαν των κορόιδων).

ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ: Σε ποια φάση βρίσκονται τα έργα της ΔΕΥΑΜΒ που παρέλαβε σε εξέλιξη η παρούσα Διοίκηση από την προηγούμενη; Η παρούσα Διοίκηση δρομολόγησε έστω και ένα νέο έργο;

Ερώτηση προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. Βόλου 
Ερώτηση προς τον πρόεδρο τοου Δ.Σ κατέθεσαν οι σύμβουλοι της παράταξης «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ», Ν. Οικονόμου, Α. Παπατόλιας, Φ. Λαμπρινίδης και Ν. Στόικος, με την οποία ζητούν αναλυτική ενημέρωση για την πορεία των έργων και των μελετών που είχε προωθήσει από τη ΔΕΥΑΜΒ η προηγούμενη δημοτική αρχή, στον τομέα της αποχέτευσης και της ύδρευσης. Στην ερώτησή τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν να ενημερωθούν για τη φάση στην οποία βρίσκονται τα έργα, την προοπτική ολοκλήρωσης (είτε από το ΕΣΠΑ είτε από ίδιους πόρους) και χρηματοδότησής τους (από το νέο ΕΣΠΑ) και για το αν η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ έχει προωθήσει κάποιο δικό της έργο, πέραν όσων παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και σε ποια φάση βρίσκεται αυτό.
Η ερώτηση έχει αναλυτικά ως εξής: