Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Ημερίδα στο Δημαρχείο Βόλου με θέμα τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και το Ναζισμό

Ημερίδα με το επίκαιρο και ιστορικά ενδιαφέρον θέμα «Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης και η άνοδος του Ναζισμού» διοργανώνουν από κοινού το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Δήμος Βόλου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Νομού Μαγνησίας, αύριο Τετάρτη 5 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου. Το θέμα θα αναπτύξουν δύο πανεπιστημιακοί καθηγητές, ο Νικόλαος Κυριαζής,  Καθηγητής Οικονομικής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και ο Ξενοφών Παπαρρηγόπουλος,  Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Οι δύο εισηγητές θα αναλύσουν την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε στη Γερμανία μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα αναφερθούν και θα παρουσιάσουν τα πολιτικά ρεύματα που επηρέασαν τη Γερμανία αλλά και την ιδεολογία του Ναζισμού. Συνακόλουθα θα γίνουν παραλληλισμοί και αντιστοιχίες με τη λειτουργία της Δημοκρατίας της Ελλάδας με τις παρούσες οικονομικές, κοινωνικές αλλά και πολιτικές εξελίξεις.

Ο Νικόλαος Κ. Κυριαζής είναι καθηγητής στο Π.Θ. καθώς επίσης Διδάκτωρ Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Βόννης, Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκτακτος καθηγητής του Πανεπιστημίου Τριέρ, επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Έχει εκδώσει βιβλία και δημοσιεύσει άρθρα σε ξένα ακαδημαϊκά περιοδικά, καθώς και στον ελληνικό Τύπο. Μέχρι στιγμής, έχει εκδώσει μυθιστορήματα, ποιητική συλλογή και βιβλίο στρατηγικής. Ποιήματα και διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί σε ξένα λογοτεχνικά περιοδικά και στη Νέα Εστία, καθώς και ιστορικά του κείμενα στο περιοδικό Ιστορία. Είναι μέλος της Γραμματείας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποίησης. Ως ειδικός σε θέματα άμυνας, ο Νίκος Κυριαζής είναι από τους βασικότερους σχεδιαστές του νέου «Συστήματος Διοίκησης, Ελέγχου, Επικοινωνίας, Πληροφορικής και Πληροφόρησης (C4I) για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τον 21ο αιώνα». Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα τελευταία του βιβλία «Ο Κώδικας του Αυτοκράτορα» καθώς και το «Ο έρωτας και το Όνειρο» για το Σανατόριο Καραμάνη που συνέγραψε με τον καθηγητή του Π.Θ. γιατρό Κ.Ι. Γουργουλιάνη.
Ο Ξενοφών Ιω. Παπαρρηγόπουλος σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1980) και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard των Η.Π.Α., από όπου έλαβε δίπλωμα Masters (LL.M.) (1981) και διδακτορικό (S.J.D.) (1984) με εξειδίκευση στη φιλοσοφία του δικαίου. Μεταξύ των ετών 1987 και 1991 δίδαξε ως ειδικός επιστήμων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο μαθήματα εισαγωγής στο δίκαιο, πολιτικής φιλοσοφίας και πολιτικής ανθρωπολογίας. Από το 2009 είναι αναπληρωτής καθηγητής φιλοσοφίας, ιστορίας, μεθοδολογίας και θεωρίας του δικαίου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου διδάσκει εισαγωγή στο δίκαιο, εμπορικό δίκαιο και δίκαιο και οικονομία. Διδάσκει επίσης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το μάθημα «Ιατρική ευθύνη και ηθική». Στο παρελθόν έχει διδάξει σε  τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μαθήματα που κάλυπταν διάφορους τομείς του δικαίου, καθώς και μαθήματα φιλοσοφίας  και φιλοσοφίας του δικαίου. Η διδακτορική του διατριβή με τίτλο “Family, Law and Society” έχει κυκλοφορήσει το 1993 από τις εκδόσεις Σάκκουλα. Έχει δημοσιεύσει επίσης μια μονογραφία με τίτλο «Κράτος δικαίου» (1988) και άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σήμερα στη θεωρία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την οικονομική ανάλυση των νομικών θεσμών. Από το 1989 είναι επίσης επιστημονικός συνεργάτης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής των Ελλήνων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: