Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Ο Δήμος Βόλου παρουσιάζει τη δωρεά έργων του ζωγράφου Παλαιολόγου Θεολόγου


Η δωρεά στο Δήμο Βόλου 35 έργων ζωγραφικής του διακεκριμένου Βολιώτη εικαστικού Παλαιολόγου Θεολόγου και της συζύγου του Τούλας, η οποία είχε γίνει ομόφωνα αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου τον Μάιο του 2012, παρουσιάζεται στο κοινό του Βόλου, στο πλαίσιο μόνιμης έκθεσης που στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν.Ιωνίας, σε επιλεγμένη αίθουσα του πρώτου ορόφου, και τα εγκαίνιά της θα γίνουν την ερχόμενη Τετάρτη 5 Μαρτίου, στις 8.30 το βράδυ.
Όπως είναι γνωστό, μετά τη γνωστοποίηση εκ μέρους του κ.Παλαιολόγου στο Δήμαρχο Βόλου της πρόθεσής του να δωρίσει ένα σύνολο έργων του στο Δήμο, με τον όρο να εκτεθούν στη Ν.Ιωνία, είχε ακολουθήσει η αποδοχή της δωρεάς από το Δημοτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια μια λιτή τελετή παράδοσης και παραλαβής των έργων στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, παρουσία του Δημάρχου Π.Σκοτινιώτη, του Προέδρου του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Π.Μαβίδη, πολλών καλλιτεχνών και φίλων του καλλιτέχνη, σε μια ιδιαιτέρως συγκινητική ατμόσφαιρα.

Είχε προηγηθεί η καταγραφή των έργων από την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Χρύσα Δραντάκη, παρουσία του ιδίου του καλλιτέχνη και του γιου του, Παναγιώτη Θεολόγου. Ως χώρος για τη στέγαση της μόνιμης έκθεσης επιλέχτηκε η αίθουσα της Βιβλιοθήκης στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν.Ιωνίας. Αφού έγινε η μεταφορά των βιβλίων στις βιβλιοθήκες της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., ακολούθησαν οι αναγκαίες εργασίες για την παρουσίαση της δωρεάς. 
Το σύνολο των έργων αντιπροσωπεύει ενδεικτικούς σταθμούς της καλλιτεχνικής πορείας του ζωγράφου με την προσωπική του γραφή, αποτυπώνοντας τα  βιώματα και τις  εναγώνιες αναζητήσεις μιας ολόκληρης ζωής. Η έκθεση συμπληρώνεται από ορισμένα ακόμη έργα που αποτελούν παλαιότερες μεμονωμένες δωρεές του ζωγράφου, μετά από εκθέσεις του στο Δήμο Βόλου και στο Δήμο Ν.Ιωνίας, με τα οποία ολοκληρώνεται αρτιότερα η συνολική εικόνα της δημιουργικής πορείας του Π.Θεολόγου.
Όντας ένας από τους πιο δραστήριους καλλιτέχνες του Βόλου, ο Π.Θεολόγου είναι γνωστός στην κοινωνία του Βόλου για τους πολιτικούς του αγώνες, για τη διδασκαλία καλλιτεχνικών μαθημάτων, αλλά κυρίως για το καλλιτεχνικό του έργο, που έχει παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις στο Βόλο, στη Νέα Ιωνία, στην Ιωλκό, στη Μακρινίτσα, ενώ τα τελευταία χρόνια τιμητικές αναδρομικές εκθέσεις του παρουσιάστηκαν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και στην Δημοτική Πινακοθήκη Κατσίγρα της Λάρισας. Έργα του ανήκουν στην Εθνική Πινακοθήκη, σε Δημοτικές Πινακοθήκες και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στο Βόλο, Αθήνα, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Χάνοντας προ μηνών τη σύντροφό του Τούλα αφιερώθηκε με αγωνία στην προετοιμασία για την παρουσίαση της δωρεάς των έργων του, προσφέροντας στην πόλη του το «ψυχής περιβόλι», όπως ο ίδιος αποκαλεί το απάνθισμα της δημιουργίας του, που περικλείεται σε αυτή τη δωρεά. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Χρύσας Δραντάκη, η συντήρηση των έργων έγινε από τη ζωγράφο Έλενα Νικηφόρου, την επιμέλεια ανάρτησης είχαν οι συντηρητές Εύα Κατούνια και Μάριος Αναγνωστόπουλος, την επιμέλεια εντύπων η Γεωργία Ξανθοπούλου. 

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά εκτός Κυριακής, πρωινές και απογευματινές ώρες και Σάββατο πρωί. Πολιτιστικό Κέντρο Ν.Ιωνίας τηλ. 2421091150.

.


Δεν υπάρχουν σχόλια: