Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση …στα χέρια της Αυτοδιοίκησης

“Η Ελληνογερμανική Συνέλευση, μετά την πιλοτική περίοδο διερευνητικών δράσεων και συναντήσεων, περνάει πλέον, αποκλειστικά σε διαδημοτικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο, ως αυτοδύναμη διαδικασία. Στην περαιτέρω συνεργασία, αποφασιστικό ρόλο θα παίξουν οι Κεντρικές Ενώσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”, εκτιμά ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης κ.Δημήτρης Δερβένης ο οποίος εκπροσώπησε το Δήμο Βόλου στην 4η Ελληνογερμανική Συνέλευση. Αυτό, άλλωστε, προκύπτει και από τα επίσημα κείμενα της 4ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, όπως συμφωνήθηκαν στη Νυρεμβέργη, στις 22-23 Οκτωβρίου και τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Πρόκειται για την Κοινή Διακήρυξη της 4ης Συνέλευσης και για ένα κείμενο-πλαίσιο για την Μετεξέλιξη των συναντήσεων των Δημάρχων (2η φάση). Τα κείμενα υπογράφονται εκ μέρους της ελληνικής πλευράς από τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δήμαρχο Καλλιθέας, Κ.Ασκούνη και από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ, Ι.Μπουτάρη, ενώ εκ μέρους της γερμανικής πλευράς από τον Πρόεδρο της ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Αντιπρόεδρο της Γερμανικής Ένωσης Δήμων και Πόλεων, Ρότζερ Κέλε και τον Πρόεδρο της Γερμανικής Ένωσης Πόλεων, Δήμαρχο Νυρεμβέργης Δρ. Ούλριχ Μάλυ.
Στην Κοινή Διακήρυξη περιλαμβάνονται τα παρακάτω κύρια σημεία:
- Αναγνωρίζεται η μεγάλη επιτυχία της συνάντησης ως το πρώτο ουσιαστικό μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση ανάπτυξης της ελληνογερμανικής φιλίας και συνεργασίας. Αποτελεί καινοτομία στις διεθνείς σχέσεις της Αυτοδιοίκησης και πρότυπο συνεργασίας για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
- Η συνεργασία αναπτύσσεται, κατά κύριο λόγο, σε δύο επίπεδα: της Αυτοδιοίκησης και των δυο βαθμών και της Κοινωνίας των πολιτών, στην οποία δίδεται ιδιαίτερο βάρος.
- Η Αυτοδιοίκηση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο αυτής της συνεργασίας και απόδειξη είναι το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε μαζικά πλέον από τους αυτοδιοικητικούς φορείς και στις δυο χώρες, ξεπερνώντας τους αρχικούς δισταγμούς, προκαλήψεις και προβληματισμούς.
- Συμφωνήθηκαν οι αρχές, οι κατευθύνσεις και η δομή της μελλοντικής συνεργασίας (2η φάση), έτσι όπως περιγράφονται στο κείμενο με τίτλο  “Μετεξέλιξη των συναντήσεων των Δημάρχων”.
-  Κοινά αιτήματα των αυτοδιοικητικών φορέων είναι: α) η δημιουργία γραφείων που θα ανήκουν στις Ενώσεις της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ και αντίστοιχη Ένωση Γερμανίας) β) η ισχυρή και ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στην Ελλάδα από το κεντρικό Κράτος στην Αυτοδιοίκηση κατά τα πρότυπα της Γερμανίας, γ) ο διπλασιασμός τουλάχιστον των διμερών ή πολυμερών συναντήσεων μεταξύ των Δήμων της Ελλάδας και της Γερμανίας, δ) οι κοινές στοχευμένες δράσεις σε κοινές αρμοδιότητες που θα παράγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και τα οποία θα παρουσιαστούν στην 5η Ελληνογερμανική Συνέλευση που ορίστηκε να γίνει στο Ηράκλειο στα τέλη του 2014. 
- Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στα θέματα της ανεργίας και στη δημιουργία θέσεων, εργασίας πρωτίστως για τους νέους ανθρώπους.
- Θα αναληφθούν κοινές δράσεις για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων, τη χρήση νέων τεχνολογιών και τον τουρισμό με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
- Τέλος, με έμφαση τίθεται το πολιτικό ζήτημα της Ελλάδας, αναγνωρίζεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο νέων μέτρων που θα εντείνουν την ύφεση και τη λιτότητα, αναγνωρίζονται οι αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού και ότι έχουν τηρηθεί όλες οι δεσμεύσεις από την πλευρά της Ελλάδας και ότι πλέον απαιτείται από την πλευρά των ευρωπαϊκών εταίρων να τηρηθούν και οι δικές τους υποχρεώσεις που είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, πράγμα το οποίο πρέπει να συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: