Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Πρόγραμμα για την ενίσχυση της απασχόλησης και την προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας

Ξεκινά από την ερχόμενη Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ένταξη ανέργων σε πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των Τοπικών Σχεδίων Απασχόλησης (ΤοπΣΑ) και υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη Βόλου με συντονιστή την ΑΝΕΒΟ Α.Ε. Το πρόγραμμα στοχεύει συγκεκριμένα στην προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας με τη δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων  (Κοιν.Σ.Επ.).

Οι επιχειρήσεις θα αφορούν τους τομείς του Τουρισμού, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Πρωτογενούς Παραγωγής, από 80 ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, νέους επιστήμονες (ιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, μηχανικοί που είναι απόφοιτοι Πανεπιστημιακών, Πολυτεχνικών Σχολών, κλπ.) και ασφαλισμένους στον ΟΓΑ.
Οι στόχοι του προγράμματος παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τους Αντιδημάρχους Δ.Δερβένη και Απ.Παντσά, τον Αντιπρόεδρο της ΑΝΕΒΟ Ν.Στόϊκο (λόγω κωλύματος του Προέδρου Γ.Καουνά) και τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη της Εταιρείας.
Ο κ.Δερβένης τόνισε συγκεκριμένα ότι ο Δήμος Βόλου στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που συμβάλει στην ενίσχυση της απασχόλησης (ΤΟΠΕΚΟ, ΤΟΠΣΑ) επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «για τη Δημοτική Αρχή η απασχόληση αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, την “πυξίδα” για οποιαδήποτε δράση αφορά την ανάπτυξη». Αναφερόμενος στις κοινωνικές επιχειρήσεις, τόνισε ότι στόχος είναι η δημιουργία σταθερών και βιώσιμων θέσεων απασχόλησης. Για να επιτευχθεί αυτό, ο Δήμος Βόλου υποστηρίζει τις κοινωνικές επιχειρήσεις, όχι μόνο στο στάδιο της δημιουργίας τους, αλλά και στην επιχειρηματική τους ζωή: α) συνάπτοντας προγραμματικές συμβάσεις για την ανάθεση εργασιών και προτρέποντας και άλλους δημόσιους φορείς να κάνουν το ίδιο, β) παραχωρώντας υποδομές της δημοτικής περιουσίας για ανάπτυξη δραστηριοτήτων.
Στο σημείο αυτό, ωστόσο, ο κ.Δερβένης υπογράμμισε ότι το ζητούμενο είναι οι κοινωνικές επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν να είναι αυτοδύναμες και ανταγωνιστικές, ώστε να ξεφύγουν σταδιακά από την υποστήριξη του Δήμου. Από την πλευρά του ο κ.Παντσάς τόνισε ότι το ΤΟΠΣΑ προωθεί ουσιαστικά ένα νέο μοντέλο συνεργασιών μεταξύ ανέργων, προκειμένου να διαμορφώσουν εστίες παροχής υπηρεσιών, όχι όμως εξαρτώμενες από το Δήμο. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε, προωθείται ήδη η πρώτη συνεργασία του Δήμου με Κοιν.Σ.Επ. στον τομέα των αδέσποτων.
Ο κ.Στόϊκος, τέλος, αναφέρθηκε γενικότερα στους στόχους του προγράμματος τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η υλοποίησή του στηρίζει τη συνέχιση λειτουργίας της ΑΝΕΒΟ.
Με αφορμή την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος η Αναπτυξιακή Σύμπραξη ΤοπΣΑ ΒΟΛΟΥ, διοργανώνει ημερίδα ενημέρωσης της Πράξης «+Εργασίες Τοπικές Πρωτοβουλίες για νέες Ευκαιρίες Απασχόλησης στο Βόλο», την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου και ώρα 9:30 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεταξουργείου (Νικομηδείας 2 με Καραμπατζάκη, Νέα Ιωνία). Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν οι δράσεις που περιλαμβάνει η Πράξη, καθώς επίσης η σκοπιμότητα και τα αναμενόμενα αποτελέσματά της. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) και τους στόχους που υπηρετούν, τους τομείς παρέμβασης, ποιοι μπορούν να είναι ωφελούμενοι στην Πράξη και πως θα ωφεληθούν από τις δράσεις της Αναπτυξιακής Σύμπραξης.
Ενδεικτικά, οι άξονες & τομείς παρέμβασης είναι:

Τουρισμός - Πολιτισμός - Αθλητισμός
• Συνοδοί πόλης, οδηγοί βουνού - εμψυχωτές πολιτιστικών εκδηλώσεων και τουριστικών δραστηριοτήτων
• Παραγωγή και προώθηση τουριστικών αναμνηστικών, χειροτεχνημάτων και κοσμημάτων.
• Καλλιτεχνική εκπαίδευση και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
• Προγράμματα μαζικού αθλητισμού και αθλητικών ενδιαφερόντων.
• Ηλεκτρονική δικτύωση και προβολή τοπικών επιχειρήσεων και προϊόντων. Ενημέρωση, προώθηση, επικοινωνία.

Πρωτογενής Παραγωγή
Παραγωγή, τυποποίηση και προώθηση αγροτικών προϊόντων από νέους αγρότες.
• θερμοκήπια - διχτυοκήπια.
• Παραδοσιακές καλλιέργειες της περιοχής όπως η βρώσιμη ελιά Πηλίου και τα παράγωγά της, το μήλο, το κάστανο, το αμπέλι και το κρασί, το λεμονάτο ροδάκινο, η γαρδένια και τα οξύφυλλα φυτά, κλπ
• Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και βότανα, πχ θυμάρι, δενδρολίβανο, μέντα, λεβάντα, ρίγανη κλπ.
• Παραγωγή προϊόντων ποιότητας με σεβασμό στο περιβάλλον και στροφή σε συστήματα ολοκληρωμένης και βιολογικής παραγωγής
• Κτηνοτροφία: Στροφή σε βιολογικά προϊόντα, οργανωτική ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού συστήματος και εκπροσώπηση των τοπικών προϊόντων στα καταστήματα της περιοχής.
• Ανάπτυξη του αγροτουρισμού με καινοτομικά σχέδια που μπορούν να δώσουν μια άλλη προοπτική στον αγρότη και στον αγροτικό χώρο.
• Σαλιγκαροτροφία ανοικτού και κλειστού τύπου (Για μεγάλες επενδύσεις σαλιγκαροτροφίας είναι εφικτή η χρηματοδότηση από τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο).
Επισημαίνεται ότι στο εταιρικό σχήμα της Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΤοπΣΑ Βόλου, με συντονιστή την Αναπτυξιακή εταιρεία Βόλου (ANEBO) Α.Ε., συμμετέχουν ο Δήμος Βόλου, η Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ) του Δήμου Βόλου, ο Δημοτικός Οργανισμός Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού και Πολιτισμού (ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ) Δήμου Βόλου, ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).  Η πράξη χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με συνολική δαπάνη ποσού 282.200,00 €. 

Πρόγραμμα ημερίδας

09:00 - 09:30 Προσέλευση - Εγγραφή
09:30 - 10:30 Εισαγωγικές ομιλίες
Εισαγωγική Παρουσίαση  Ιωάννης Καουνάς, Πρόεδρος ΑΝΕΒΟ
Χαιρετισμοί: Πάνος Σκοτινιώτης, Δήμαρχος Βόλου, Γιώργος Καλτσογιάννης, Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας
- Η Πράξη για Πρωτοβουλίες για νέες ευκαιρίες Απασχόλησης στο Βόλο», Γιώργος Γκάγκας, Αναπληρωτής Διευθυντής ΑΝΕΒΟ
10:30 - 11:30 Παρουσίαση βασικών στοιχείων της πράξης
- Μεθοδολογία επιλογής και Συμβουλευτική Ενδυνάμωσης», Νίκος Αντωνάκης, ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ
- Κατάρτιση – Επιμόρφωση», Γιώργος Αναστασίου, ΚΕΚ Πανεπ. Θεσσαλίας
- Στοιχεία Επιχειρηματικότητας», Παντολέων Σκάγιαννης & Άννα Ζυγούρα, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
11:30 - 12:30 Ενημέρωση ωφελουμένων
- Προϋποθέσεις και αιτήσεις συμμετοχής, Ιωάννης Παπαθεοχάρης, ΑΝΕΒΟ
- Συζήτηση με ερωτήματα ενδιαφερομένων και απαντήσεις υπευθύνων
12:30-13:00 Διάλειμμα – καφές
13:00 - 15:00 Συζήτηση ιδεών
Στρογγυλό τραπέζι με θέμα συζήτησης τις ιδέες ομάδων ενδιαφερομένων για τη δημιουργία επιχειρήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: