Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Ημερίδα με θέμα την προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στο Βόλο

Στο πλαίσιο υλοποίησης των Τοπικών Σχεδίων Απασχόλησης (ΤοπΣΑ), προσαρμοσμένων στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας, η αναπτυξιακή σύμπραξη ΤοπΣΑ ΒΟΛΟΥ, διοργανώνει ημερίδα ενημέρωσης της Πράξης «+Εργασίες Τοπικές Πρωτοβουλίες για νέες Ευκαιρίες Απασχόλησης στο Βόλο», την ερχόμενη Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου και ώρα 9:30 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεταξουργείου (Νικομηδείας 2 με Καραμπατζάκη, Νέα Ιωνία). Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν οι δράσεις που περιλαμβάνει η Πράξη, καθώς επίσης η σκοπιμότητα και τα αναμενόμενα αποτελέσματά της. Κεντρικός στόχος της Πράξης είναι η ενίσχυση δημιουργίας τουλάχιστον 12 κοινωνικών επιχειρήσεων στους τομείς του Τουρισμού, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Πρωτογενούς Παραγωγής από 80 ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, νέους επιστήμονες και ασφαλισμένους στον ΟΓΑ.  
Με την ενημερωτική ημερίδα της ερχόμενης Τετάρτης η Αναπτυξιακή Σύμπραξη ΤοπΣΑ Βόλου ξεκινά ουσιαστικά την υλοποίηση των δράσεων της Πράξης. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) και τους στόχους που υπηρετούν, τους τομείς παρέμβασης, ποιοι μπορούν να είναι ωφελούμενοι στην Πράξη και πως θα ωφεληθούν από τις δράσεις της Αναπτυξιακής Σύμπραξης. 
Ενδεικτικά, οι άξονες & τομείς παρέμβασης είναι:
Τουρισμός - Πολιτισμός - Αθλητισμός
Συνοδοί πόλης, οδηγοί βουνού - εμψυχωτές πολιτιστικών εκδηλώσεων και
τουριστικών δραστηριοτήτων
-Παραγωγή και προώθηση τουριστικών αναμνηστικών, χειροτεχνημάτων και
κοσμημάτων.
-Καλλιτεχνική εκπαίδευση και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
-Προγράμματα μαζικού αθλητισμού και αθλητικών ενδιαφερόντων.
-Ηλεκτρονική δικτύωση και προβολή τοπικών επιχειρήσεων και προϊόντων.
Ενημέρωση, προώθηση, επικοινωνία.
Πρωτογενής Παραγωγή
Παραγωγή, τυποποίηση και προώθηση αγροτικών προϊόντων από νέους αγρότες.
-θερμοκήπια - διχτυοκήπια.
-Παραδοσιακές καλλιέργειες της περιοχής όπως η βρώσιμη ελιά Πηλίου και τα παράγωγά
της, το μήλο, το κάστανο, το αμπέλι και το κρασί, το λεμονάτο ροδάκινο, η γαρδένια και τα
οξύφυλλα φυτά, κλπ
-Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και βότανα, πχ θυμάρι, δενδρολίβανο, μέντα,
λεβάντα, ρίγανη κλπ.
-Παραγωγή προϊόντων ποιότητας με σεβασμό στο περιβάλλον και στροφή σε συστήματα
ολοκληρωμένης και βιολογικής παραγωγής
-Κτηνοτροφία: Στροφή σε βιολογικά προϊόντα, οργανωτική ανασυγκρότηση του
συνεταιριστικού συστήματος και εκπροσώπηση των τοπικών προϊόντων στα καταστήματα
της περιοχής.
-Ανάπτυξη του αγροτουρισμού με καινοτομικά σχέδια που μπορούν να δώσουν μια άλλη 
προοπτική στον αγρότη και στον αγροτικό χώρο.
-Σαλιγκαροτροφία ανοικτού και κλειστού τύπου (Για μεγάλες επενδύσεις
σαλιγκαροτροφίας είναι εφικτή η χρηματοδότηση από τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο).
Επισημαίνεται ότι στο εταιρικό σχήμα της Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΤοπΣΑ Βόλου, με συντονιστή την Αναπτυξιακή εταιρεία Βόλου (ANEBO) Α.Ε., συμμετέχουν ο Δήμος Βόλου, η Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ) του Δήμου Βόλου, ο Δημοτικός Οργανισμός Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού και Πολιτισμού (ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ) Δήμου Βόλου, ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).  Η πράξη χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με συνολική δαπάνη ποσού 282.200,00 €.   
Εκπρόσωποι των εταίρων θα παρουσιάσουν αναλυτικά τις δράσεις και τους στόχους της σύμπραξης, σε συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί, στην έδρα της ΑΝΕΒΟ, Λαχανά 5 – Λήμνου, Παλαιό Λιμεναρχείο.

Πρόγραμμα ημερίδας
09:00 - 09:30 Προσέλευση - Εγγραφή
09:30 - 10:30 Εισαγωγικές ομιλίες
Εισαγωγική Παρουσίαση  Ιωάννης Καουνάς, Πρόεδρος ΑΝΕΒΟ
Χαιρετισμοί: Πάνος Σκοτινιώτης, Δήμαρχος Βόλου, Γιώργος Καλτσογιάννης, Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας
- Η Πράξη για Πρωτοβουλίες για νέες ευκαιρίες Απασχόλησης στο Βόλο», Γιώργος Γκάγκας, Αναπληρωτής Διευθυντής ΑΝΕΒΟ
10:30 - 11:30 Παρουσίαση βασικών στοιχείων της πράξης
- Μεθοδολογία επιλογής και Συμβουλευτική Ενδυνάμωσης», Νίκος Αντωνάκης, ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ
- Κατάρτιση – Επιμόρφωση», Γιώργος Αναστασίου, ΚΕΚ Πανεπ. Θεσσαλίας
- Στοιχεία Επιχειρηματικότητας», Παντολέων Σκάγιαννης & Άννα Ζυγούρα, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
11:30 - 12:30 Ενημέρωση ωφελουμένων
- Προϋποθέσεις και αιτήσεις συμμετοχής, Ιωάννης Παπαθεοχάρης, ΑΝΕΒΟ
- Συζήτηση με ερωτήματα ενδιαφερομένων και απαντήσεις υπευθύνων
12:30-13:00 Διάλειμμα – καφές
13:00 - 15:00 Συζήτηση ιδεών
Στρογγυλό τραπέζι με θέμα συζήτησης τις ιδέες ομάδων ενδιαφερομένων για τη δημιουργία επιχειρήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: