Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου για τον εξωραϊσμό κτιρίου του Νοσοκομείου στο κέντρο της πόλης

Την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για τον εξωραϊσμό κτιρίου ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου Βόλου, που βρίσκεται σ’ ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, επανέφερε σήμερα και εγγράφως ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης προς τον Διοικητή του Αχιλλοπούλειου Κ.Καραμπάτσα. Πρόκειται για το παλιό ξενοδοχείο «Της Γαλλίας» και το όμορο κτίριο, στη συμβολή των οδών Κ.Καρτάλη και Ιάσονος, για τον εξωραϊσμό του οποίου προτείνεται να αξιοποιηθεί η μέθοδος της επικάλυψης της επιφάνειας των τοίχων του, με αναπαράσταση της αρχικής εξωτερικής μορφής του, που αποτελεί καλή πρακτική η οποία αξιοποιείται κατά κόρον στις ευρωπαϊκές χώρες, σε κτίρια ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ή ιστορικού ενδιαφέροντος που είτε είναι εγκαταλελειμμένα είτε οι όψεις τους έχουν υποστεί μορφολογικές αλλοιώσεις και των οποίων η αρχική μορφή είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη από παλιές φωτογραφίες και από προφορικές ή γραπτές μαρτυρίες.
Στα κτίρια αυτά και μέχρι την αναπαλαίωσή τους, εφαρμόζεται η μέθοδος της επικάλυψης των όψεων σε κλίμακα 1:1 με σκαλωσιά και μουσαμά ή αντιανεμικό δίχτυ, στο οποίο αναπαρίσταται η αρχική εξωτερική μορφή των κτηρίων.
Η πρόταση είχε υποβληθεί στον κ.Καραμπάτσα, προ αρκετών μηνών, σε συνάντηση με την Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ.Ν.Οικονόμου και, μάλιστα, είχε παραδοθεί τότε στον Διοικητή του Νοσοκομείου σχέδιο με την αναπαράσταση των όψεων του ξενοδοχείου στην αρχική τους μορφή, που αποτελεί ευγενική προσφορά συμπολίτισσας αρχιτέκτονος. Επανερχόμενος στην πρόταση, ο κ.Σκοτινιώτης επισημαίνει την ανάγκη να προχωρήσει η υλοποίησή της χωρίς άλλη καθυστέρηση, δεδομένου ότι το ύψος της δαπάνης είναι μικρό για τις δυνατότητες του Νοσοκομείου, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η υλοποίησή της θα συμβάλει στον εξωραϊσμό ενός κεντρικού σημείου της πόλης, ενώ ταυτόχρονα θα στείλει και ένα ουσιαστικό μήνυμα ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης όλων για την αισθητική αναβάθμιση της πόλης μας.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Δήμαρχος στο έγγραφό του προς τον κ.Καραμπάτσα, «η βελτίωση της αισθητικής των κοινόχρηστων χώρων της πόλης μας υπήρξε βασική προτεραιότητα της παρούσας Δημοτικής Αρχής Βόλου. Με τη συντονισμένη προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και με σειρά στοχευμένων δράσεων (περιορισμός της κατάληψης δημόσιων χώρων από τραπεζοκαθίσματα, απομάκρυνση νάιλον από καταστήματα, απομάκρυνση σχολαζόντων περιπτέρων, αντιμετώπιση της παράνομης αφισοκόλλησης κλπ), επιδιώξαμε την αναβάθμιση της εικόνας όλων των Δημοτικών Ενοτήτων και ιδιαίτερα του κέντρου της πόλης.
Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και για το Νοσοκομείο Βόλου, αλλά και την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των φορέων προς όφελος της πόλης, υλοποιήθηκαν, το Φθινόπωρο 2013, από την Υπηρεσία Καθαριότητας δράσεις για τον καθαρισμό ιδιοκτησιών του Νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, έγινε καθαρισμός οικοπέδων του, καθώς και καθαρισμός από αφίσες του εγκαταλειμμένου κτηρίου ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου Βόλου, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κ. Καρτάλη – Ιάσονος, όπου στεγαζόταν, πριν από δεκαετίες, και το ξενοδοχείο «Της Γαλλίας», ενώ έγινε και σφράγιση κουφωμάτων που δεν είχαν υαλοπίνακες (με σανίδες), ώστε να εμποδίζεται η είσοδος στο εσωτερικό του κτηρίου.
Επειδή το συγκεκριμένο κτήριο βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, η εικόνα ασχήμιας από τη μακρόχρονη εγκατάλειψή του προκαλεί αρνητική εντύπωση στους εκατοντάδες διερχομένους καθημερινά από την περιοχή, ενώ παράλληλα η εύκολη πρόσβαση στο εσωτερικό του εγκυμονεί διαφόρους κινδύνους. Για το λόγο αυτό η παρούσα Δημοτική Αρχή είχε την ιδέα να αξιοποιηθεί στο κτήριο αυτό η πρακτική της επικάλυψης της επιφάνειας των τοίχων του, με αναπαράσταση της αρχικής εξωτερικής μορφής του, με τον τρόπο που πιο κάτω αναφέρουμε, προκειμένου και μέχρις ότου οι συνθήκες επιτρέψουν την πλήρη αποκατάσταση του κτηρίου, να βελτιωθεί δραστικά, με σεβασμό στην ιστορία της περιοχής, η αισθητική του χώρου και της ευρύτερης περιοχής.
Η συγκεκριμένη καλή πρακτική αξιοποιείται κατά κόρον σε ευρωπαϊκές χώρες, σε κτήρια ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ή ιστορικού ενδιαφέροντος που είτε είναι εγκαταλελειμμένα είτε οι όψεις τους έχουν υποστεί μορφολογικές αλλοιώσεις και των οποίων η αρχική μορφή είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη από παλιές φωτογραφίες και από προφορικές ή γραπτές μαρτυρίες. Στα κτήρια αυτά και μέχρι την αναπαλαίωσή τους, εφαρμόζεται η πρακτική της επικάλυψης των όψεων σε κλίμακα 1:1 με σκαλωσιά και μουσαμά ή αντιανεμικό δίχτυ, στο οποίο αναπαρίσταται η αρχική εξωτερική μορφή των κτηρίων. Η συγκεκριμένη πρακτική εφαρμόστηκε με επιτυχία, στο παρελθόν, και στην πόλη μας, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο κτήριο της πρώην κλινικής Τσικρίκη, μέχρι την ανακαίνισή του».
 Τη συγκεκριμένη πρόταση κατέθεσε, σε συνάντηση που είχαν παρουσία και του Προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, κ. Γρηγόρη Κουμπαρέλου, η Αντιδήμαρχος, Ν. Οικονόμου στον κ.Καραμπάτσα, το Νοέμβριο του 2013. Μάλιστα, παρέδωσε και σχέδιο με την αναπαράσταση των όψεων του ξενοδοχείου στην αρχική τους μορφή, που αποτελεί ευγενική προσφορά συμπολίτισσας αρχιτέκτονος. Με τον τρόπο αυτό, το οικονομικό κόστος  για το Νοσοκομείο Βόλου περιορίζεται στο ελάχιστο, καθώς θα επιφορτιστεί μόνο με τη δαπάνη για τη σκαλωσιά με το μουσαμά ή το αντιανεμικό δίχτυ, ανάλογα με την επιλογή στην οποία θα καταλήξει η Τεχνική σας Υπηρεσία.
«Είναι προφανές ότι η υλοποίηση της παραπάνω πρότασης θα συμβάλει στον εξωραϊσμό ενός κεντρικού σημείου της πόλης, ενώ ταυτόχρονα θα στείλει και ένα ουσιαστικό μήνυμα ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης όλων για την αισθητική αναβάθμιση της πόλης μας. Από την πλευρά μας, ως Δημοτική Αρχή, προσπαθήσαμε, όσο ήταν δυνατό, να διευκολύνουμε το Νοσοκομείο στην υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης. Δυστυχώς, ο Δήμος δεν έχει τη θεσμική δυνατότητα να αναλάβει τη συγκεκριμένη δαπάνη, καθώς το κτήριο δεν είναι δική του ιδιοκτησία. Θεωρούμε, ωστόσο, ότι το ύψος της δαπάνης  είναι μικρό για τις δυνατότητες του Νοσοκομείου, ενώ είναι βέβαιο ότι το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τη συγκεκριμένη επιλογή. Είναι εξάλλου υποχρέωση των φορέων να μεριμνούν για την προστασία και την εικόνα της περιουσίας τους.
Με δεδομένο ότι έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε και σας υποβλήθηκε η σχετική πρόταση, περιμένουμε, στο πλαίσιο και της γόνιμης συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, να ενεργήσετε χωρίς άλλη καθυστέρηση για την υλοποίηση  του συγκεκριμένου έργου. Είναι αυτονόητο πως είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω συνεργασία», καταλήγει ο κ.Σκοτινιώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: