Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Επικυρώθηκε το αποτέλεσμα του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού «ΒόλοςΧ4»

Επικυρώθηκε, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Σ.Αλεξιάδη, το αποτέλεσμα του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών «ΒόλοςΧ4», σύμφωνα με το τελικό πρακτικό αξιολόγησης της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού. Σημειώνεται ότι διοργανώτρια αρχή του  διαγωνισμού ήταν  η «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε. (ΕΑΧΑ Α.Ε.)», με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο / ΥΠΕΚΑ, έπειτα από σχετικό αίτημα που είχε υποβάλει ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης, ενώ, μετά την κατάργηση της ΕΑΧΑ Α.Ε., ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε από τη Διεύθυνση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών του ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο του Ν..4250/14. Ο Δήμαρχος Βόλου κ.Σκοτινιώτης με δήλωσή του εκφράζει την ικανοποίηση της Δημοτικής Αρχής για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και τις ευχαριστίες του προς την τέως Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΕΑΧΑ Α.Ε και ήδη Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών του ΥΠΕΚΑ, κ. Ντόρα Γαλάνη, για το προσωπικό ενδιαφέρον και τη μεγάλη συμβολή της στην προώθηση της καινοτομικής αυτής πρότασης.
Σκοπός ήταν η αναζήτηση προτάσεων για το βασικό κύτταρο της πόλης, το Οικοδομικό Τετράγωνο. Επειδή ο Βόλος, όπως και όλα τα μεγάλα αστικά  κέντρα της χώρας, χαρακτηρίζεται από μικρά οικοδομικά τετράγωνα με πυκνό δίκτυο δρόμων, στενά πεζοδρόμια και κατακερματισμένους χώρους πρασίνου, στόχος είναι η δημιουργία ενός μεγαλύτερου πλέον οικοδομικού τετραγώνου (οικοδομικά τετράγωνα Χ 4, ΒΟΛΟΣ Χ 4) που θα επηρεάσει θετικά το μικροκλίμα της περιοχής, την ποιότητα ζωής, την εικόνα, αλλά και τη λειτουργία του δημοσίου χώρου.
Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε νέους αρχιτέκτονες μέχρι 40 ετών, ενώ δικαίωμα συμμετοχής στις διαγωνιζόμενες ομάδες είχαν και φοιτητές. Οι ιδέες που διακρίθηκαν και βραβεύονται με πέντε ισότιμα βραβεία των 5.000 € το καθένα είναι των: 1) Χριστίνας Νικητάκη, Ελεάννας Κουμαριανού, Μαρίας Παπαδημητρίου και Δήμητρας Τσιάμη, 2) Δημήτρη Θεοδωρόπουλου, 3) Άννας Περέλα, 4) Εμμανουήλ Ρουμπελάκη, Γιώργου Παπαματθαιάκη, Βαλεριάν-Αντώνιου Πορτοκάλη, Ξένης Στούμπου, Ιωάννη-Μακάριου Κουφόπουλου και Αλίκης – Μαρίας Καρανικόλα, και  5) Έλλης Καρυάτη και  Δανάης Μαυρίδου.
Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να επιλέξουν τουλάχιστον τέσσερα τυπικά οικοδομικά τετράγωνα σε γειτονιές του Δήμου Βόλου, με υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον (που οφείλεται είτε σε υψηλούς συντελεστές δόμησης, είτε σε υψηλή πυκνότητα, είτε σε έλλειψη χώρων πρασίνου, κοινοχρήστων ή κοινωφελών εγκαταστάσεων, είτε σε απαξίωση παλαιού κτηριακού αποθέματος κ.λπ.) και κατέθεσαν την πρότασή του για την αξιοποίηση του «σταυρού», των ενδιάμεσων δηλαδή δρόμων, συνδυάζοντάς τους με υφιστάμενα κενά ή ακαλύπτους χώρους. Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής που αξιολόγησε τις προτάσεις ήταν οι: Ζήσης Κοτιώνης, Αρχιτέκτων Μηχανικός - Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Στυλιανός Ζερεφός, Αρχιτέκτων Μηχανικός - Επίκουρος Καθηγητής Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών ΕΑΠ, Λόης Παπαδόπουλος, Αρχιτέκτων Μηχανικός-Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτριος Φιλιππιτζής, Αρχιτέκτων Μηχανικός - Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αναστασία Αναστασοπούλου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Αικατερίνη Χελιδώνη, Αρχιτέκτων Μηχανικός και Μαρία Κοκκίνου, Αρχιτέκτων Μηχανικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: