Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Π.Σκοτινιώτης: «Το βράδυ των εκλογών θα σημάνει το τέλος της χειραγώγησης της κοινωνίας». Συνέντευξη στην εφημερίδα "Θεσσαλία"

Ερ.: Διεκδικείτε μια νέα θητεία στο δήμο Βόλου, μέσα σε ένα ρευστό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που δεν ευνοεί τομές. Ποιες είναι οι νέες προτεραιότητες σας και πως πιστεύετε ότι θα μπορείτε να πετύχετε τους νέους στόχους σας.
Απ: Την περασμένη Δευτέρα, στην επιβλητική συγκέντρωση του συνδυασμού μαςστο Πανεπιστήμιο, παρουσιάσαμε τις 10+1 προγραμματικές μας προτάσεις για το Βόλο του 2020, που θα αλλάξουν ριζικά την πόλη μας, όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες. Προτεραιότητα των προτεραιοτήτων είναι οι επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και η περαιτέρω ενδυνάμωση του δικτύου κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης. Και αυτό τώρα μπορούμε να το καταφέρουμε, γιατί αυτή την τριετία φέραμε το «καράβι στα ίσια» και αποδείξαμε ότι έχουμε τη βούληση και τη δύναμη να αναποδογυρίζουμε το τραπέζι όπου και όποτε χρειάζεται.

Ερ.: Ο δήμος την προηγούμενη τριετία εφάρμοσε ένα είδος μνημονίου, με σημαντικές περικοπές σε όλους τους τομείς, εκτός από τα κοινωνικά προγράμματα, ενώ σημαντικοί τομείς παροχής υπηρεσιών υποχώρησαν μετά τις μειώσεις κονδυλίων που άγγιξαν το 80%. Τι μπορεί να περιμένει ο πολίτης από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Απ: Αυτό που εφαρμόσαμε δεν είναι ένα είδος μνημονίου, αλλά αντιμνημονίου. Αποδείξαμε, δηλαδή, πως υπήρχε κι άλλο, πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό φάρμακο, χωρίς να χρειάζεται να διαλυθεί η κοινωνία. Σταθήκαμε όρθιοι παρά τις άγριες περικοπές από το κεντρικό κράτος και παρά το οικονομικό άνοιγμα δεκάδων εκατομμυρίων που κληρονομήσαμε. Και καταφέραμε να εξυπηρετούμε όλες τις υποχρεώσεις μας, να λειτουργούν κανονικά οι υπηρεσίες, να καλύπτουμε στην ώρα της τη μισθοδοσία του προσωπικού  και να ενισχύσουμε τις κοινωνικές δομές, παρότι διαθέσαμε πάνω από 19 εκατ. για υποχρεώσεις του παρελθόντος. Θα το πούμε καθαρά: η ανασυγκρότηση της χώρας θα πρέπει να ξεκινήσει από τους Δήμους. Χρειάζονται σαρωτικές αλλαγές στη συγκρότηση της νέας ΚΕΔΕ, ώστε ναδιεκδικήσει αποτελεσματικά το νέο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης ως πόλου δημοκρατικής ανασυγκρότησης, κοινωνικής ευθύνης και μεταρρυθμιστικής προοπτικής.

Ερ.: Κατά τη διάρκεια της θητείας δεχτήκατε σκληρή κριτική για τα θέματα της καθαριότητας και τη ΔΕΥΑΜΒ. Κατ’ επανάληψη δηλώσατε ότι η κριτική είναι άδικη και οι επιθέσεις στοχευμένες. 
Απ: Αρκετή σπέκουλα έχει γίνει και αρκετό βρώμικο πόλεμο έχουμε δεχτεί. Στην περίπτωση της καθαριότητας, γιατί τα βάλαμε με τα κομματικά μαγαζάκια. Και στην περίπτωση της ΔΕΥΑΜΒ, γιατί  τα βάλαμε με όλες τις καταστάσεις που έτρωγαν τα σωθικά της και υπερασπιστήκαμε και το τελευταίο ευρώ των δημοτών, με σταθερή πάντα θέση ότι το νερό και η αποχέτευση αποτελούν κοινωνικό αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα. Να το ξεκαθαρίσω. Κανένας μας δεν μπορεί να είναι απόλυταευχαριστημένος από το επίπεδο καθαριότητας της πόλης και από τις υπηρεσίες που παρέχει η ΔΕΥΑΜΒ. Σε περίπτωση όμως που ρωτήσετε αυτούς που διατυπώνουν τημηδενιστική κριτική, αν με τα δεδομένα που εμείς υποχρεωθήκαμε να διαχειριστούμε τους δύο αυτούς τομείς, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι καλύτερο, είναι σίγουρο πως θα γυρίσουν αλλού τη συζήτηση.

Ερ.: Μήπως εσείς προσπαθείτε να παρουσιάσετε μια άλλη εικόνα;
Απ.: Να το πω απλά: δουλέψαμε τρία χρόνια σκληρά και με συλλογικότητα, σε συνθήκες «κατακλυσμού». Δεν δειλιάσαμε όμωςούτε κρυφτήκαμε. Πιστεύω πωςπετύχαμε το καλύτερο δυνατό. Σίγουρα και  λάθη κάναμε και αδυναμίες είχαμε και να ακροβατούμε χρειάστηκε, αφού έπρεπε να εφαρμόσουμε το νέο θεσμικό πλαίσιο με μια διοίκηση που είχε μάθει να λειτουργεί σε ένα καθεστώς που πλέον δεν υπάρχει.Στήσαμε το νέο Δήμο σε γερά θεμέλια και έχουμε ένα πλούσιο απολογισμό, που όταν τον παρουσιάσαμε, κανείς δεν τόλμησε να αμφισβητήσει ούτε ένα «και»Δυστυχώς, η αδυσώπητη καθημερινότητα δεν μας επέτρεψε να έχουμε με τον κόσμο την επαφή που θα θέλαμε και θα οφείλαμε να έχουμε, και αυτό το αναγνωρίζουμε. Αφήσαμε, έτσι, μεγάλα περιθώρια σε πολλούς να ασχημονούν εις βάρος του έργου μας.

Ερ.: Τι δεν έγινε κατά τη διάρκεια της θητείας σας, που είχατε θέσει ως  ένα από τους βασικούς στόχους.
Απ.: Η ανακατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου. Το βρήκαμε σταματημένο, τρέξαμε όσο ήταν δυνατόν τις αναγκαίες μελέτες, μεριμνήσαμε ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και ως Συνεδριακό Κέντρο, δυστυχώς όμως δεν εντάχθηκε ακόμη στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση. Ο Υπουργός Εσωτερικών είχε υποσχεθεί ότι θα εντάξει στο ΕΣΠΑ ένα ώριμο έργο από κάθε Δήμο, αρκεί να υποβάλει πλήρη φάκελο μέχρι 31 Αυγούστου του 2013. Εμείς είμασταν απολύτως συνεπείς, η ένταξη όμως καθυστερεί, όχι  μόνο του Θεάτρου αλλά όλων των έργων  που κατέθεσαν οι Δήμοι.

Ερ.: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές μπορούν να αντιμετωπιστούν ξεχωριστά από την ευρύτερη πολιτική κατάσταση;  Και σας ρωτάω γιατί οι δημοσκοπήσεις, αποτυπώνουν μια διαφορετική τάση.
Απ.: Το βράδυ των εκλογών θα τρίβουμε τα μάτια μας. Αυτές οι δημοτικές εκλογές θα σημάνουν το τέλος της χειραγώγησης της τοπικής αυτοδιοίκησης από τα κόμματα. Οι πολίτες θα διαλέξουν με κριτήριο ποιος  Δήμαρχος  και ποια Δημοτική Αρχή  μπορούν να αναμετρηθούν πιο αποτελεσματικά με τις προκλήσεις της επόμενης ιστορικής περιόδου, στην Ελλάδα μετά την κρίση, με το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ερ.: Το ψηφοδέλτιό σας παρουσιάζει μια ανανέωση της τάξης του 63%. Οι αντίπαλοί σας ωστόσο επισημαίνουν  ότι σας «εγκατέλειψαν» πρόσωπα που υπηρέτησαν πολλά χρόνια στην αυτοδιοίκηση.
Απ.: Η  δύναμη μιας πόλης είναι η δύναμη των ανθρώπων της. Και η δική μας δύναμη, πέρα από το έργο και το πρόγραμμά μας, είναι οι συμπολίτες και οι συμπολίτισσες που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιό μας. Κατεβαίνουμε στις εκλογές μεπρόσωπο καθαρό, με ψηφοδέλτιο δυνατό. Δεν μίλησα τυχαία για «dream team».Κανένα από τα σημερινά στελέχη της δημοτικής πλειοψηφίας δεν με «εγκατέλειψε». Όλοι  δίνουν το παρόν στην εκλογική μας μάχη, είτε είναι και πάλι υποψήφιοι είτε όχι. Νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση γιατί συμμετέχουν και  πολλοί νέοι άνθρωποι. Ναι, αυτή η πόλη έχει όχι μόνο δυναμικό παρόν, αλλά  και  λαμπρό μέλλον. Το ψηφοδέλτιό μας ενώνει την τοπική κοινωνία, μακριά από εξαρτήσεις, ιδιοτέλειες και άδηλα συμφέροντα. Είναι ένα ψηφοδέλτιο που εγγυάται  την πορεία και την προοπτική του Δήμου μας την επόμενη κρίσιμη πενταετία.

Ερ.: Όταν αποφασίζατε την κάθοδό σας ή μη στις εκλογές σκεφθήκατε το ενδεχόμενο να είστε εσείς εκείνος που θα «πρωτοστατούσε» στην ανανέωση;
Απ.: Το σκέφτηκα και το παρασκέφτηκα.  Πολύ περισσότερο που ήξερα τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες της εκλογικής μάχης.  Μην έχετε καμία αμφιβολία πως αν δεν έθετα στην κρίση των συμπολιτών μου το έργο μας, οι ίδιοι που με κατηγορούν σήμερα γιατί είμαι και πάλι υποψήφιος, θα με κατηγορούσαν ως σιγουρατζή που είδα τα δύσκολα και κρύφτηκα.  Στο τέλος-τέλος αυτή δεν ήταν μια κανονική θητεία, αλλά μια θητεία κολοβή, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Νομίζω πως είναι θεμιτό και λογικό να διεκδικώ μια πλήρη θητεία, που θα αποτελέσει γέφυρα με την τριετία που πέρασε. Στην επόμενη, ουσιαστικά, πενταετία θα φανεί το έργο μας. Εξάλλου γνωρίζετε πως εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζω σταθερά και με συνέπεια ότι πρέπει να θεσπιστεί το  όριο των δύο συνεχόμενων θητειών. Η πολιτική αυτή θέση με δεσμεύει απολύτως. Συνεπώς αυτή θα είναι η τελευταία μου θητεία.Και θα κάνω τα πάντα για να είναι και η καλύτερη και η πιο δημιουργική. Το οφείλω στο Βόλο και στους συμπολίτες μου.

Ερ.: Σε ένα φάσμα κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς που αντιπροσωπεύει το ψηφοδέλτιό σας, εσείς που τοποθετείστε. Υπάρχει πολυδιάσπαση στο πολιτικό σύστημα και πολυδιάσπαση στο εσωτερικό των κομμάτων.
Απ.: Τα στελέχη του ψηφοδελτίου μας  αντιπροσωπεύουν ολόκληρο το κοινωνικό, επαγγελματικό και δημοκρατικό πολιτικό φάσμα της πόλης μας. Αποτελεί πεποίθησή μου ότι η Ελλάδα μπαίνει σε ένα νέο ιστορικό κύκλο και μετά τις εκλογές θα υπάρξει ριζική ανασύνθεση του κομματικού σκηνικού.  

Ερ.: Ο Α. Μπέος τοποθετείται απέναντί σας με υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Σας αποκαλεί «απατεώνα».
Απ.: Βάζει και το «πολιτικό» μπροστά. Ο άνθρωπος την παίζει στα δάχτυλα τη χρυσαυγίτικη φρασεολογία. Σκέφτεστε να μιλούσα κι εγώ για «πολιτικό υπόκοσμο»;Δεν θα το κάνω όμως, δεν θα γίνω «ένα» με τον κ.Μπέο. Διαφέρουμε, άλλωστε, όσο η ημέρα με τη νύχτα. Αυτό νομίζω πως τα λέει όλα. Μιλάει για το νέο, ενώ αντιπροσωπεύει την πιο φαύλη, την πιο παλιά και την πιο αποκρουστική εκδοχή του συστήματος  που υποτίθεται ότι καταγγέλλει. Το νέο είναι πρωτίστως ηθικό καιαξιακό. Νέο είναι οι καινοτομικές προγραμματικές προτάσεις μας για το Βόλο του 2020 και όχι οι γραφικότητες περί Μονακό και περί Καρρά και Φουρέιρα.  Οκ.Μπέος όσο κι αν φτιασιδωθεί, δεν μπορεί να κρύψει τις βαθιές «ρυτίδες» τουΜε τις αθλιότητες που εκπορεύονται από τον γκαιμπελίστικο προπαγανδιστικό μηχανισμό του, προφανώς και  δεν πρόκειται να ασχοληθώ. Εμείς, έστω κι αν παλεύουμε ουσιαστικά μόνοι, αυτά που είχαμε υποχρέωση να πούμε στους συμπολίτες μας, τα έχουμε πει. Από κει και πέρα η ευθύνη είναι δική τους. Είμαι σίγουρος πως  οι Βολιώτες  δεν θα επιτρέψουν ποτέ ο Δήμος Βόλου να γίνει πανελλαδικά το «μαύρο πρόβατο», ούτε θα επιτρέψουν να αλωνίζουν στην πόλη μας τα σκοτεινά κέντρα και τα άδηλα συμφέροντα.  

Ερ.: Για δεύτερη φορά είστε αντίπαλος σε εκλογική αναμέτρηση με τον Μ. Πατσιαντά, που θεωρεί ότι είστε το «μοιραίο» πρόσωπο για τον δήμο Βόλου καθώς εφαρμόσατε μνημονιακές πολιτικές.
Απ.: Δυστυχώς ο κ.Πατσιαντάς μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω. Στην εποχή της πλήρους κομματικοποίησης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και η κομματικοποίηση έχει αποδειχθεί πως αποτελεί το θερμοκήπιο στο οποίο αναπτύσσονται οι πελατειακές σχέσεις, η ευνοιοκρατία, η χειραγώγηση της διοίκησης, η αδιαφάνεια, η διαφθορά.    Αντί να καταγγείλει ακριβώς αυτά που οδήγησαν στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος, επιμένει σε μια καθημερινή, εμπαθή, αλαζονική, απολίτικη και κυρίωςμονομέτωπη επίθεση εναντίον μας. Αποτελεί σοβαρό δημοκρατικό ολίσθημα να μας τσουβαλιάζει με τον κ.Μπέο στο ίδιο «μνημονιακό  τσουβάλι». Υπενθυμίζω πως η Χρυσή Αυγή δηλώνει «αντιμνημονιακή». Πιστεύω βαθύτατα πως με την τακτική του αδικεί ένα  χώρο με μακρά και ιδιαίτερα δημιουργική συμβολή στα θέματα της Αυτοδιοίκησης. Ένα χώρο με τον οποίο αντικειμενικά υπάρχουν ευρύτατα περιθώρια συγκλίσεων για τα μεγάλα θέματα της πόλης και της αυτοδιοίκησης, όπως άλλωστε φάνηκε τα τρία αυτά χρόνια..

Ερ.: Ποια είναι η άποψή σας για τον Μ. Μιτζικό, αλλά και όσα συνέβησαν στο χώρο της ΝΔ.
Απ.: Όσα συνέβησαν τοπικά στη ΝΔ δεν αποτελούν κάποια ιδιαιτερότητα του Βόλου,αλλά με διάφορες παραλλαγές παρουσιάστηκαν σε πολλά μέρη και αποδεικνύουν τα αδιέξοδα της ωμής κομματικής παρέμβασης στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.Τον κ.Μιτζικό τον γνώρισα σχετικά πρόσφατα και διατηρούμε μια πολύ καλή προσωπική σχέση. Πιστεύω πως στην επόμενη κρίσιμη δημοτική περίοδο τα περιθώρια συνεργασίας μας είναι σημαντικά.

Ερ.: Δεν ήταν λίγες οι φορές που βρεθήκατε αντιμέτωπος με απειλές της Χρυσής Αυγής. Σας προβληματίζει η απήχηση που βρίσκουν οι ιδέες του ναζισμού στην κοινωνία και το πώς αυτές μπορούν να αποτυπωθούν σε άλλες υποψηφιότητες;
Απ.: Με τη Χρυσή Αυγή είμαι ο πρώτος που άνοιξα μέτωπο τοπικά, δύο μόλις μέρες μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2012. Πρόκειται για εγκληματική οργάνωση με κομματικό μανδύα, που εκκινεί από μια εγκληματική «ιδεολογία». Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στη δίνη της ανθρωπιστικής κρίσης  και της αποσάθρωσης των θεσμών, η νεοναζιστική ρητορεία βρίσκει κάποια απήχηση που ουδόλως θα πρέπει να υποτιμηθεί. Γι’ αυτό και επιμένουμε σταθερά και με συνέπεια στην ανάγκη δημιουργίας δημοκρατικού μετώπου, ανεξάρτητα από  κομματική, πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση.   Κι ας μην ξεχνάμε ότι η Χρυσή Αυγή είναι παρούσα στις δημοτικές εκλογές του Βόλου. Έστω και με φερετζέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: