Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Π.Σκοτινιώτης: Στόχος μας να γίνει ο Βόλος πόλη-πρότυπο στο θέμα της προσβασιμότητας ΑμεΑ

Τα συμπεράσματα ευρωπαϊκού προγράμματος που υλοποιήθηκε από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Βόλου ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ με αντικείμενο την προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρίες στην πόλη, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης στο Δημαρχείο. Η δράση αφορά το έργο «Διακυβέρνηση για τους Νέους (Governance for Youth) • Go4You» και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Όρασης «Μάγνητες Τυφλοί».
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης υπογράμμισε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή αντιμετώπισε, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της, με ιδιαίτερη ευαισθησία τα προβλήματα των συμπολιτών με αναπηρίες και προώθησε λύσεις για τη διευκόλυνση της προσβασιμότητάς τους στην πόλη, με την πεποίθηση ότι δεν είναι θέμα φιλανθρωπίας, αλλά θέμα δημοκρατίας και πολιτισμού.

Όπως μεταξύ άλλων σημείωσε ο Δήμαρχος, η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε σχέση με τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα αυτό, αλλά πλέον έχουν αρχίσει να γίνονται βήματα μπροστά. Ο Βόλος πρωτοπορεί σε σύγκριση με άλλες περιφερειακές πόλεις της χώρας, αφού έχουν αναληφθεί ουσιαστικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, όπως η απελευθέρωση κοινοχρήστων χώρων και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αποτροπή της παράνομης κατάληψης. «Η προσπάθεια αυτή», τόνισε ο κ.Σκοτινιώτης, «θα συνεχιστεί και την επόμενη δημοτική περίοδο, η οποία θα είναι ακόμη πιο δημιουργική, καθώς έχουν μπει πλέον οι βάσεις στο Δήμο για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιηθούν τα συμπεράσματα του προγράμματος που υλοποίησε η ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, ενόψει και του νέου ΕΣΠΑ, με στόχο ο Βόλος να γίνει πόλη-πρότυπο στο θέμα της προσβασιμότητας ΑμεΑ. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση των έργων για την προσβασιμότητα στο Δήμο Βόλου από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Φ. Λαμπρινίδη, σύμφωνα με τον οποίο η Δημοτική Αρχή κινήθηκε σε τέσσερις άξονες: α)Παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση ειδικών ομάδων, όπως τα άτομα με προβλήματα όρασης: τοποθετήθηκαν πάνω από 90 συστήματα ηχητικών διατάξεων, τόσο στο Βόλο όσο και στη Ν.Ιωνία β) Παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας γενικότερα: υποβιβάσεις πεζοδρομίων, διαμόρφωση ραμπών κ.α. γ) Ειδικές παρεμβάσεις όπως η τοποθέτηση Seatrack στον Άναυρο για τη διευκόλυνση της πρόσβασης ατόμων με αναπηρίες στη θάλασσα και δ) Αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων διατάξεων από το νέο οικοδομικό κανονισμό και τη νομοθεσία.

Ακολούθησε παρουσίαση των επιτευγμάτων που αφορούν την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από την Μ.Λεωτσάκου, Πρόεδρο του Διεθνούς Συμβουλίου για την Εκπαίδευση και Αποκατάσταση Ατόμων με Αναπηρίες. Η παρουσίαση του προφίλ της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ έγινε από τον Πρόεδρο της Επιχείρησης Β.Κοντορίζο και την Αντιπρόεδρο Α.Μπαρμπουδάκη. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι δομές του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Όρασης «Μάγνητες Τυφλοί» από τον Πρόεδρο Λ.Παρασκευά, όπως και το προφίλ των μη-κυβερνητικών οργανώσεων από την Ελλάδα και τη Ρουμανία. 

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα  υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της υποδράσης 1.3 “Σχέδια Νέων για τη Δημοκρατία”, της Δράσης 1 “Νεολαία για την Ευρώπη” του Προγράμματος “Νέα Γενιά σε Δράση 2007-13” που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με εθνικό συντονιστή της δράσης το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και το οποίο εποπτεύεται από το Υπ. Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: